Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomusedustaja: Olisi erityisen hullua sulkea perussuomalaiset pois – “Voi olla, että osaan, mutta en sano”

Kuvassa porvarihallituksen ministereitä (Sipilä, Orpo ja Häkkänen). Tuskin on yllätys, että kokoomuseliittiin kuuluvaa Wille Rydmania porvarihallituksen jatko miellyttäisi.

Kokoomuseliitti on Iltalehden viime viikonloppuna julkaisevan kyselyn mukaan erittäin haluton tekemään yhteistyötä SDP:n kanssa. Sen sijaan puolue suosii keskustaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Jotkut saattoi yllättää, että selvä enemmistö kokoomusaktiiveista olisi huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen valmis tekemään yhteistyötä myös Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

– Sekä perussuomalaisten arvopohja että käytännön politiikka ovat varsin lähellä kokoomusta, jos vertaa useimpiin muihin eduskuntapuolueisiin, kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman totesikin Iltalehdelle.

– Vuonna 2017 kävimme puoluejohdossa hyvin perusteellinen keskustelun PS:n puoluekokouksen (jossa Jussi Halla-aho valittiin PS:n puheenjohtajaksi) jälkeen ja tulimme siihen tulokseen, että me emme pysty jatkamaan hallitusyhteistyötä viitaten siihen että mitä heidän keskeiset, uuteen puoluejohtoon kuuluvat olivat lausuneet ja millaisia kantoja he edustivat, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lausui Iltalehdelle.

– Tämä ratkaisu on tehty puolitoista vuotta sitten (puoluekokouksessa) ja haluan olla linjakas omissa kannoissani. Edelleenkin olen samaa mieltä, hän jatkoi.

“Varmaan selvin tapaus.”

Wille Rydman totesi tällä viikolla Demokraatille eduskunnassa, ettei hänen nähdäkseen mitään eduskunnassa edustettuna olevaa puoluetta pidä sulkea lähtökohtaisesti hallituksen ulkopuolelle.

– Vaalitulos ja hallitusneuvottelut ratkaisevat. Jos nyt ajattelee perussuomalaisten poliittisia kantoja, niin löytyy tästä eduskunnasta lukuisiakin puolueita, jotka ovat kokoomuksesta linjaltaan kauempana kuin perussuomalaiset. Tuntuisi aika hullulta vielä aivan erityisesti, että juuri tällainen puolue suljettaisiin ennakolta pois, Rydman sanoo.

Kun Rydmanilta kysyy, mitkä puolueet ovat kauimpana kokoomuksesta, hän vastaa, että ”varmaan selvin tapaus on esimerkiksi vasemmistoliitto”.

– Samassa hallituksessa on istuttu senkin puolueen kanssa, hän kuitenkin muistuttaa.

Mitkä muut puolueet?

– Varmaankin riittää, sanon, että kun vasemmalla mennään niin isoista makrotaloudellisista asioista tulee neuvotteleminen vaikeammaksi. Sitten tietysti voi olla joitakin periaatteellisemman tason kysymyksiä, jotka perussuomalaisten kanssa joidenkin kohdalla voivat kinnata. Esimerkiksi tämän hallituskauden taloudellisista sopeuttamisohjelmista ollut mitään ongelmaa perussuomalaisten kanssa neuvotella, mutta useimpien muiden oppositiopuolueiden kanssa olisi tullut varmaan vaikeampaa, jos olisivat olleet hallituksessa edustettuna.

“Voi olla, että osaan, mutta en sano.”

Rydman pohdiskelee myös sitä, kumpi on lähempänä kokoomusta, SDP vai perussuomalaiset.

– Talouspolitiikassa perussuomalaiset ovat varmaan lähempänä. Eurooppa-politiikassa demarit ovat olennaisesti lähempänä kuin perussuomalaiset. Tämäkin riippuu aina poliittisista asiakysymyksistä.

Jos ajattelette kokonaisuutta, kumpi puolue on lähempänä?

– Se riippuu vähän siitä, mitä kokonaisuuksia painottaa.

Ette osaa sanoa?

– Voi olla, että osaan, mutta en sano.

Pitäisikö kokoomusjohdon vetää johtopäätöksiä Iltalehden kyselystä ja Petteri Orpon selkeyttää lausuntojaan?

– En minä nyt näkisi, että siinä mitään julkista ulostuloa tai muuta, mutta tärkeintä on, että asioita pohditaan ja käsittääkseni pohditaankin.

Unelmahallituskokoonpanostaan Rydman toteaa, että eri asia on, mikä on mahdollista, mutta hän on ollut varsin tyytyväinen tämän hallituksen kokoonpanoon.

– Se, että sanon näin, että olen ollut tyytyväinen tämän hallituskauden kokoonpanoon, ei sulje pois sitä, etteikö jokin muukin hallituskokoonpano voisi olla aivan toimiva ratkaisu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE