Kommentti: SDP:n ex-puoluesihteeri tuli markkinauskoon – ”Luotan markkinoihin enemmän kuin oikutteleviin äänestäjiin”

Kuva: Kari Hulkko
Mikael Jungner toimii viestintätoimisto Kreabin Suomen-yhtiön toimitusjohtajana.

”Yritykset ovat tänään jalompia, suvaitsevaisempia, ympäristön huomioonottavampia ja muutoinkin parempia kansalaisia kuin julkinen valta konsanaan. Moni luottaa markkinoihin enemmän kuin oikutteleviin äänestäjiin, niin minäkin.”

Räväkkää tekstiä. Se on osa kirjoitusta, joka ensilukemalta vaikuttaa sokean markkinauskon huoneentaululta.

Kuka näin uusliberaalisti Facebook-sivullaan tuulettaa?

Markkinatalouden evankeliumia kolumneissaan julistava Tuomas Enbuske?

Väärin.

Asialla on sosialidemokraattinen vaikuttaja Mikael Jungner. SDP:n entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja.

– Viime aikoina äänestyksistä on tullut ikävällä tavalla yllättäviä tuloksia, ainakin monelle arvoliberaalille, Jungner kirjoitti sivulleen 10. marraskuuta.

– Nyt pitäisi kuulemma kuunnella herkällä korvalla noita vaalit voittaneita änkyröitä. Höpön löpön. Miksi ihmeessä helsinkiläisen nuoren, globaalin humanistin pitäisi tuhlata aikaansa jonkun joensuulaisen iäkkään rasistin höpötyksiin? Siitäkö se maailma paranee? hän kysyi.

Tehokkaampaa on Jungnerin mielestä vähentää äänestyksen merkitystä supistamalla julkisen vallan tonttia ja nostamalla markkinoiden roolia.

”Nyt pitäisi kuulemma kuunnella herkällä korvalla noita vaalit voittaneita änkyröitä. Höpön löpön.”

Perinteisemmän vasemmiston olisi Jungnerin mukaan syytä ottaa pesäero kritiikittömään valtio-uskoon.

– On nimittäin huomattavasti todennäköisempää, että valtiovalta valuu patakonservatiivisen muukalaisvihamielisen riistäjän käsiin kuin jollekin hyväntekijälle, hän päättää FB-päivityksen.

Mitä tästä pitäisi ajatella täällä ”kritiikittömän valtiouskon” ytimessä?

Siihen on helppo yhtyä, että äänestyksistä tulee ikävällä tavalla yllättäviä tuloksia. Niin demokratiassa kuuluukin. Pohjois-Koreassa ei tule.

”Ikäväänkin” vaalitulokseen sisältyy jokin viesti. Epämieluisanakin se perustuu kansalaisten kokemaan todellisuuteen tässä yhteiskunnassa. Osattomuuteen, turhautumiseen, työttömyyteen, eriarvoistumiseen. Syitä riittää.

Samalla kaikki kunnia edistyksellisille ja jaloille yrityksille. Onneksi niitä on yhä enemmän uutta luomassa myös Suomessa.

Positiivinen luottamus markkinoihin ei ole Mikael Jungnerin kommentin ongelma. Päinvastoin.

Ikävä sivumaku tulee ”väärin” äänestäneiden vähättelystä.

Urbaanin  menestyjän viesti käy lukijalle selväksi: looserit ja vaalit voittaneet änkyrät – älkää kitiskö.

Kirjoituksen sisään on upotettu vain huonosti peiteltyä demokratian halveksimista. Siksi tämä kommentti oli pakko kirjoittaa.

Halveksiiko SDP:n ex-puoluesihteeeri sosialidemokratian pyhintä: demokratiaa, kansanvaltaa?

Onneksi sellaisen tulkinnan täytyy olla vain lukijan silmässä.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lain valmistelun tasoa on nostettava konkreettisilla toimilla

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Merja Mäkisalo-Ropponen.

Viime aikoina on käyty laajaa julkista keskustelua lainvalmistelun tasosta.

– Menneellä viikolla pääministeri antoi lainvalmistelun tasosta ilmoituksen. SDP korosti keskustelussa, että lainvalmistelulle on annettava riittävät resurssit ja tarpeeksi aikaa. On parempi tehdä kerralla kunnollista. Nykyhallituksen aikana lainvalmistelussa on ollut erityisen paljon huomautettavaa, toteaa SDP:n kansanedustaja Merja mäkisalo-Ropponen tiedotteessaan.

– Lakiesityksistä on myös puuttuneet kokonaan kustannusvaikuttavuusanalyysit ja vaihtoehtoiskustannuslaskelmat. Hallitus on tehnyt monia päätöksiä, jotka todennäköisesti tulevat pitkällä tähtäimellä todella kalliiksi. Välttyisimme turhilta kustannuksilta tulevaisuudessa, jos laskisimme päätösten kustannukset ennen päätöksentekoa.

On parempi tehdä kerralla kunnollista.

Mäkisalo-Ropposen mukaan Itä-Suomen yliopisto aikoo ”onneksi” vastata hallituksen haasteeseen ja käynnistää lainvalmistelijoiden koulutuksen ensimmäisenä yliopistona Suomessa.

– Lainvalmistelijoiden koulutuksen käynnistämisen taustalla on lainvalmistelun laadusta viime aikoina käyty laaja julkinen keskustelu. Uudella opintokokonaisuudella vastataan siihen yhteiskunnalliseen tarpeeseen, jonka muun muassa pääministeri Juha Sipilä on nostanut esille. Hän totesi, että lainvalmistelijan ammattiin ei ole mahdollista opiskella missään oppilaitoksessa.

– On kuitenkin selvää, että jos hallitus ei lisää resursseja ja hidastuttaa aikatauluja, niin hyväkään osaaminen ei auta, sillä liiallinen kiire estää laadukkaan toiminnan. Hallituksen onkin itse otettava lusikka käteen ja tehtävä konkreettisia toimia, jotta lakiesitykset olisivat paremmin valmisteltuja ja niissä olisi paremmin otettu huomioon pitkän aikavälin kustannusvaikutukset, Mäkisalo-Ropponen painottaa.

Rinne ihmettelee Malmi-keskustelua: ”Ei niitä päätöksiä voi peruuttaa”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää Malmin lentokenttää koskevaa hallituksen keskustelua outona. Hänen mielestään hallitus näyttää peruvan jo Helsingin kaupunginkin päätöksiä.

– Tai hallitus, vai yksin pääministeri Juha Sipilä (kesk.)? En tiedä.

Rinne viittaa siihen, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) twiittasi eilen, ettei hallituksessa ole sovittu mitään Malmin lentokenttään liittyen.

– Aika outo tilanne taas kerran.

Rinteen mukaan Jyrki Kataisen (kok.) hallitus päätti vuonna 2014 siirtää alueen hallinnan Helsingille Helsingin kaupungin toiveen mukaisesti. SDP oli silloin hallituksessa.

– Ei niitä päätöksiä voi peruuttaa, Rinne sanoi.

Aika outo tilanne taas kerran.

Tuula Haatainen. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

– Tämä haisee siltä, että tässä tehdään nyt kuntavaalipolitiikkaa, SDP:n helsinkiläinen kansanedustaja ja pormestariehdokas Tuula Haatainen sanoo Helsingin Sanomissa.

– Mutta näin isoilla asioilla ei voi leikkiä, Haatainen korostaa.

Haatainen kysyy HS:ssa,voiko hallitukseen enää luottaa.

– Helsingin pitää pystyä suunnittelemaan rakentamista ja kaavoitusta hallitusti ja suunnitelmallisesti, se ei ole mahdollista tällaisessa tempoilussa, mitä Sipilä on tässä esittänyt. Haluamme tietää, mitä on edessä ja voiko hallitukseen luottaa.

Pääministeri Juha Sipilä tarkensi tänään eduskunnassa, että mistään ei ole sovittu Malmin lentokentän säilyttämisen suhteen. Sipilän mukaan alueen pakkolunastaminen ei käytännössä tule kysymykseen.

Sipilä sanoo, että avaimet asiassa ovat Helsingin kaupunginvaltuuston päättäjillä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) muistutti tänään kannanotossaan, että valtio on kolme vuotta sitten tehnyt sopimuksen alueen hallinnan siirtämisestä Helsingille. Kokoomusministeri painottaa, että valtion päätöksiin ja sopimuksiin pitää voida luottaa.

Hallitus ei pakkolunasta Malmin lentokenttää – Soini: Mitään esitystä kentästä ei ole

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että mistään ei ole sovittu Malmin lentokentän säilyttämisen suhteen. Sipilän mukaan alueen pakkolunastaminen ei käytännössä tule kysymykseen.

Hän sanoi eduskunnassa, että avaimet asiassa ovat Helsingin kaupunginvaltuuston päättäjillä. Jos siellä halutaan muutosta tehdä, silloin on Sipilän mukaan mahdollisuus edetä. Sipilän mukaan kaikki on aina mahdollista, niin kauan kun ”kaivinkone on alueella”.

– Jos uusi valtuusto Helsingissä päätyy johonkin toiseen ratkaisuun, niin omalta puoleltani ainakin siihen on valmiutta sitten lähteä tarkastelemaan esimerkiksi vaihtoehtoisia alueita, Sipilä sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) totesi eduskunnassa kentästä, että mitään esitystä ei ole.

– Hallituksessa keskustalla ja meillä on sellainen kanta, että jos päästään Helsingin kanssa uuteen sopimukseen, niin en näe mitään estettä, etteikö valtio voisi olla mukana esimerkiksi korvaavissa järjestelyissä, Soini sanoi.

Hänen mukaansa perussuomalaiset puolueena ja eduskuntaryhmänä ovat yksiselitteisesti Malmin säilyttämisen kannalla.

Keskustelua aiheesta

SAK:hon uusi ekonomisti

Kuva: SAK / Olga Poppius / Studio Skaala
Patrizio Lainà.

Ekonomistiksi SAK:hon on valittu väitöskirjatutkija, kauppatieteiden maisteri Patrizio Lainà, 31.

Ennen SAK:ta Lainà on työskennellyt ekonomistina muun muassa Suomen Pankissa ja toiminut luennoitsijana Aalto yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa.

Lainà aloittaa tehtävässään maaliskuun alussa.

SAK edustaa liki miljoonaa työntekijää ja 20:tä ammattiliittoa teollisuudessa, julkisella sektorilla, kuljetuksessa ja yksityisillä palvelualoilla.

Juttuun on vaihdettu kuva klo 14.46.

 

AVAINSANAT

Keskustan kansanedustajista suuri osa haluaa eroon ryhmäkurista alkoholiäänestyksessä

Keskustan eduskuntaryhmässä on laajaa kannatusta sille, että puolue luopuu ryhmäkurista alkoholilaista äänestettäessä.

STT tavoitti 20 keskustan kansanedustajaa. Heistä kukaan ei kannattanut suoraan ryhmäkuria alkoholilaista äänestettäessä, jos tuleva hallituksen esitys noudattelee hallituspuolueiden viime vuonna sopimaa kompromissia.

Uusi alkoholilaki toisi ruokakauppoihin vahvat oluet ja siiderit sekä niin kutsutut limuviinat.

Keskustelua aiheesta