Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kommentti Pirkkala-kohuun: ”KRP:n tutkijan yritys on tökerö ja tarkoitushakuinen”

Rane Aunimo

Keskusrikospoliisin tutkija Jari Leskinen yrittää Kohti sosialismia! -kirjassaan sotkea toisiinsa SDP:n koulutuspolitiikan ja aikanaan kohutun Pirkkalan koulukokeilun.

Antti Vuorenrinne

Yritys on tökerö ja tarkoitushakuinen. Tekijä on niellyt sellaisenaan 1970-luvulla kokoomuksesta oikealle loikanneen kansanedustaja Kullervo Rainion vainoharhaiset otaksumat. Jupakkaahan yritettiin politisoida SDP:n niskaan jo tuoreeltaan.

Pirkkalan kokeilu oli taistolaisten operaatio, eikä se siitä poliisikuulusteluissakaan muuksi muutu. Samaan aikaan eri puolilla maata oli menossa kymmeniä muitakin peruskoulun synnyttämiseen liittyneitä kokeiluja. Pirkkala oli yksi niistä. Niitä ei varmaankaan riittävästi valvottu, ja Pirkkalassa mopo karkasi käsistä.

Jos siinä oli jokin taka-ajatus, niin se oli se, että riittävästi sivistyneestä ihmisestä tulee todennäköisemmin sosialisti

Pirkkalan kuuluisan monisteen marxilais-leniniläisen kommunismin yhdistäminen SDP:n ja varsinkin Reino Henrik Oittisen koulutuspoliittiseen ideologiaan on jo lähtökohtaisesti mahdoton ajatus.

On totta, että SDP:n silloisissakin papereissa tavoiteltiin sosialismia ja sen ajan hengen mukaisesti kohtalaisen radikaalisti. Silti demokraattisen sosialismin ja valtiokapitalistisen neuvostodiktatuurin välillä oli silloinkin sovittamaton ristiriita.

Oittisen varhaisemmissa teksteissä puhutaan siitä, että ihmisen pitää muuttua ennen kuin sosialistinen yhteiskunta on mahdollinen. Kommunisteillahan se oli toisinpäin. SDP halusi sivistää kaikki ja mahdollisimman korkealle.

Jos siinä oli jokin taka-ajatus, niin se oli se, että riittävästi sivistyneestä ihmisestä tulee todennäköisemmin sosialisti. Kommunistinen aivopesu oli Oittiselle ja muille sivistysdemareille kauhistus.

Oikeistolaisimmat porvarit vastustivat henkeen ja vereen peruskoulua, koska se oli heistä sosialistinen uudistus, mitä se sosialidemokraattisessa mielessä olikin. Peruskoulusta tuli menestystarina, jossa R.H. Oittisella ja myös Erkki Aholla oli keskeinen rooli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE