Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Konsulipäällikkö Tanner arvioi: Suomeen saattaa jäädä tuhansia venäläisiä

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomeen saattaa jäädä vielä joitain tuhansia venäläisiä oleskelemaan vielä sen jälkeen, kun heidän turistiviisuminsa menevät umpeen, arvioi ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner (kuvassa).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Viisumi on tarkoitettu lyhytaikaista oleskelua varten. Kun se umpeutuu, henkilön pitää poistua Suomesta.

Tanner painottaa kuitenkin STT:lle, että kyseessä on arvio.

-  Varsinkin tässä liikekannallepanotilanteessa tulee ihmisiä, jotka turistiviisumien umpeutuessa ovat jo Suomessa ja etsivät keinoa jäädä maahan.

-  Kuinka suuri se joukko tulee olemaan, niin siinä on todella monta muuttujaa. – – Suuruusluokka on, että puhutaan tuhansista ihmisistä.

Suomi on päättänyt rajoittaa venäläisten maahanpääsyä. Perjantain vastaisena yönä voimaan astuneella muutoksella pyritään lopettamaan Venäjän kansalaisten matkustaminen turistiviisumeilla Suomeen ja edelleen muihin maihin.

PERJANTAINA puolilta öin voimaan astunut päätös tarkoittaa konsulipäällikkö Tannerin mukaan myös sitä, että Suomi kumoaa turismitarkoituksella myönnetyt monikertaviisumit, joiden nojalla Venäjän kansalaiset yrittävät ylittää rajan.

Monikertaviisumilla tarkoitetaan viisumia, jonka avulla Suomeen on voinut saapua useita kertoja.

Tannerin mukaan monikertaviisumeja on tällä hetkellä voimassa noin sata tuhatta. Määrä tulee pienenemään, koska uusia ei enää juuri myönnetä ja jo myönnetyt viisumit umpeutuvat.

Viisumin umpeuduttua Venäjän kansalaisen pitäisi Tannerin mukaan olla yhteydessä Suomen viranomaisiin, jos tämä haluaa jäädä vielä maahan. Sisäministeriön mukaan Suomesta pitäisi maahan jäämistä varten hakea joko oleskelulupaa tai kansainvälistä suojelua.

Valtioneuvoston torstaina tekemän periaatepäätöksen mukaan Suomeen voi tulla Venäjältä esimerkiksi perhesyistä tai lyhytaikaista työntekoa varten. Suomen rajalla voi hakea myös turvapaikkaa.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE