Huvudnyheter

Kontkanen inför valdagen: Rösta för ett rättvist samhälle, baserat på demokrati och mänskliga rättigheter

Johan Kvarnström
Tomi Kontkanen kandiderar i EU-valet för FSD.

 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

Rösta på söndagen, för ett rättvist samhälle baserat på demokrati och mänskliga rättigheter. Det är FSD-kandidaten Tomi Kontkanens budskap då EU-valkampanjen går in på den absoluta slutrakan. Själv hoppas han samla röster för att bryta en oroande utveckling i Europa.  

 

Förutom ytterhögerns frammarsch och det ökade stödet för populistiska krafter lyfter han även fram nyliberalismens maktställning som ett problem.

 

– Som socialdemokrater bör vi göra vårt bästa för att bryta det nyliberala styret i EU och den nuvarande linjen där man konsekvent skär ner på välfärdsstaten.

 

Han riktar kritik mot den åtstramningspolitik som, främst på initiativ av Europeiska folkpartiet (EPP) och den liberala gruppen ALDE, har förts på EU-nivå sedan finanskrisen 2008. Han uttrycker stor oro för de effekter denna har fått och riskerar få för välfärden i Europa.

 

– Högern, främst EPP och ALDE, pratar ofta om att vi inte längre har råd med vår välfärd, på grund av budgetunderskott. Det är inte sant: det finns resurser, men de används och beskattas fel i nuläget.

 

För att motverka problemen vill Kontkanen jobba för en jämlik skattepolitik på EU-nivå och krafttag mot den aggressiva skatteplaneringen.

 

– Små och medelstora företag beskattas idag hårt, medan storbolag ofta kommer undan. Samtidigt ökar inkomstklyftorna och den rikaste procenten blir allt rikare. Vi måste täppa till bristerna i systemet.

 

Risk för en demokratisk kris

 

Kontkanen påpekar även att den politik som förts i efterdyningarna till finanskrisen riskerar att få långtgående konsekvenser utöver de rent ekonomiska.

 

– Den ekonomiska krisen gav upphov till en social kris, där många människor saknade arbete och kände sig utanför samhället. Den sociala krisen har i sin tur lett till en politisk kris då allt fler av dem har börjat rösta på ytterhögerpartier och nu står vi även inför en demokratisk kris då flera av dessa partier börjar urholka demokratin.

 

En särskild oro uttrycker Kontkanen över händelseutvecklingen i Ungern.

 

– Viktor Orbán och Fidesz har gått in på en farlig väg där man har valt att rita om valdistrikt för att maximera sina egna röster, stängt universitet, blandat sig i rättsväsendet och även försökt kontrollera media.

 

Kontkanen uppmanar även till sanktioner mot de länder som likt Ungern strider mot EU:s bestämmelser och mänskliga rättigheter.

 

– Om medborgarnas fri- och rättigheter inskränks i ett EU-land blir det automatiskt ett europeiskt problem, eftersom representanter från dessa länder även fattar beslut på EU-nivå. Jag ser det som en självklarhet att länder som inte följer de värderingar och bestämmelser som vi gemensamt beslutat om i EU även borde gå miste om de stöd som unionen betalar.

 

Det är alltså i många avseenden ett vägval som EU står inför på söndagen. Avslutningsvis väljer Kontkanen därför att uppmana alla som ännu inte har röstat att ta sig till vallokalerna.

 

– Det är väldigt viktigt att folk röstar på söndagen. Så kan vi rädda välfärdsstaten och föra en hållbar klimatpolitik även på EU-nivå. Så kan vi bygga ett rättvist samhälle och Europa, baserat på demokrati och mänskliga rättigheter.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE