Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Korkeakoulut opiskelijavalinnoista: “Olemme löytäneet ratkaisut, joissa kaikilla on edelleen mahdollisuus tulla valituiksi”

Loputkin yliopistot tiedottavat viimeistään tänään, miten ne toteuttavat opiskelijavalinnat poikkeusoloissa, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Osa yliopistoista on jo aiemmin kertonut opiskelijavalintojen järjestämisestä koronatilanteessa.

Kunkin alan kerrotaan ottaneen käyttöön sille parhaiten soveltuvan ratkaisun. Esimerkiksi lääketieteelliset alat ovat ilmoittaneet, että opiskelijoista 75 prosenttia valitaan todistusten perusteella ja loput valintakokeella.

Unifin mukaan perinteisiä valintakokeita on korvattu muun muassa sähköisillä etänä suoritettavilla valintakokeilla, suullisilla kokeilla, palautettavilla tehtävillä ja todistusvalinnan laajentamisella.

Valintakokeet järjestetään nyt pääosin kaksivaiheisina. Ensimmäinen vaihe toteutetaan pääsääntöisesti sähköisesti etänä, ja siinä parhaiten menestyneet hakijat etenevät toiseen vaiheeseen. Toinen vaihe voidaan toteuttaa etänä tai pieninä koetilaisuuksina kampuksilla.

– Yliopistot ovat tehneet päätöksensä hakijoiden asemaa ajatellen ja mahdollisimman pienillä muutoksilla. Olemme poikkeustilanteessa löytäneet ratkaisut, joissa kaikilla hakijaryhmillä on edelleen mahdollisuus tulla valituiksi, Unifin opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja Petri Suomala kertoo tiedotteessa.

Yliopistojen kerrotaan seuraavan nyt tehtyjen muutosten vaikutuksia. Ratkaisuja on ollut suunnittelemassa asiantuntijajoukko, johon kuuluu Unifin mukaan muun muassa akateemisia asiantuntijoita ja valinta-asiantuntijoita, juristeja sekä terveys-, turvallisuus- ja it-asiantuntijoita.

Lisää aiheesta

– Valintaperusteiden muutoksilla, kuten koekiintiön pienentämisellä ja kaksivaiheisella valinnalla, on pystytty vähentämään fyysisiin kokeisiin kutsuttavien määrää murto-osaan lähtötilanteesta. Yliopistot valmistautuvat koetilaisuuksiin tarkoin turvajärjestelyin ja yhteistyössä asiantuntijoiden, muun muassa THL:n, kanssa.

Yliopistot ja yhteisvalinnat tiedottavat hakijoilleen valintojen muutoksista sähköpostilla Opintopolun kautta.

– Nyt on tärkeää, että hakijat jatkavat valmistautumista valintoihin ja pitävät huolta hyvinvoinnistaan. Pitkällinenkään valmistautumistyö ei ole mennyt hukkaan. Vaikka valintojen muodot olisivat muuttuneet, niissä testataan edelleen samaa sisällöllistä osaamista, Suomala sanoo.

AMK:n valintakokeet järjestetään kaksivaiheisena.

Myös ammattikorkeakoulujen (AMK) valintakokeet järjestetään kaksivaiheisena, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene kertoo.

Valintakokeet järjestetään kesäkuussa. Ensimmäinen vaihe järjestetään digitaalisena etäkokeena 4. kesäkuuta. Toisen vaiheen ajankohta ja toteutustapa kerrotaan toukokuussa.

Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen osallistuvat kaikki hakijat, jotka eivät tulleet hyväksytyksi todistusvalinnassa ylimpään hakutoiveeseensa. Arenen mukaan todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27. toukokuuta.

Ensimmäisessa vaiheessa parhaiten menestyneet hakijat kutsutaan toiseen vaiheeseen.

– Kummassakin kokeessa testaan hakijoiden korkeakouluvalmiuksia eikä niihin ole ennakkomateriaalia. Tältä osin tilanne ei muutu alkuperäisestä AMK-valintakokeesta, Arenen tiedotteessa kerrotaan.

AMK:t käyttävät myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintoja sisääntuloväylänä.

Arene kertoo ammattikorkeakoulujen kehittäneen yhteistyössä digitaalista valintakoetta, joka auttaa poikkeustilanteissakin.

Ammattikorkeakouluihin oli 1. huhtikuuta päättyneessä yhteishaussa 92 000 hakijaa, joista 75 000 ilmoittautui valintakokeeseen. Toisen vaiheen kokeeseen odotetaan kymmeniätuhansia hakijoita.

Tarkemmat ohjeet kokeeseen liittyen julkaistaan ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE