Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Korona-aika vähensi seulonnoissa käyntiä – alle 40-vuotiaiden kohdunkaulan syövät ovat lisääntyneet

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomalaiset naiset ovat korona-aikana käyneet kohdunkaulan syövän seulonnoissa selvästi tavallista vähemmän, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin naistentautien poliklinikalta kerrotaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yli 90 prosenttia suomalaisnaisista osallistuu joko kohdunkaulan syövän seulontaan tai käy muussa seulontaluonteisessa papa- tai HPV-testissä ainakin kerran viidessä vuodessa. Korona-aikana naiset ovat käyneet seulonnassa selvästi tavallista vähemmän, mikä on osastonylilääkäri Pekka Niemisen mukaan erittäin huolestuttavaa.

Perinteinen kohdunkaulan seulontanäyte on Suomessa ollut niin sanottu papatesti. Seulontaikäiset naiset saavat siihen kutsun viiden vuoden välein, osassa kuntia 30–60-vuotiaina, osassa kuntia myös 25- ja 65-vuotiaina.

Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtaja Ahti Anttila kertoo, että seulontaohjelman avulla voidaan ehkäistä noin 80 prosenttia kohdunkaulan syövistä – yli 40-vuotiaiden naisten syöpiä vielä tätäkin paremmin.

Kohdunkaulan syövät ovat lisääntyneet Suomessa alle 40-vuotiailla naisilla vuosituhannen vaihteen jälkeen. Taustalla on ainakin osittain syöpää aiheuttavien papilloomavirusten eli HPV:n yleistyminen.

Vanhemmilla naisilla syövät ovat edelleen vähentyneet seulonnan ansiosta.

–  Ilman kohdunkaulan syövän seulontaa syöpiä todettaisiin Suomessa vuosittain yli tuhat, kun nyt niitä todetaan noin 170 vuodessa, Nieminen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE