Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Koronapassi voimaan mahdollisesti jo viikonloppuna

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ja varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Valiokunnan mietintö tartuntatautilain muuttamisesta on valmistunut.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa koronapassin alaikärajan nostamista 16 vuoteen. Hallitus esitti, että koronapassia voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valiokunta arvioi, että jos passia edellytettäisiin kaikilta yli 12-vuotiailta, se voisi tarkoittaa merkittäviä esteitä lasten oikeudelle osallistua esimerkiksi harrastustoimintaan ja virkistystoimintaan.

Valiokunta sai valmiiksi mietintönsä tänään. Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää koronapassia koskevaa sääntelyä tärkeänä. Sen avulla on mahdollista pitää rajoitusten voimassaoloaikana yhteiskunnan eri toimintoja käynnissä.

Koronapassin tarkoitus on olla vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille. Rajoitusten kohteena olevat yritykset ja muut toimijat voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia.

Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan tavoitteena on, että koronapassin mahdollistava tartuntatautilain muutos voitaisiin vahvistaa perjantaina. Voimaantulo olisi hänen saamiensa tietojen mukaan heti lauantaina, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

Valiokunta korostaa rokotuskattavuuden merkitystä epidemian torjunnassa ja painottaa kaikkien sitä lisäävien toimien ensisijaisuutta.

Lohi korosti, että lainsäädäntö ei tarkoita sitä, että Suomessa tulisi automaattisesti lain astuessa voimaan koronapassin käyttö.

– Tämä edellyttää sitä, että on sellaiset olosuhteet, että lain mukaan kunnan viranomaiset tai aluehallintoviranomaiset päättävät, että on välttämätöntä ottaa joitakin tiloja koskevia rajoituksia käyttöön. Silloin vaihtoehtona rajoitusten käyttöönotolle toiminnan harjoittaja voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

Passia voitaisiin edellyttää muun muassa ravintoloissa

Koronapassia voitaisiin edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, huvipuistoissa, sisäleikkipaikoissa sekä museoissa ja muissa kulttuuritiloissa.

Koronapassina toimisi EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Koronapassi kertoisi saaduista koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta vaati viime viikolla muutosta hallituksen koronapassia koskevaan lakiesitykseen. Perustuslakivaliokunnan mukaan koronapassia koskevaa sääntelyä oli muutettava siten, että alle 16-vuotiaiden mahdollisuudet osallistua toimintaan turvataan ehdotettua paremmin.

Perustuslakivaliokunta katsoi, että sääntelyä voisi muuttaa esimerkiksi nostamalla ikärajan 12 vuodesta 16 vuoteen.

16-17-vuotiaat saavat julkisesta terveydenhuollosta ilmaiset koronatestit, jos koronapassi otetaan käyttöön. Ne henkilöt, jotka eivät voi jostain terveydellisistä syistä ottaa rokotetta, ovat valiokunnan pykälämuutosten mukaan myös oikeutettuja ilmaisiin koronatesteihin.

“Matkailulle ikävä päivä”

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi myös matkustusrajoituksia koskevien sääntöjen jatkamisen. Tässä yhteydessä hallituspuolueiden rivit hajosivat, sillä puolueet olivat erimielisiä Suomeen ilman rokotuksia saapuvilta matkustajilta vaadittavasta toisesta koronatestistä.

Asiasta järjestetyssä äänestyksessä keskustan ja RKP:n edustajat äänestivät tyhjää, kun taas muiden hallituspuolueiden edustajat kannattivat toisen koronatestin vaatimista edelleen. Oppositiopuolueiden edustajat äänestivät toisen testin poistamisen puolesta.

Lohi oli pahoillaan valiokunnan kannasta toisiin testeihin liittyen.

- Tämä päivä on matkailutoimialalle aika ikävä päivä, Lohi sanoi.

Hallituspuolueiden erimielisyydestä huolimatta Lohi piti todennäköisenä, että valiokunnan mietintö tullaan hyväksymään eduskunnassa valiokunnan päättämässä muodossa.

Valiokunta täsmensi myös maakohtaista riskiarviointia. Suomeen on tähän saakka saanut tulla vapaasti niistä maista, joissa koronan ilmaantuvuusluku on alle 10.

– Nyt valiokunta päätti täsmentää pykälää niin, että ei otettu mitään eksaktia numeroa. Valiokunta totesi, että ilmaantuvuuslukua pitää katsoa suhteessa Suomen ilmaantuvuuslukuun. Luku ei saa olla kohtuuttomassa epäsuhdassa Suomen ilmaantuvuuslukuun, Markus Lohi sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE