Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Koronavirus on lähtenyt leviämään Kiinasta – WHO pohtii kansanterveyden hätätilan julistamista

Maailman terveysjärjestö WHO järjestää hätäkokouksen Aasiassa nopeasti leviävän koronaviruksen takia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

WHO:n paneeli päättää keskiviikkona Genevessä Sveitsissä, julistaako se viruksen takia kansainvälisen kansanterveyden hätätilan.

Nimitystä käytetään yleensä vain vakavimmista epidemioista. WHO on julistanut hätätilan esimerkiksi ebolaviruksen vuoksi muutama vuosi sitten.

Kiinassa yli 200 ihmisellä on todettu koronavirustartunta. Virus on tiettävästi levinnyt myös Thaimaahan, Japaniin ja viimeisimpänä Etelä-Koreaan. Kolme ihmistä on kuollut sairauteen.

Pelot uudesta globaalista epidemiasta kasvoivat maanantaina, kun Kiinan hallinnon asiantuntija kertoi, että virus leviää ihmisestä ihmiseen.

WHO on aiemmin arvioinut, että kyseessä on todennäköisesti eläimestä ihmiseen leviävä sairaus, joka voi rajoittuneesti levitä ihmisten välisissä läheisissä kontakteissa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että viruksen voidaan sanoa leviävän ihmisestä ihmiseen, sanoi Zhong Nanshan Kiinan kansallisesta terveyskomiteasta valtion tv-kanavan haastattelussa.

Suurin osa tartuntatapauksista on tullut ilmi Kiinassa Wuhanin kaupungissa, jossa sijaitsevalta kalatorilta viruksen arvioidaan saaneen alkunsa.

Sars-skandaalin piirteitä.

Kiinassa presidentti Xi Jinping antoi maanantaina ensimmäisen lausuntonsa koronaviruksesta. Xin mukaan virus tulee pitää päättäväisesti aisoissa ja ihmisten henki ja terveys ovat etusijalla, kertoi valtionmedia CCTV.

Koronavirus muistuttaa takavuosien sars-virusta, joka aiheutti satoja kuolemia Kiinassa 2000-luvun alussa. Uudenlaisen viruksen leviämisestä ollaan erityisen huolestuneita nyt, kun Kiina valmistautuu juhlimaan vuoden vaihtumista. Uudenvuodenjuhliin ajoittuvana loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat viettämään juhlaa ja tapaamaan sukulaisiaan.

Sairastuneita on todennäköisesti paljon enemmän kuin varmistettuja tapauksia. Perjantaina julkaistussa lontoolaisyliopiston tutkijoiden mallinnuksessa arvioitiin, että tapauksia on todellisuudessa jopa yli 1 700.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE