Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Koska se on niin helppoa

Tuntuu siltä, että nykyään tartutaan kaikkeen, mikä on helppoa. Politiikassa populismi näyttää olevan se helppo tie, jota pitkin voi ratsastaa millä asialla tahansa. Populismilla pyritään vaikuttamaan kansaan usein jopa kansankiihotuksellisin keinoin. Populisti käyttää metaforia, eli kielikuvia taitavasti ja toistaa omaa sanomaansa jatkuvasti. Populisti myös yksinkertaistaa vaikeitakin asioita ja sanoo tekevänsä sen, jotta tavallinen kansa ymmärtäisi viestin paremmin. Populisti siis vähättelee muita ihmisiä ja useimmiten kertoo asioista vain yksipuolisen totuuden.

“Problem. Problem. Problem. Great. Great. Great.”

Populismin suurimpana näyttämönä tällä hetkellä toimii Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Pidän republikaanien ehdokasta Donald Trumpia kansainvälisen populismin ihannekuvana – hän liukuu skandaalista toiseen, mutta silti vain hokee niitä hokemiaan, joita kansa haluaa kuulla. Trump lupaa työtä ja turvallisuutta. Kukapa niitä ei toivoisi? Mutta Trump myös luo itse sen pelon ilmapiirin, jonka takia ihmiset haluavat kuunnella häntä. Yhdysvaltalaisen televisiosarjan Breaking Badin näyttelijä Bryan Cranston tiivisti BBC:n haastattelussa Trumpin kampanjan ja viestin hyvin kuudella sanalla: “Problem. Problem. Problem. Great. Great. Great.”

Kotimaisen populismin aallonharjalla keikkuvat perussuomalaiset ja varsinkin heidän puheenjohtajansa Timo Soini. Soini on puhunut niin appelsiinin ja melonin lippalakista, kuin siitä, että perussuomalaisten rasistiset yhteydet ovat “vain näitä vanhoja valokuvia”. Soini ja perussuomalaiset perustavat pelon ilmapiirin luomisen juurikin tälle populismin yhdelle ominaispiirteelle eli maahanmuuttovihalle tai jopa rasismille.

Yhä useammat suomalaiset ajattelevat, että on sallittua puhua tai kirjoittaa syrjivästi.

Soinin ja perussuomalaisten oikeistopopulismi on iskenyt niin kovin suomalaisiin, että vihapuhe on noussut jopa hyväksyttäväksi yhteiskunnassamme. Yhä useammat suomalaiset ajattelevat, että on sallittua puhua tai kirjoittaa syrjivästi. Yhä useammat suomalaiset myös uskovat, että maahanmuutto ja ulkomaalaiset ovat kaikkien ongelmien ytimessä. Jopa omasta ammattiliittoni lehdestä sain lukea jonkin työpaikan luottamusmiehen lausuneen ulkomaalaisten työntekijöiden lisääntymisen johtavan suoraan kantaväestön työttömyyteen. Kantaväestö, ulkomaalaiset, ongelma, rajat kiinni – näillä asioilla populisti nimenomaan ratsastaa ja luo pelon ilmapiirin yhteiskuntaamme.

Miksi meidän pitäisi sitten vastustaa populismia? Koska jokainen ihminen ansaitsee saada tietää kolikon molemmista puolista, ja koska jokainen meistä ansaitsee yhdenvertaisen kohtelun. Kuten kaikissa muissakin yhteiskuntamme epäkohdissa, emme voi vain laittaa käsiämme taskuun ja ajatella, että kyllä se siitä ajan kanssa häviää. Meidän on tartuttava näihin epäkohtiin ja taisteltava paremman yhteiskunnan puolesta! Yhteiskunnan, jossa jokainen on yhdenvertainen ja jokainen voi elää ilman pelkoa.

Me kaikki voimme ottaa osaa populismin kitkemiseen olemalla aktiivisia. Me kaikki voimme osallistua keskusteluun faktoilla ja tiedolla. Me voimme, niin vasemmalla kuin oikealla, valita sen tien, jolla kaikki puhuvat asioista kiihkottomasti ja antaen tilaa sille hiljaisemmallekin mielipiteelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE