Kotimaa

Kotitausta vaikuttaa menestykseen yhä enemmän – Pisa-tulos luonnontieteissä romahti

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Luonnontieteiden opiskelu ei kiinnosta suomalaisnuoria, selviää osaamistuloksia mittaavasta Pisa 2015-tutkimuksesta. Luonnontieteitä painottaneesta tutkimuksesta käy ilmi, että luonnontieteissä heikosti menestyneiden oppilaiden määrä kasvaa ja huipputuloksia saavien määrä laskee. Ilmiö koskee erityisesti poikia.

– Luonnontieteitä heikosti osaavien suomalaisnuorten osuus on lähes kolminkertaistunut ja huippuosaajien määrä on vähentynyt liki kolmanneksella, sanoo yliopistotutkija Jouni Vettenranta.

Viimeksi luonnontieteet olivat tutkimuksessa pääaineena vuonna 2006. Tuolloin Suomi piti luonnontieteissä kärkipaikkaa, mutta tuoreessa tutkimuksessa pistekeskiarvo on romahtanut jopa 32 pistettä. Tulosten heikkeneminen vastaa lähes yhden kouluvuoden edistymistä. Pistemäärässä pudotus oli toiseksi suurin.

Pistekeskiarvon romahtamisesta huolimatta Suomi sijoittui luonnontieteissä edelleen kärkimaiden joukkoon. OECD-maista Suomi oli kolmanneksi paras ja kaikkien maiden osalta edelle menivät Singapore, Japani, Taiwan ja Viro.

Erot tyttöjen ja poikien välillä ovat lisääntyneet entisestään.

Muuten kymmenen vuotta jatkunut lasku oppimistuloksen suhteen näyttää taittuneen. Lukutaidossa Suomi sijoittui kaikkien maiden osalta 4. sijalle, OECD-maiden osalta sijoitus oli toinen.

Matematiikassa osaaminen on säilynyt lähes ennallaan. OECD-maista Suomi oli seitsemäs ja kaikkien maiden osalta kolmastoista.

Erot tyttöjen ja poikien välillä ovat lisääntyneet entisestään. Esimerkiksi sukupuolien ero on Suomessa luonnontieteiden osalta OECD-maiden suurin. Tytöt sijoittuivat luonnontieteissä tyttöjen välisessä vertailussa toiseksi heti Singaporen tyttöjen jälkeen ja lukutaidossa tytöt olivat piikkipaikalla.

Tytöt menestyivät poikia paremmin myös matematiikassa. Suomi olikin ainoa maa, jossa erinomaisesti osaavista oppilaista enemmistö oli tyttöjä.

Suomalaisoppilaiden menestykseen vaikuttaa entistä enemmän kotitausta kuten vanhempien koulutus. Muissa maissa vaikutus on pysynyt ennallaan.

Koulujen väliset erot ovat Suomessa osallistujamaiden pienimpiä, mutta alueelliset erot ovat kasvaneet. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun oppilaat menestyivät selvästi muun maan oppilaita paremmin.

Talousjärjestö OECD:n Pisa-tutkimus on järjestetty vuodesta 2000 kolmen vuoden välein. Tutkimukseen osallistui 73 maata tai aluetta. Suomessa tutkimuksen toteuttivat Jyväskylän yliopisto ja Helsingin yliopisto.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat