Talous

Kovat lukemat taloudesta pöytään: + 3,5 % tänä vuonna, yli 3 % myös tulevina vuosina

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia, ja kasvuvauhti pysyy yli kolmessa prosentissa myös kahtena seuraavana vuonna, arvioi Suomen Pankki. Inflaatio on edelleen vaimeaa.

Suomen Pankki arvioi, että talouskasvua voi hidastaa jakson lopulla Kiinan rakennemuutos ja kehittyneiden maiden hidas potentiaalinen kasvu.

Kiinan kasvun uskotaan yhä hidastuvan, mutta Suomen Pankin mukaan vauhti hiipuu vähän odotettua myöhemmin. Kiinan talous kasvaa ensi vuonna 6 prosenttia ja seuraavana vuonna 5 prosenttia.

Yhdysvaltojen talouskasvun Suomen Pankki uskoo jatkuvan, vaikka talouselvytystä ei enää juuri odoteta ja talouspolitiikan suunta on ”epäselvä”.

Euroalueen vahvistunut talouskehitys kompensoi brexitin vaikutuksia Euroopan taloudelle. Suomen Pankki huomauttaa, että investoinnit ovat lisääntyneet euroalueella ja euroalue hyötyy myös maailmanlaajuisesta noususuhdanteesta.

Inflaatio on globaalisti vaimeaa. Suomen Pankki huomauttaa, että euroalueella inflaatiossa on vasta pieniä kiihtymisen merkkejä Euroopan keskuspankin rahapolitiikan tukemana.

Euroalueen huolena on se, että finanssi- ja velkakriisistä periytyneitä ongelmia ei ole ratkaistu. Suomen Pankki huomauttaa, että finanssikriisissä ryvettyneiden Kreikan, Irlannin ja Portugalin yritys- ja kotitalouslainakannat supistuvat edelleen.

Myös rakenneuudistusten vauhti on hidastunut.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat