Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Krista Mikkonen: Valtioneuvoston on tarkoitus päättää sunnuntaina maahantulon rajoituksista, jotka koskevat eteläisessä Afrikassa oleskelleita

Lehtikuva

Valtioneuvoston on tarkoitus päättää huomenna iltapäivällä maahantulon rajoituksista, jotka koskevat eteläisessä Afrikassa oleskelleita, kirjoitti sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) Twitterissä ennen kello seitsemää illalla. Mikkosen mukaan syynä on uuden omikronvirusmuunnoksen mahdollisesti aiheuttama uhka.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myöhemmin lauantaina Mikkonen kertoi STT:lle tekstiviestitse, että sisäministeriö tiedottaa yksityiskohdista sitten, kun esitys on viimeistelty.

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin lauantaina pakolliset terveystarkastukset eli koronatestit ja karanteeniin määräykset kaikille matkustajille, jotka ovat olleet kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa. THL:n lauantaina antaman tiedon mukaan virusmuunnosta on levinnyt Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Botswanassa, Zimbabwessa, Lesothossa, Eswatinissa (Swazimaa), Mosambikissa ja Malawissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi lauantaina Vantaan kaupungin järjestämään pakolliset terveystarkastukset näille matkustajille. Myöhemmin lauantaina Etelä-Suomen avi antoi vastaavat määräykset kaikille alueensa kunnille ja kuntayhtymille, joiden alueella on rajanylityspaikkoja. Myös Pohjois-Suomen, Lapin, Lounais-Suomen, Itä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen avit määräsivät kunnat tai kuntayhtymät järjestämään pakolliset terveystarkastukset alueidensa rajanylityspaikoilla. Avien päätökset ovat tulleet voimaan heti, ja ne jatkuvat vuoden loppuun saakka.

Uuden muunnoksen pitäisi näkyä ensimmäisessä testissä

Etelä-Afrikasta liikkeelle lähtenyt uusi koronavirusmuunnos omikron pystytään Suomessa tunnistamaan alustavasti jo ensimmäisestä koronatestistä, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) STT:lle.

-  Tässä on se hyvä puoli, että tämä pystytään alustavasti tunnistamaan jo PCR-testillä. Meillä on käytössä nimenomaan rajalta tulleiden näytteiden seulonnassa Suomessa sellainen PCR-testi, jossa tieto saadaan heti suoraan analyysituloksesta.

Hänen mukaansa Suomessa ei ole vielä tullut esiin omikron-löydöksiä.

Deltavirus ei tunnistu PCR-testillä

Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti vallitseva virusmuunnos on delta, joka ei Savolainen-Kopran mukaan kyseisellä PCR:llä tunnistu, joten omikron pystytään siitä siksi erottamaan.

Alustavista tuloksista varmistetaan tieto vielä sekvensoimalla. Kerran viikossa on iso kansallinen sekvensointiajo, mihin kerätään viikon ajalta kertyneet näytteet. Prosessi kestää Savolainen-Kopran mukaan viikosta kahteen viikkoon.

-  Parin viikon sisällä saadaan sekvenssivahvistus, sitä ennen kyseessä on epäily.

Hänen mukaansa on kuitenkin varsin todennäköistä, että mahdollinen omikroniksi PCR-tuloksen perusteella epäilty löydös myös olisi sitä. Alfa-variantti tunnistuu samalla PCR:llä, mutta tällä hetkellä alfaa ei kierrä Suomessa eikä maailmallakaan.

Münchenistä ja Frankfurtista tulijat seulotaan

Avin päätös perustui sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjauskirjeeseen, jonka mukaan kaikki riskimaista tulevat tulee ohjata välittömästi karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin oireista ja rokotusstatuksesta riippumatta. Karanteeni kestää siihen asti kunnes on varmistunut, että henkilöllä ei ole tartuntaa.

-  Eteläisen Afrikan maista tulleet joutuvat Helsinki-Vantaalla testaukseen ja kakkostesti tulee ottaa kotipaikkakunnalla kolmen päivän päästä, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö selvitti STT:lle.

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisen Afrikan maista.

-  Meillä on kaksi kenttää, München ja Frankfurt, joissa sieltä tulevat matkustajat vaihtavat. Näillä lennoilla tulevia matkustajia seulotaan niin, että saataisiin selville, onko sieltä tulijoita, Aronkytö sanoi.

Rajavartijat puolestaan seulovat EU:n ulkopuolelta tulevat matkustajat ja ohjaavat heidät testiin.

Joitakin ihmisiä eteläisestä Afrikasta tulossa

Aronkydön mukaan tiedossa on, että eteläisestä Afrikasta olisi tulossa joitakin ihmisiä, jotka ovat olleet siellä työssä. Heitä tarkastetaan hänen mukaansa ohjeen mukaan.

-  Prosessit vetää lentokentällä siellä oleva terveysturvallisuushenkilöstö sekä Huslabin henkilöstö. Heidät on valjastettu tähän jo (lauantaina) aamulla.

Aronkytö kertoi Twitterissä, että riskimaista kuten vaikkapa Etelä-Afrikasta tulijoita voidaan kyltein ja kuulutuksin ohjata testiin kentällä, mutta täysin aukottomasti kaikkia jatkolentojen kautta tulijoita ei pystytä testaamaan vaikka haluttaisiin.

Ulkoministeriö on kehottanut THL:n suosituksesta välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE