Kotimaa
21.10.2022 08:53 ・ Päivitetty: 21.10.2022 08:53
KRP: Maatalousalan ihmiskaupan vastaisessa tehovalvonnassa paljastui liki 30 väärinkäytöstä
Maatalousalan ihmiskaupan vastaisessa valvonnassa tuli Suomessa esiin vajaat 30 väärinkäytöstä, kertoo keskusrikospoliisi. Viranomaiset valvoivat elokuussa tehostetusti maatalousalan kohteita, muun muassa marjatiloja.
Rikoskomisario Johannes Siirilä kertoo, että neljässä epäillyssä tapauksessa työntekijät olivat joutuneet maksamaan työnvälittäjälle niin sanottua kynnysrahaa, eli maksamaan siitä, että he saavat työpaikan. Tapauksissa epäillään työnvälityksen maksukiellon rikkomista.
Lisäksi havaittiin 20 tapausta, joissa oli työskennelty ilman työlupaa sekä kolme tapausta, joissa epäillään luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöä.
- Työnantajan tulee olla perillä ulkomaalaisten työnteko-oikeudesta niin työsuhteen alkaessa kuin myöhemmin työsuhteen aikana, Siirilä toteaa tiedotteessa.
POLIISIN, aluehallintoviraston ja Rajavartiolaitoksen tarkastamia kohteita oli noin 1 600. Niistä paikkoja oli runsas sata, henkilöitä noin 750 ja asiakirjoja vajaa 800.
Poliisin mukaan merkittävä osa valvonnassa tarkastetuista henkilöistä oli Ukrainan sotaa paenneita, jotka työskentelevät maatalousalalla pääasiassa kausityöntekijöinä.
Poliisi toteaa, että maatalousalalla työskentelevät ulkomaalaiset kausityöntekijät eivät välttämättä ole tietoisia Suomen lainsäädännöstä ja voivat olla haavoittuvassa asemassa työntekijän oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Tähän voi liittyä muun muassa palkanmaksun ja työaikakirjanpidon puutteita sekä vähimmäispalkkoja koskevia rikkomuksia.
TEHOSTETTU valvonta oli osa Europolin koordinoimaa eurooppalaista yhteistyötä. Europolin mukaan erityisesti kausityöntekijöillä on riski joutua työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan uhriksi Euroopassa.
Maataloudessa Euroopan unioniin kuuluvista maista tulleita uhreja havaitaan hyväksikäytettävän ympäri vuoden, kun taas EU:n ulkopuolelta tulleita käytetään usein hyväksi osana kausityövoimatarvetta.
Valvontaviikkoihin osallistuneissa Euroopan maissa tarkastettiin yhteensä yli 37 000 henkilöä, joista 874:ään oli kohdistunut työhön liittyviä rikkomuksia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.