Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

KRP: Vastaamon tietomurrosta epäilty otettiin kiinni Ranskassa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo, että Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäilty 25-vuotias suomalaismies on otettu kiinni.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiinniotto tehtiin tänään Ranskassa eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla. Toimenpiteet epäillyn luovuttamiseksi Suomeen käynnistetään välittömästi, KRP kertoo.

-  Luovuttamiseen liittyvää prosessia hoidetaan tiiviissä yhteistyössä Ranskan viranomaisten kanssa. Ranskan poliisi vastaa epäillyn säilyttämisestä niin kauan, kunnes hänet luovutetaan Suomeen, KRP:n tiedotteessa sanotaan.

Epäilty vangittiin lokakuun lopulla poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Häntä epäillään muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeän kiristyksen yrityksestä.

-  Kiinniotto on jo pitkään kestäneen kansainvälisen yhteistyön ja poliisin oman tiedonhankinnan tulos. Luovutusprosessin aikataulu riippuu monesta seikasta, joten tässä vaiheessa on haastava arvioida, milloin epäilty saadaan Suomeen, tutkinnanjohtaja Marko Leponen toteaa tiedotteessa.

Hän kertoo, että Suomeen luovuttamisen jälkeen asiassa järjestetään uusi vangitsemiskäsittely. KRP:n tavoitteena on päästä kuulemaan epäiltyä mahdollisimman pian.

VASTAAMOON kohdistui yhtiön itsensä mukaan tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Leponen kommentoi aiemmin, että KRP:n mukaan vaikuttaa siltä, että epäilty olisi tehnyt niistä ensimmäisen.

Tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. Vastaamo kertoi lokakuussa 2020 joutuneensa kiristyksen kohteeksi.

Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla. 25-vuotiaan miehen epäillään julkaisseen asiakkaita koskevaa materiaalia Tor-verkossa ja osallistuneen sekä Vastaamon että asiakkaiden kiristämiseen.

Poliisin mukaan Vastaamon tietokannassa oli noin 33  000 ihmisen tiedot.

VASTAAMON entisen toimitusjohtajan syytettä epäillystä tietosuojarikoksesta on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa.

KRP on kertonut, että rikosepäilyssä ei ole kyse yksittäisestä teosta, vaan pidemmästä aikavälistä. Esitutkinnassa on tarkasteltu ajanjaksoa, joka alkaa yli kaksi vuotta ennen ensimmäistä tiedossa olevaa tietomurtoa.

-  On tarkasteltu, mitä yrityksen sisällä on tapahtunut tietoturvan tai tietosuojan suhteen. On käyty läpi sitä, mitä on tehty, mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä ei ole tehty, Leponen sanoi viime vuoden syksyllä.

Hänen mukaansa Vastaamon tietoturva ja -suoja eivät ole olleet riittävällä tasolla.

-  Kokonaisuutena on tultu siihen tulokseen, että se ei ole ollut riittävä suojaamaan näitä arkaluonteisia henkilötietoja.

Asianajajan mukaan entinen toimitusjohtaja kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE