Politiikka

KSML: Pakkopalautukset Irakiin helpottuvat ja vauhdittuvat – nyt kaivataan tilauslentoja, joilla voi viedä useampia kerralla

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten järjestelmälliset pakkopalautukset voivat käynnistyä tänä vuonna, kertoo Keskisuomalainen.

Palautuksia helpottaa EU:n ja Irakin välinen tuore PCA-yhteistyösopimus, joka sisältää velvoitteen vastaanottaa toisen osapuolen alueella laittomasti oleskelevia.

– Suomi pitää tärkeänä, että lauseketta sovelletaan myös kielteisen päätöksen saaneisiin turvapaikanhakijoihin ja heidän palautuksiinsa myös vastentahtoisesti, sanoo Suomen Irakin-suurlähettiläs Päivi Laine lehdelle.

Pakkopalautukset koskevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, jotka eivät poistu Suomesta vapaaehtoisesti vaan jäävät maahan laittomasti.

Vastaanottokeskusten kirjoilla on noin 1 800 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, joiden maasta poistamisesta on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös. Heistä valtaosa eli noin 1 300 on irakilaisia.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta toivoo, että EU:n ja Irakin välinen sopimus sujuvoittaisi vapaaehtoisesta paluusta kieltäytyvien irakilaisten palautuksia. Sopimuksen toivotaan myös helpottavan riittävien matkustusasiakirjojen saamista pakkopalautettaville.

– Palautettavien määrän lisääntyessä olisi tärkeää saada käyttöön tilauslennot, joilla poliisi voi palauttaa kerralla useampia (20–30) palautuspäätöksen saaneita irakilaisia, kun nyt tahti on ollut keskimäärin pari palautusta viikossa, Poutanen sanoo Keskisuomalaiselle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat