Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Kuka kasvattaa lapsen yhteiskunnan murroksessa?

Vaikka meillä on erittäin vaikea taloudellinen tilanne, tulee meidän pitää yhteiskuntana kiinni demokratiasta, sivistyksestä ja hyvinvointivaltiosta.

Tanja Norrena

SDP:n kaupunginvaltuutettu, Lapua

Ennaltaehkäisevällä, oikein kohdennetulla tuella ja riittävillä resursseilla perheissä, varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa, kasvatetaan osaajia, joiden käsissä tulevaisuutemme on. Nämä osaajat rakentavat talouskasvun pohjaa ja turvaavat meille laadukkaat sosiaali-, terveys- ja vanhuspalvelut.

Meidän tulee luoda yhteiskuntaa, jossa vanhemmat jaksavat olla vanhempia ja lapset lapsia. Yhteiskuntaa, jossa jokaisella lapsella on turvallista kasvaa riippumatta mihin perheeseen tai mihin päin Suomea lapsi syntyy.

Ennaltaehkäisevällä, oikea-aikaisella, oikein kohdennetulla ja konkreettisella perheiden auttamisella turvataan lasten tasapainoinen kasvu. Ennaltaehkäiseville toimille on vaikea antaa hintalappua. Niillä rakennetaan vahvaa minäkuvaa ja mielenterveyden tukipilareita. Yksikin särkynyt mieli ja syrjäytynyt nuori on meille liikaa – myös rahassa mitattuna.

Laadukas varhaiskasvatus, koulutus ja sivistys turvaavat suvaitsevan ja elinvoimaisen Suomen rakentamisen seuraavalle sukupolvelle. Talouskasvua ei synny ilman ammattitaitoisia työntekijöitä. Silti kuntien tiukassa taloustilanteessa olemme ensin leikkaamassa lapsilta.

PISA-tulokset ovat laskeneet ja perustaitojen hallinta on retuperällä. Mitä pitää tapahtua, että päättäjät myöntävät lisää resurssia varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, meidän yhteisten lasten ja tulevaisuuden eduksi? Ja mitä pitää tapahtua, että varhaiskasvatuksen työntekijöiden palkkaus vastaa työn vaativuutta?

Lapsia on helppo tehdä, mutta vaikeampi kasvattaa.

 

Kirjoittaja on erityisopettaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.) Lapualta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE