Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kukaan ei vähennä syömistä sen takia, että ruoka olisi kalliimpaa” – Kokoomusedustaja ilahtui Demarinuorten veroaloitteesta

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) on ilahtunut Demarinuorten arvonlisäveroa koskevasta aloitteesta. Järjestö haluaisi poistaa ruokaa ja lääkkeitä koskevat arvonlisäveron alemmat kannat ja alentaa tavaroiden ja palvelujen kulutukseen kohdistuvaa arvonlisäveroa kahdella prosenttiyksiköllä 22 prosenttiin.

– Oli oikein kiva nähdä, että tulee joskus jotakin järkevää järjestöstä, jossa olen itsekin nuorempana toiminut. Tuli ihan mieleen vanha kunnon SDP, joka tekee järkiehdotuksen. Näkkäläjärvelle täytyy nostaa hattua, Vartiainen toteaa ja viittaa Demarinuorten puheenjohtajaan Mikkel Näkkäläjärveen.

Jos Demarinuorten ehdotus toteutuisi, ruuan ja lääkkeiden arvonlisävero olisi jatkossa samalla tasolla kuin tavaroiden ja palveluiden vero, mutta alv olisi 22 prosenttia, kun se on nyt yleiseltä tasoltaan 24 prosenttia, ruuan ja ravintolapalveluiden osalta 14 prosenttia ja lääkkeiden osalta 10 prosenttia.

Vartiaisen mukaan nykyinen ruuan ja ravintolapalveluiden alennettu alv-kanta ei hyödytä ketään.

Kaikkein köyhimmille ruuan alv:n korotus kompensoidaan indeksikorotuksissa

– Kaikki syö suunnilleen sen mitä ne syö. Kukaan ei vähennä syömistä sen takia, että ruoka olisi kalliimpaa. Kaikkein köyhimmille ruuan alv:n korotus kompensoidaan indeksikorotuksissa.

– Alhainen ruuan alv on hyvin tehoton ja huonosti osuva tapa tukea köyhiä.

Lisää aiheesta

Se, että alennettuihin alv-kantoihin on päädytty, on Vartiaisen mukaan seurausta poliittisista lehmänkaupoista ja puutteellisesta talousymmärryksestä.

Yleinen arvonlisäveron laskeminen vaikuttaisi hänen mukaansa suotuisasti kansantuloon, koska arvonlisävero syrjäyttää työtä ja yrittämistä.

– Kaikki tuntemani hyvin koulutetut ekonomistit kannattavat tätä ajatusta.

Demarinuoret esittää Suomen monimutkaisen vero- ja verotukijärjestelmän uudistamista yli neljän miljardin euron ohjelmalla, jossa karsitaan verotukia ja -vähennyksiä. Järjestö muistuttaa, että Suomen verojärjestelmässä näitä on yli 180 kappaletta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE