Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kulmunin ero yllätti puolueaktiivit – nyt pohditaan jo uuden valtiovarainministerin nimeä, tässä todennäköisimmät kandidaatit

Lehtikuva
Mika Lintilä on vahva vaihtoehto Kulmunin seuraajaksi valtiovarainministerinä.

Keskustan puoluevaikuttajat valitsevat sunnuntaina ehdokkaan uudeksi valtiovarainministeriksi. Katri Kulmunin ero ministerin paikalta tuli STT:n haastattelemille puoluevaikuttajille täytenä yllätyksenä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kulmuni ilmoitti perjantaina lyhyessä tiedotustilaisuudessaan eroavansa valtiovarainministerin paikalta, mitä hän perusteli halullaan kantaa poliittista vastuuta. Keskustan puheenjohtajana hän aikoo jatkaa.

Kulmunin kohtaloksi koitui se, että hän otti Tekirin viestintävalmennusta, josta kertynyt 56 000 euron lasku maksatettiin ministeriöillä. Koulutukset näyttävät tukeneen myös hänen ehdokkuuttaan puheenjohtajaksi ja sen jälkeen puheenjohtajan tehtävää.

– Puheharjoituksessa harjoittelin esimerkkinä puoluekokouspuhetta. Sitä ei olisi pitänyt tehdä, Kulmuni sanoi eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenet kokoontuvat sunnuntaina valitsemaan ehdokkaansa uudeksi valtiovarainministeriksi. Perjantaina, vain muutama tunti Kulmunin ilmoituksen jälkeen, puoluekentän tunnot olivat yhä järkyttyneet.

– Sanattomaksi vetävä yllätys tämä oli, eräs puoluehallituksen jäsen summasi.

Kulmunin mukaan hän ei kiinnittänyt huomiota siihen, että harjoitteissa ei olisi saanut olla osia, jotka liittyvät tehtävään puoluejohdossa.

– Minun on kannettava poliittinen vastuu asiasta, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista, enkä ole tilannut tai hankkinut niitä. Minullekin selvisi tähän kaikkeen käytetty kokonaissumma vasta tällä viikolla, Kulmuni sanoi.

Kulmunin esikunnasta yhteyshenkilönä Tekiriin on toiminut erityisavustaja Kari Jääskeläinen.

Lintilän nimi nousee pohdinnoissa.

Useampi puoluehallituksen jäsen nostaa elinkeinoministeri Mika Lintilän nimen mahdolliseksi valtiovarainministeriksi. Lintilän valinta olisi STT:n haastattelemien puolueaktiivien mielestä loogista, koska hän toimi tehtävässä puolivuotta Antti Rinteen (sd.) pääministerikaudella.

Ylen tavoittama Lintilä kiersi kysymyksen, olisiko hän käytettävissä tehtävään.

– Kaikkiin valtioneuvoston tehtäviin on varmasti suurimmalla osalla ryhmän jäsenistä mielenkiintoa, Lintilä sanoi.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen, pian vanhempainvapaalta palaavan ja tiede- ja kulttuuriministeriksi nousevan Annika Saarikon sekä puhemies Matti Vanhasen nimiä pyöriteltiin perjantai-iltana. Esillä on ollut myös Anu Vehviläisen nimi.

Puoluekentän aktiivit saivat kuulla Kulmunin vetäytymisestä vain vähän ennen tiedon kertomista julki. Se, että huhuja ei ehtinyt liikkua, tulkittiin kertovan siitä, että hän teki ratkaisuna yksin.

– Politiikka on raskas laji. Kohtuutonkin. Ja nykyään myös erikoisen nopea. Olen aika tyrmistynyt. Katrille suuri kiitos siitä, että laitoit itsesi valtiovarainministerinä 100-prosenttisesti likoon.Toivotan paljon voimia Katrille kohti valoisampaa, Annika Saarikko kirjoitti Facebookissa.

Avustajan olisi pitänyt nostaa kytkintä, ei ministerin.

Keski-Suomen piirijohtajan Tahvo Anttilan mielestä europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen olisi sopiva uudeksi valtiovarainministeriksi. Pekkarinen on kymmenen kauden kansanedustaja Keski-Suomen vaalipiiristä ja viiden hallituksen ministeri.

– Hän olisi tässä kohdassa riittävän tiukka henkilö pitämään huolen meidän rahoista, Anttila arvelee.

Hän veikkaa, että sunnuntain kokouksessa äänestetään useamman ehdokkaan joukosta.

Lukuisista haastatelluista puoluehallituksen jäsenistä kukaan ei pitänyt tarpeellisena, että koolle kutsuttaisiin puoluekokous jo ennen syyskuuta. Koronatilanteen takia aktiivit pohtivat, onko kokouksen järjestäminen edes syksyllä mahdollista ainakaan normaalein puittein.

Anttila on varma, että keskustan puoluekokousta ei aikaisteta syksystä. Hänen mielestään koronatilanne pitää huolen siitä.

Hän epäilee, että Kulmuni saattaa tehdä oman ratkaisunsa myös puheenjohtajana jatkamisen suhteen, vaikka kyse on avustajan mokasta.

– Sanon ihan suoralta kädeltä, että ennemmin olisi pitänyt kytkintä nostaa sen avustajan, joka tämän asian on junaillut eikä suinkaan ministerin.

Etelä-Hämeen puoluehallituksen edustaja Johanna Häggman kuvailee ministerin eroa selkärankaiseksi teoksi, jota politiikassa harvoin näkee, mutta hänen mielestään se oli kohtuutonta.

– Eihän ministeri ole niitä laskuja hoitanut. Esikunnasta varmaan löytyy henkilö, jonka pitäisi vastuu kantaa, vaikka totta kai se vastuu ministerille tulee.

Varsinais-Suomen piirin puoluehallituksen edustaja Satu Simelius kuvailee tuntojaan harmistuneeksi

– Ymmärrän, että tälle kohulle täytyi saada piste ja tämä oli ehkä ainoa keino, mutta harmittaa Katrin puolesta. Epäreilu tilanne, hän ei itse niitä koulutuksia ollut tilannut, vaan ne olivat avustajakunnan töppäilyitä, Simelius sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE