Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

19.11.2018 10:23 ・ Päivitetty: 28.11.2018 13:21

Kulutustottumusten on muututtava

Olen joskus miettinyt kuinka suuri onkaan se romukasa, jonka olen omilla elintavoillani tähänastisen eloni aikana tuottanut. Minulla kuten muillakin ikäisilläni on nahkakohtainen kokemus ajasta, jolloin tavarat ja vaatteet piti kuluttaa loppuun. Ennen kuin oltiin niin pitkällä niitä korjailtiin ja paikkailtiin. Loppusijoituspaikkana olivat maakuopat, ojanpenkat, järvet ja metsät.

Marjatta Vehkaoja

SDP:n kansanedustaja v. 1991-2003, Vaasa

Jätteiden ja romujen keräys on nyt paremmin organisoitu ja kierrätystä ja uusiokäyttöä harjoitellaan. Hyvä niin. Maailman mittakaavassa jäämme kuitenkin koko ajan luokalle koska kulutushysteria meidän leveysasteellamme yhä jatkuu ja kehittyvissä maissa koetaan tärkeäksi päästä kuluttamisen kyytiin mukaan.

Tuli tämä jatkuvan talouskasvun ideologia, jota ei voi toteuttaa ilman kasvavaa tuotantoa.  Olihan tässä vahva linkki myös työllisyyteen. Kestokulutushyödykkeiden eliniästä alettiin tinkiä tarkoituksella vaikka teknologia olisi päinvastoin sallinut elinikäisten hyödykkeiden valmistamisen. Korjauspajoja meillä ei enää juuri ole. Teknologian kehitys ja massatuotanto toivat arkea helpottavat hyödykkeet yhä laajempien väestönosien ulottuville meillä ja muualla.

Kestävästä kehityksestä on puhuttu melko pitkään. Omantunnon lepyttämiseksi ylläpidetään väitettä, että uudella tekniikalla ympäristö ja ilmasto ehtivät vielä pelastua. Itse näen, että keskeisintä on kulutustottumusten muutoksen aikaansaaminen. Ilman suuria ponnistuksia emme pysty tähän edes itse. Miten realistista ja millä aikavälillä voimme toivoa, että myös kehittyvien maiden köyhät ihmiset ottavat tämän vaatimuksen todesta? Sadat miljoonat ihmiset eivät ole vielä nähneet ensimmäistäkään pesukonetta. No mitäpä ne niillä tekisivätkään kun puuttuu vielä sähkö ja vesi – toteaa moni kyynikko.

Ihmiset näyttävät elävän yhä kiihkeämmän kulutushysterian vallassa täällä kotonakin ja ovat globaalille markkinataloudelle hyödyllistä riistaa. On brändiä brändin perään. Tarjolle tulee monta kertaa vuodessa aina vain älykkäämpiä laitteita, jotka pitää päästä ostamaan heti. Miksi kehittyvien maiden ihmisten pitäisi tyytyä vähempään kuin meidän nyt?  Hekin haluavat autonsa ja kaukolomansa. Romuvuoret kasvavat, ympäristö ja ilmasto kärsivät.

Verotetaan lisää  – lentovero, autovero, bensavero, ALV:n nosto ym. –  mitä vielä lisää ympäristön ja ilmaston nimissä. Eihän tämä rikkaita hetkauta. Riittääkö toimenpiteen mittakaava ympäristö-ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi? Tuskin, kunhan taas omaatuntoa hiukan silitellään. Tämä tie tarkoittaa, että olemme siis valmiit jakamaan kansaa lisää. Yhteisen arjen kokemukset vähenevät taas. Köyhillä on vapaus jäädä kotiin.

Etsittäessä ratkaisuja ympäristöongelmiin ja ilmastonmuutoksen hallitsemiseen meidän tulisi puhua paljon nykyistä enemmän kulutustottumusten muutostarpeesta. Miksi kestävä kehitys ei voi tai ei saa tarkoittaa kestohyödykkeitä – paino sanalla KESTO? Mitä seurauksia olisi sillä jos veisimme kehitystä kohti vähemmän brändi-keskeistä maailmaa?

Mielestäni ollaan väärillä jäljillä jos laaja valikoima yhdistetään käsitteeseen hyvinvointi. Hyvin voidakseen ihminen ei tarvitse läheskään kaikkea tuota, mitä markkinoilla tarjolla on. Varakkaiden mieltymysten esilläpitoa kaupoissa subventoi laaja väestönosa, joka päivästä toiseen ostaa vain nopeasti kiertäviä tuotteita. Juuri tämä tekee vaikeaksi muuttaa tilannetta, mutta ei mahdottomaksi.

Nyt ikäni näyttää antavan minulle yhä paremman suojan brändi-ja kertakäyttökulttuuria vastaan. En suostu kuluttamaan aikaani brändihyllyjen välissä. En suostu siihen, että minun pitäisi yksinkertaisen jugurttiostoksen takia verrata satoja vaihtoehtoja. En usko olevani tässä toisinajattelija.

 

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja v. 1991-2003 Vaasasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU