Kotimaa
12.4.2017 12:23 ・ Päivitetty: 12.4.2017 12:23
”Kun lisäämme ihmisten voimavaroja, parannamme myös sydänterveyttä” – ex-ministeri Tuija Brax vaikuttaa nyt Suomen Sydänliitossa
Suomen Sydänliiton pääsihteeri Tuija Braxin kevät on ollut yhtä kiirettä. Työviikkoon kuuluu kokouksia, liikkumista, matkustamista, vaikuttamista, terveyskampanjoiden suunnittelua ja toteutusta.
Entinen vihreiden kansanedustaja ja oikeusministeri toteaa, että nykyinen pääsihteerin työ Sydänliitossa muistuttaa paljon hänen vuosiaan valtakunnallisen tason poliitikkona.
Brax haluaa vaikuttaa yhteiskunnan ja terveydenhuollon huonosti näkyviin rakenteisiin ja prosesseihin – oli sitten kyse sydänterveyden edistämisestä tai sosiaali- ja terveydenhuollon monista vinoutumista.
– Nykyinen työni muistuttaa aika lailla sitä työtä, jota olen tehnyt ilmastonmuutoksen ympärillä koko työikäni. Tein 1980-luvulta alkaen vähän samaa mitä Pekka Puska ja kumppanit tekivät aikanaan Pohjois-Karjala projektissa.
Braxin mainitseman kansanterveyshankkeen alkuaikoina 1970-luvulla vain harva uskoi, että suomalaisten sydänterveyttä voi radikaalisti parantaa. Kova rasva, viina ja tupakka tappoivat parhaassa työiässä olevia miehiä ja perheenisiä.
Braxin mukaan sydän- ja verisuonisairauksien riskit tiedetään nykyisin. Samoin tunnetaan keinot, miten ehkäistä ennalta sydän- ja verisuonititauteja.
Sydänliiton rooli on kuitenkin laajenemassa, sillä viimeaikainen tutkimustieto on paljastunut uusia uhkia sydämelle.
Lisää aiheesta
– Nykymaailmassa on tärkeää ihmisten voimavarojen lisääminen. Suomessa on paljon yksinäisiä, masennuksesta ja voimattomuudesta kärsiviä ihmisiä. Nämä tekijät muodostavat vyyhdin, joka on sydäntautien riskitekijänä yhtä suuri kuin tupakka. Haluan saada eri tavoin syrjäytyneet ja sivussa olevat ihmiset mukaan Sydänliiton vaikutuspiiriin.
Syrjäytyminen liittyy terveyseroihin ja sosioekonomiseen asemaan laajasti – usein lapsuudesta lähtien. Esimerkiksi oppimisvaikeuksista kärsivä lapsi syrjäytyy muita helpommin, ellei häntä ajoissa auteta. Syrjäytyminen johtaa helposti terveysongelmiin.
– Mikä kamalinta, alkaa kehitys eriytyä jo varhaislapsuudessa. Jos emme esimerkiksi puutu oppimisvaikeuksiin ajoissa, se heijastuu kasvavina terveyseroina myöhemmin, Tuija Brax sanoo.
Braxin mielestä terveyden eriarvoistuminen on monin tavoin ongelmallista. Nykyisin Itä- ja Pohjois-Suomessa ihmiset sairastavat muita suomalaisia enemmän. Myös isoissa kaupungeissa on huono-osaisten saarekkeita.
Janne Ora
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Demokraatin avustaja.
Lue Tuija Braxin laaja haastattelu torstain 13. huhtikuuta Demokraatista ja katso video.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.