Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Kun väkijoukko haluaa hallita, se myös tekee niin” – Nyt kysytään, miksi ihmeessä huippukokous oli Hampurissa

Saksalaismedia on kritisoinut rajusti G20-huippukokouksen järjestelyjä Hampurissa. Huippukokousta ovat sävyttäneet väkivaltaisiksi mellakoiksi yltyneet mielenosoitukset.

Hampuri varautui kokouksen turvajärjestelyihin 20 000 poliisin voimin, mutta sekään ei ole riittänyt pitämään katuja rauhallisina. Mellakoissa on loukkaantunut noin 200 poliisia.

– Totta kai poliisi teki voitavansa. Mutta kadut kuuluivat väkijoukoille. Yleinen turvallisuuden tunne, joka valtion pitäisi taata, on kadonnut Hampurista viimeisten 48 tunnin aikana, Bild-lehti kirjoitti.

– Hampurin hirvittävä viesti on: Kun väkijoukko haluaa hallita, se myös tekee niin.

Globalisaatiota ja kapitalismia vastustavat mielenosoittajat ovat muun muassa sytyttäneet autoja palamaan, rikkoneet ikkunoita, heitelleet poliisia kivillä ja tukkineet teitä. Mellakat ovat sotkeneet pahasti Hampurin julkisen liikenteen.

Monien mielestä liittokansleri Angela Merkel teki virheen valitessaan huippukokouksen isäntäpaikaksi Saksan toiseksi suurimman kaupungin Hampurin, jossa äärivasemmistolaisella väkivallalla on pitkät perinteet.

Saksalaisen poliisiliiton johtaja vieritti vastuun väkivallasta Merkelin ja Hampurin pormestarin Olaf Scholzin niskoille.

– Poliitikot kantavat täyden vastuun monien poliisien loukkaantumisista ja tuhoista ympäri kaupungin, liiton Hampurin-johtaja Jan Reinecke sanoi Der Spiegel -lehdelle.

Merkelin baijerilainen puoluetoveri Hans-Peter Uhl sanoi, ettei G20-kokousta olisi ikinä pitänyt järjestää Hampurin kaltaisessa miljoonakaupungissa.

– Turvallisuutta on aivan liian vaikea kontrolloida siellä, Uhl sanoi.

Merkelin hallitus on perustellut Hampurin valintaa sillä, että Pohjois-Saksan kosmopoliitti satamakaupunki edustaa G20:n ydinarvoja kuten kansainvälisyyttä ja avointa kaupankäyntiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE