Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

Kuntatyönantajilta tyly palaute hallituksen toimille: Lisää kustannuksia ”hallitsemattomasti”

Työnantajien kustannuksia lisäävä perhevapaauudistus ei edistä tasa-arvoa

DEMOKRAATTI

Demokraatti

KT Kuntatyönantajat katsoo, ettei hallituksen tuore esitys perhevapaauudistuksesta edistä riittävästi tavoitteiden toteutumista.

KT sanoo tiedotteessaan, että malli aiheuttaa työnantajille lisää kustannuksia, ei lisää tasa-arvoa eikä kannusta rekrytoimaan uutta henkilöstöä. Sen mukaan uudistuksen valmistelussa ei ole huomioitu riittävästi työelämän uudistukselle asettamia tarpeita.

”Esitykseen perhevapaauudistuksesta sisältyy työelämän joustoja, jotka lisäävät merkittävästi perhevapaajärjestelmästä kunnille ja kuntayhtymille aiheutuvia kustannuksia, sekä järjestelmän rahoittajana, työnantajana että palveluiden tuottajana. Joustot lisäisivät kustannuksia myös esimerkiksi sairauspäivärahoissa ja varhaiskasvatuksessa”, KT tiedottaa.

Esitys ei Kuntatyönantajien mukaan myöskään paranna työllisyyttä, mikä ei edistä hallituksen asettaman työllisyystavoitteen saavuttamista.

”Nykyinen järjestelmä mahdollistaa työn ja perheen yhteensovittamisen joustavasti ja myös sen, että vanhempainvapaat jaetaan perheessä tasaisesti. Perhevapaauudistus tulisi toteuttaa siten, että uudistus todella johtaisi vapaiden tasaisempaan jakautumiseen. Annetussa esityksessä on otettu aikaisempaa paremmin huomioon erilaiset perhemuodot. Tämä edistää yhdenvertaisuutta.”

Esitetyssä perhevapaauudistuksessa molemmille vanhemmille on kiintiöity yhtä pitkä vanhempainvapaa. KT toteaa tiedotteessaan, että esitys kuitenkin mahdollistaa sen, että äidit voivat pitää nykyisen pituisen vanhempainvapaan, jos isät siirtävät osan vanhempainvapaastaan äidille.

”Tämän vuoksi uudistus ei muuttane perhevapaiden jakautumista merkittävästi, kun otetaan huomioon se, että kotihoidontukijärjestelmään ei ehdoteta muutoksia.”

Vuonna 2019 naiset käyttivät 98 prosenttia vanhempien kesken jaettavissa olevista vanhempainrahapäivistä.

Kuntatyönantajat näkee myös, että tavoite palkkatasa-arvon ja muun tasa-arvon edistämisestä tai perhevapaiden nykyistä tasaisemmasta jakautumisesta tuskin toteutuu.

”Esityksen mukaan äidit voivat pitää vanhempainvapaata nykyistä huomattavasti pidemmällä ajanjaksolla ja useammissa jaksoissa. Tämä lisäisi toistuvia poissaoloja töistä. Uudistus lisäisi määräaikaisia ja erityisesti lyhytaikaisia määräaikaisia työsuhteita erityisesti naisvaltaisilla aloilla, joissa käytetään paljon perhevapaita.”

Kuntatyönantajien tiedotteessa todetaan myös, että perhevapaiden kokonaispituuden kasvu lisäisi kustannuksia ”merkittävästi ja hallitsemattomastikin”.

”Jos isät lisäävät heille kiintiöidyn vapaan käyttöä, uudistuksen kustannukset ylittyvät merkittävästi ja hallitsemattomastikin suuremmiksi kuin mitä esityksessä on arvioitu. Kun tavoitteena on, että isät käyttäisivät heille kiintiöidyt vapaat, tämä vaihtoehto on huomioitava myös uudistuksen kustannusarviossa.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.3.2021
Vielä vuosi sitten kilisteltiin, mutta kyltit kertoivat jo, mitä tuleman pitää
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE