Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi – naiset äänestivät miehiä innokkaammin ennakkoon yhtä vaille jokaisena päivänä

Arja Jokiaho

Kuntavaalien ennakkoäänestyksessä annettiin kaikkiaan lähes puolitoista miljoonaa ääntä. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Naiset äänestivät miehiä innokkaammin ennakkoon jokaisena päivänä ensimmäistä ennakkoäänestyspäivää lukuun ottamatta.

Vaalipiireistä esimerkiksi Lapin vaalipiirissä yli 36 prosenttia äänioikeutetuista äänesti ennakkoon, kun taas Savo–Karjalan vaalipiirissä noin 31 prosenttia. Varsinais-Suomen vaalipiirissä ennakkoon äänestäneitä oli liki 33 prosenttia ja Pirkanmaalla noin 35 prosenttia. Uudenmaan vaalipiirissä ennakkoäänestysprosentti oli noin 31 ja Helsingissä se ylitti jo 37:n.

Viikolla pidennetty ennakkoäänestys on oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan otettu tehokkaasti käyttöön.

Ennakkoon äänestäneiden osuus nousi koko maassa lähes 33 prosenttiin. Lopulliseen äänestysprosenttiin tällä ei välttämättä ole kovin suurta merkitystä.

–  Veikkaan kokonaisuuden olevan samaa tasoa kuin viime kuntavaaleissa, eli 58,9 prosenttia. Olisi myönteinen yllätys, jos päästäisiin selvästi sen yli, Jääskeläinen sanoi STT:lle tiistaina.

Loppukiri innostaa

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen viimeinen tunti keräsi jonoja ainakin Helsingin äänestyspaikoille. Jonoja näkyi äänestyspaikoilla tiistai-iltana seitsemän jälkeen esimerkiksi Lauttasaaressa, Kampissa ja Ruoholahdessa. Äänestys jatkui iltakahdeksaan.

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on Jääskeläisen mukaan aina vilkkain ja erityisen vilkasta on äänestyspäivän loppupäässä. Jääskeläinen sanoo uumoilleensa etukäteen, että näin käy tälläkin kertaa. Hän oli tiistaina saanut viestiä, että Helsingissä oli ollut jonoja. Muualta maasta tällaista tietoa ei ollut tullut.

–  Tämä on sitä suomalaiskansallista käyttäytymistä, että silloin kun on se viimeinen hetki, lähdetään liikkeelle, Jääskeläinen nauroi tiistai-iltana.

Ennakkoäänestysaikaa oli kuntavaaleissa tällä kertaa pidennetty koronaepidemian takia. Vanha sääntö on, että jos ehtii äänestyspaikalle kahdeksaan mennessä, saa äänestää.

–  Tässä on toki syytä tyytyväisyyteen, että ihmiset ovat lähteneet aktiivisesti liikkeelle, Jääskeläinen kommentoi.

Jääskeläinen kertoo ennakoineensa viime viikolla puoltatoistamiljoonaa ennakkoäänestäjää, joka kutakuinkin toteutui.

Loppusuoralla pari viimeistä päivää ovat perinteisesti suosittuja ja niin kävi tälläkin kertaa. Maanantaina äänestäjiä oli lähes 165  000 ja tiistaina noin 255  000.

–  Kuntavaalien ennakkoäänestysmääriksi määrät ovat suuria. Ne eivät valitettavasti ole suoraan verrannollisia siihen, että koko prosentti nousisi. Monet, jotka yleensä äänestävät vaalipäivänä, ovat äänestäneet ennakkoon. Toisaalta moni panttaa äänestyspäätöstään loppumetreille, koska suuresta joukosta ehdokkaita voi olla vaikea valita sopivinta.

Pahempia ongelmia ei kuntavaalien ennakkoäänestyksessä ole ilmennyt, Jääskeläinen arvioi.

–  Joitain tapauksia on ollut, joissa vaalimainokset ovat olleet liian lähellä äänestyspaikkoja. Nekin ovat olleet yksittäistapauksia, jotka on sitten saatu ratkaistua.

–  Vaalimainosten tuhoamista on ollut aina, mutta nyt tuntuu siltä, että sitä on ollut tavallista enemmän.

Ulkona äänestäminen on ollut suosittu vaihtoehto

Uusi ilmiö korona-ajan kuntavaaleissa on ollut mahdollisuus äänestää ulkoilmassa. Sääkin on suosinut tätä vaihtoehtoa.

–  Ulkoilmapaikat olleet suosittuja ja herättäneet suurta kiinnostusta. Moni on käyttänyt ihan uutuudenviehätyksen takia. Äänestys niissä on sujunut käsittääkseni sujuvasti, Jääskeläinen kertoo.

Ulkoilmaäänestyspaikkoja on mahdollista järjestää tulevissakin vaaleissa, mutta Jääskeläinen arvioi vaalien ajankohdan vaikuttavan ratkaisuihin.

–  Seuraavat vaalit ovat jo mahdollisesti ensi tammikuussa, jolloin säätila on hyvin erilainen.

Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää 23. tammikuuta, jos sote-uudistus etenee eduskunnassa suunnitellusti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE