Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kuntien ilmastopäästöt ovat laskeneet runsaan kolmanneksen 2000-luvun huippuvuodesta

Kari Hulkko

Kuntien yhteenlasketut ilmastopäästöt ovat laskeneet runsaan kolmanneksen 2000-luvun huippuvuodesta. Näin kertoo Suomen ympäristökeskus, jonka tuoreet luvut ovat vuodelta 2022. Päästöt laskivat tuolloin runsaat kaksi prosenttia edeltäneestä vuodesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vuoden 2006 huippuvuoteen verrattuna päästöt olivat vuonna 2022 laskeneet 36 prosenttia.

Kuntien suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet olivat edeltäneiden vuosien tapaan tieliikenne, maatalous ja kaukolämpö.

Venäjän Ukrainassa vuonna 2022 aloittaman laajan hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät päästötilastoissa erityisesti energiasektorilla ja teollisuudessa, kertoo ympäristökeskus. Maakaasun ja puupolttoaineiden käyttöä korvattiin kivihiilellä ja turpeella.

Kaukolämmön tuotannon päästöintensiteetti kasvoi lisäksi hieman. Myös päästökauppasektorin ulkopuolisen teollisuuden päästöt kasvoivat.

YMPÄRISTÖKESKUKSEN mukaan sähkön käytön päästöt jatkoivat laskuaan vuonna 2022. Tähän vaikutti myönteisesti energiankulutuksen väheneminen. Myös rakennusten muun erillislämmityksen eli öljyn, kaasun ja puun käytön päästöt jatkoivat laskuaan.

Tieliikenteen päästöt puolestaan kasvoivat edeltävään vuoteen verrattuna. Ympäristökeskuksen mukaan tieliikenteen päästöjen kasvuun vaikutti liikennepolttoaineiden jakeluvelvoitteen laskeminen. Päästöt jäivät kuitenkin alle vuoden 2020 tason.

KUNTIENja maakuntien välillä on Suomen ympäristökeskuksen mukaan edelleen suuria eroja päästöjen kehityksessä ja niiden jakautumisessa eri sektoreille. Vuonna 2022 asukaskohtaiset päästöt olivat pienimmät Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

Suhteessa eniten asukaskohtaiset päästöt pienenivät tuolloin Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

Muun muassa erilaiset elinkeinorakenteet ja maantieteelliset etäisyydet selittävät Suomen ympäristökeskuksen mukaan maakuntien välisiä eroja.

Suomen ympäristökeskuksen tilastoissa kasvihuonekaasupäästöt on laskettu ilman päästöhyvityksiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE