Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kuulostaisi epätodennäköiseltä, että sitä Kiinaan vietäisiin” – Ex-ministeri haluaa Altian pysyvän Suomessa jatkossakin

Valtioneuvosto ilmoitti tänään, että valtion omistaman alkoholiyhtiö Altia aikoo listautua Helsingin pörssiin. Listaus tapahtuisi siten, että valtio itse jäisi 34 prosentin omistajaksi yhtiöön, jonka se tähän asti on omistanut kokonaan.

Kansanedustaja, entinen kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo Demokraatille hallituksen esittämän listautumisen kuulostavan sinänsä hyvältä vaihtoehdolta nimenomaan Altialle.

– Viime hallituskaudella esitettiin yhtiöstä luopumista. Pörssiin vienti on Altian kannalta hyvä uutinen, sillä näin se voi saada lisää omistajia ja yhtiötä voidaan kehittää.

Paatero kuitenkin muistuttaa jo kesällä 2014 Altian myyntiin liittyneistä reunaehdoista. Eduskunta hyväksyi tuolloin päätöksen, jonka mukaan yhtiön myyntiin päädyttäessä on erityistä huomiota kiinnitettävä tuotannon ja työpaikkojen turvaamiseen Suomessa.

Lisäksi eduskunnan mukaan tulee huomioida, että yhtiö on merkittävä kotimaisen ohran käyttäjä. Tärkeänä pidettiin myös, että jatkossakin varmistetaan kotimainen tuotantoketju ja työllisyys tältäkin osin.

Päätöksessä painotettiin vielä, että jos Altian myyntiin päädytään, se on toteutettava ajankohtana, joka on tuoton kannalta paras mahdollinen. Paateron mukaan on tärkeää, että kyseiset reunaehdot toteutuvat.

Reunaehtojen täyttyminen tarkastettiin.

Lisää aiheesta

Altian mahdolliset omistajamuutokset nousivat esiin viime lokakuussa, kun valtioneuvosto ilmoitti selvittävänsä viinayhtiön myymistä sijoittajille pörssissä. Tuolloin valtioneuvosto totesi selvityksen valmistuvan alkuvuodesta 2018.

Selvitystä ei kuitenkaan omistajaohjauksiin liittyvissä asioissa tule perinteisissä kirjoissa ja kansissa, valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston finanssineuvos Petri Vihervuori selventää Demokraatille.

– Omistajanohjausosastolla käydään yhtiön tiedot sekä taloudellinen tilanne läpi, ja selvitetään onko se valmis listautumaan, Vihervuori täsmentää toteutunutta selvitystä.

Valtioneuvoston kansliassa on Vihervuoren mukaan myös selvittänyt kohta kohdalta, että vuonna 2014 asetetut reunaehdot täyttyvät valtion omistusosuuden muuttamiselle.

Keskeisimpänä reunaehtona Altian tapauksessa voidaan pitää vaatimusta tuotannon ja työpaikkojen säilyttämisestä Suomessa. Vihervuoren mukaan suurin tae tälle on se, että valtio pysyy yhä yhtiön suurena omistajana.

Toiseksi, Altian brändissä keskeistä on suomalaiset tuotteet, kuten vilja ja vesi. Vihervuoren mukaan valtiolla uskotaan, ettei kukaan halua tuhota tätä, ja että nimenomaan suomalaiset sijoittajat haluavat osallistua Altian kehitykseen. Altian tunnetuimpia brändejä ovat muun muassa Koskenkorva-viina sekä Jaloviina. Tuotantolaitoksia yhtiöllä on Koskenkorvassa ja Rajamäellä.

Kolmanneksi hän kertoo, että valtioneuvostossa on jo suunniteltu kohdennettua markkinointia niin suomalaisille yksityishenkilöille, esimerkiksi Pohjanmaan lakeuksille, sekä myös institutionaalisille sijoittajille.

– Toivotamme kaikki kotimaiset tervetulleeksi omistamaan Altiaa, hän toteaa.

Valtiolle jää yhtiössä paljon päätäntävaltaa.

Myös Paatero pitää hyvänä, että valtiolle jää yhtiössä paljon päätäntävaltaa tulevaisuudessa. Näin yhtiön tulevaisuuteen Suomessa voidaan vaikuttaa ja sitä valvoa.

– Kun yhtiön tuotantolaitokset ja brändi ovat Suomessa, niin kuulostaisi epätodennäköiseltä, että sitä Kiinaan vietäisiin, hän toteaa.

Altian liikevaihto oli vuonna 2016 360 miljoonaa euroa, tulosta se teki puolestaan 26,4 miljoonaa euroa. Tästä yhtiö maksoi valtiolle osinkoja 10,4 miljoonaa euroa. Aina luvut eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä olleet, yhtiön toimintaa onkin saatu tehostettua tehtyjen talouden kuntotarkastuksien jälkeen. Pörssiin listautuminen kielii siitä, että yhtiön uskotaan olevan hyvässä kunnossa.

Eri talouslehdet arvoivat Altian myyntiarvoksi noin 350–400 miljoonaa euroa viime lokakuussa. Osakemyynnin tuotoksi valtiolle arvioitiin esimerkiksi Kauppalehdessä noin 200 miljoonaa euroa.

Valtion omistajanohjauksesta muutama vuosi sitten vastannut Paatero ei lähde arvioimaan, kuinka kannattavaa Altian listaaminen taloudelliselta kannalta on.

– Se riippuu pitkälti siitä, mihin listauksesta saatu tuotto sijoitetaan tai käytetään.

Kossuosake on herättänyt mielenkiintoa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vastasi tänään tiedotustilaisuudessa Helsingin pörssissä toimittajien kysymyksiin valtionyhtiön pörssiin listautumisessa.

– Niin sanottu kossuosake on herättänyt mielenkiintoa missä tahansa olenkin kulkenut. On kyselty, milloin listautuminen tulee, hän totesi.

Lintilän perusteli pörssilistautumista halulla antaa kansainvälisessä juomabisneksessä toimivalle Altialle leveämmät hartiat.

– Halusimme omistajana antaa Altialle kasvun ja kehittymisen mahdollisuudet myös tulevaisuudessa, Lintilä muotoili toimittajille.

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan Lintilän mukaan valtio-omistaja sai listautumisen valmistelun aikana Altiasta useita ostotarjouksia, mutta ne jätettiin käsittelemättä. Hän korosti valtion haluavan, että Altia pysyy jatkossakin vahvasti suomalaisessa omistuksessa.

Listautumisen ajankohta ei ole vielä julkista tietoa. Valtioneuvoston kansliasta kuitenkin arvioidaan, että se tapahtuu tulevan kevään ja kesän vaihteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE