Nyheter

Kvarnström: Förlossningsavdelningarnas framtid måste diskuteras i plenum

Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) är orolig över förlossningsavdelningarnas framtid och har därför som första undertecknare inlämnat ett så kallat debattinitiativ. I initiativet önskar man att riksdagen sammanträder till en aktualitetsdebatt över hur vi i Finland vill att framtiden för förlossningsavdelningar ska se ut.

ABL

 

 

– Antalet förlossningsavdelningar har mer än halverats sedan 1980-talet. Den främsta motiveringen har gällt patientsäkerhet. Men en del av besluten har även haft ekonomiska aspekter. Samtidigt utgör längre avstånd i sig en risk vid förlossningar. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) har antalet förlossningar utanför sjukhus ökat kraftigt under 2000-talet, berättar Kvarnström.

Nuvarande system kräver att ett sjukhus har minst tusen födslar per år, annars krävs undantagslov. Men enligt en ny rapport som en arbetsgrupp tagit fram vill man att social- och hälsovårdsministeriet bereder beslut som skulle minska antalet förlossningsavdelningar ytterligare, rentav markant, med tanke på bristen på specialiserad personal.

– Jag anser tvärtom att vi borde eftersträva att bevara de förlossningsavdelningar vi har kvar. Patientsäkerheten är oerhört viktig och vi bör givetvis jobba för att stärka den. Men att ytterligare påskynda utvecklingen med fler förlossningar utanför sjukhuset kan knappast ses som ett sätt att förstärka rätten till en säker förlossning, säger Kvarnström.

Kvarnström påminner också om att Mika Gissler, forskningsprofessor vid THL, i en intervju i Hufvudstadsbladet 12.3.2024 sagt att högre perinatal dödlighet vid små enheter inte längre finns kvar på grund av förbättrade arrangemang.

Enligt Kvarnström har rapporten och ekonomin i välfärdsområdena lett till en ökad ovisshet bland blivande föräldrar men också bland vårdpersonal.

– Redan nu ser flera välfärdsområden över sitt servicenät och inom HUS-sammanslutningen finns det tjänstemannaförslag som skulle medföra att förlossningsavdelningar stängs. Därtill beslöt en tjänsteman att Lojo BB ska hållas stängt under sommaren 2024. Det som nu behövs är långsiktighet då det kommer till hur förlossningsvården ska vara arrangerad, anser Kvarnström.

I initiativet vill man att riksdagen diskuterar hur vi i Finland bäst kan skapa förutsättningar för trygga förlossningar och vilken som är lagstiftarens och statsbudgetens roll i sammanhanget. Kvarnström hoppas att talmannen och talmanskonferensen godtar initiativet samt ordnar en aktualitetsdebatt.

– Det handlar när allt kommer omkring om någonting av det allra viktigaste i varje människas liv – ens födelse. Det handlar också om att det ska kännas tryggt för de som önskar att bilda familj, avslutar Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE