29.1.2020 14:16 ・ Uppdaterad: 4.2.2020 10:38

Kvarnström: Tidsskillnaden mot Norden får inte bli större

På Nordiska rådets utskottsmöten i Köpenhamn diskuterades bland annat ett medlemsförslag om att avskaffa tidsomställning i de nordiska länderna. I samband med behandlingen av medlemsförslaget har det framkommit att det finns en risk att de olika nordiska regeringarna drar åt olika håll gällande tidsomställningen.

ABL

 

Risken består primärt i att Finlands regering, som ett preliminärt ställningstagande, helst ser vintertid som den fasta standardtiden för landet, medan Danmark sannolikt önskar tillhöra samma tidszon som Tyskland (som vill ha sommartid som standardtid), och Sverige, av hänsyn till främst arbetspendlingen i Öresundsregionen, vill höra till samma tidszon som Danmark.

 

-I värsta fall kan detta innebära att det blir en tidsskillnad på två timmar mellan Finland och de nordiska länderna. Det skulle innebära svårigheter för människor som reser i norden, extra kostnader för näringslivet och konsekvenser för färjetrafiken, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) som deltog i årets första möte med utskottet för tillväxt och utveckling i Norden.

 

Utskottet beslöt att skicka en skriftlig fråga till de nordiska ländernas regeringar, för att säkerställa att ländernas regeringar övervägt alla konsekvenser av att tillhöra olika tidszoner, och eventuella vinster vid att höra till samma (Atlantöarna undantagna).

 

-Det viktigaste just nu är att tidsskillnaden inte blir större. Men på många sätt skulle det ideala vara att de nordiska länderna skulle tillhöra samma tidszon. Det skulle säkert också innebära att Estland och kanske hela Baltikum vill tillhöra samma tidszon. Det skulle ge många fördelar för våra länder, säger Johan Kvarnström.

 

Korrigering 4.2:. Vinter- och sommartid förväxlades i det tidigare pressmeddelandet så att det blev felaktigt. Om Finland väljer normaltid (vinter) och Sverige sommartid kan skillnaden upphöra medan den ökar om länderna fattar beslut på motsatt sätt. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU