tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Kyky keskinäiseen keskusteluun ja solidaarisuuteen ohentunut” – Heinäluoma perustelee päätöstään

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) päätös olla lähtemättä SDP:n presidenttiehdokkaaksi versoi kolmesta juuresta. Hän oli tehnyt pohjamietintänsä jo vuosi sitten kieltäytyessään ehdokkuudesta ensimmäisen kerran.

– Kuten kerroin Facebookissa, olen viihtynyt eduskunnassa ja koen parlamentin hyväksi paikaksi vaikuttaa ja toimia. Minulla ei ole sieltä mitään pakoa pois.

Toinen syy on henkilökohtainen. Heinäluoma rakentaa edelleen uutta elämäänsä puolisonsa poismenon jälkeen ja sekin vaatii oman aikansa. Kolmas syy liittyy viime vuoden harkinnan jälkeen ilmaantuneisiin uusiin tekijöihin.

– Kyse on siitä mikä sen jälkeen on muuttunut. Siitä mitä demarit haluavat, ei ole kovin yhtenäistä näkemystä olemassa. Tällä hetkellä sukset osoittavat eri suuntiin. Kun mietin, saanko porukan samalle ladulle, päädyin siihen, etteivät voimani riitä siihen. Tarvitaan jotakin uutta.

Muutoksen miettiminen on Heinäluoman mukaan ensisijaisesti puoluejohdon tehtävä.

Jos aikoo vaikuttaa, pitää pystyä tekemään yhdessä päätöksiä ja seisomaan niiden takana.

– Toivon, että tämä tilanne saa ihmiset miettimään asioita. Jos aikoo vaikuttaa, pitää pystyä tekemään yhdessä päätöksiä ja seisomaan niiden takana. Nyt näyttää vähän siltä, että kukin puuhailee tahollansa ja kyky keskinäiseen keskusteluun ja solidaarisuuteen on ohentunut.

Heinäluoma teki ratkaisunsa seurattuaan viime viikot SDP:n presidenttiehdokkaasta käytyä julkista keskustelua. Erityisesti kahden viimeisen viikon aikana näkemykset siitä, mitä pitäisi tehdä, olivat hänen mukaansa aika kirjavia.

– Kun juttelin ihmisten kanssa, jotkut olivat hyvin selkeitä, että pitää olla oma ehdokas, mutta aika paljon oli niitäkin, jotka olivat enimmäkseen hiljaa ja odottivat mitä tapahtuu tai kannattivat muita ehdokkaita.

Lääkkeeksi yhteisen näkemyksen ja ladun puutteeseen Heinäluoma mainitsee keskustelemisen.

– Kyllä se on aina puolueen idea, että keskustelun kautta löydetään yhteinen suunta. Jos ei löydetä, puolue on heikompi ja vaikuttaa asioihin vähemmän. Äänestäjien ei tarvitse olla puolueuskollisia. He miettivät ihan vapaasti ketä kannattavat. Mutta jos puolue ei siihen kykene, mihin sitä sitten tarvitaan?

Pitää selkeästi johtaa mikä on menettelytapa ja aikataulu.

Hän ei suostu pohtimaan nimiä, jotka SDPn presidenttiehdokkaaksi tässä tilanteessa sopisivat. Sekin kuuluu Heinäluoman mukaan puoluejohdon ratkaistavaksi.

– Pidän tärkeänä, että puoluejohdolla on selkeät sävelet. Pitää selkeästi johtaa mikä on menettelytapa ja aikataulu.

Presidentti Sauli Niinistön etukäteismittausten ylivoimaa Heinäluoma ei ihmettele. Istuva presidentti hyötyy aina asemastaan ja gallupit ovat ennenkin tasoittuneet, kun varsinainen kisa alkaa. Niinistön yllätyksenä pidettyä valitsijayhdistystä hän pitää kokoomuksen projektina.

Ben Zyskowicz oli Hakaniemen torin aktiivisin hahmo eilen. Puolueeseen tämä aina törmää.

– Todellisuudessahan Niinistön takana on kokoomus. Jokaisella avainpaikalla on kokoomuslainen. Kokoomuslaiset keräävät nimiä. Ben Zyskowicz oli Hakaniemen torin aktiivisin hahmo eilen. Puolueeseen tämä aina törmää.

Ranskasta Heinäluoma ottaa esimerkiksi Emmanuel Macronin, joka loi kampanjaansa kokonaan uuden En Marche -liikkeen. Suomessa vihreiden piti alun perin olla ei-puolue, Heinäluoma muistuttaa.

– Nyt kukaan ei edes keskustele asiasta, se on yksi puolue muiden joukossa. Keksintö on vanha mutta jollain kumman tavalla kaikkine heikkouksineenkin ainut toimiva. Puolueet tekevät vaalityön. Niin se oli myös Ahtisaaren kampanjassa, jossa oli aluksi kansaliikeolemusta mutta sitten puolue tuli mukaan, kun vaalit lähestyivät.

Heinäluoman mukaan Niinistön kampanja on nimienkeruineen jo käynnissä. Kesän myötä kampanjat aktivoituvat myös muiden ehdokkaiden osalta.

Keskustelua aiheesta

Rinne esittänyt presidentille laajamittaista keskustelua sisäisen turvallisuuden vahvistamisesta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kommentoinut Turun puukotuksia Twitterissä ja Facebookissa.

– Järkyttäviä tapahtumia Turussa. Näin ei pitäisi tapahtua missään eikä mistään syystä, Rinne kommentoi aiemmin heti ensitietojen jälkeen.


Myöhemmin hän on päivittänyt käyneensä keskustelun tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoo.

– Syvä osanottoni uhrien omaisille, hän jatkaa.


Myös muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tviitannut asiasta:

Turun keskustassa puukotettiin ainakin kahdeksaa ihmistä, joista kaksi on kuollut, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa. Poliisin mukaan epäilty tekijä on sairaalahoidossa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkärin mukaan sairaalaan saapui yhteensä yhdeksän haavoittunutta, joista yksi kuoli.

STT kertoo, että viranomaiset eivät vielä kommentoineet tapahtumien tarkempaa kulkua, esimerkiksi sitä, missä toinen uhreista oli kuollut.

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraattien puoluekouksessa ei pidetty kannatuspuheenvuoroja – Sari Essayah sai kuitenkin raikuvat aplodit

Kuva: Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtajana jatkaa odotetusti Sari Essayah. Asiasta päätti kristillisdemokraattien puoluekokous tänään Seinäjoella.

Istuvalla puheenjohtajalla ei ollut vastaehdokkaita. Puoluekokouksessa ei kuultu tästä syystä edes kannatuspuheenvuoroja.

Essayah on johtanut kristillisdemokraatteja kaksi vuotta. Kaudet kestävät kaksi vuotta.

Essayah sai raikuvat aplodit kokousväeltä.

Keskustelua aiheesta

Suurista puolueista SDP:ssä naiset nousevat herkimmin kuntapäättäjien huipulle, vasemmistoliiton valtuustopomoista yksikään ei ole nainen

Aiemmin viikolla kerrottiin, että kuntien valtuustoihin on valittu naispuheenjohtajia ennätyksellisen paljon. Asia kävi ilmi Kuntaliiton selvityksestä, joka kattaa kaikki Manner-Suomen 295 kunnan ykköspuheenjohtajat. Kaikkiaan 39 prosenttia valtuustojen puheenjohtajista on naisia. Naisten osuus nousi edelliseen valtuustokauteen verrattuna 11 prosenttiyksikköä.

– Naisten osuus valtuustojen puheenjohtajista on noussut jatkuvasti vuodesta 1993 lähtien, jolloin se oli 16 prosenttia. Tämän vaalikauden alussa naispuheenjohtajien osuus on saavuttanut valtuustoon valittujen naisvaltuutettujen osuuden, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoi tiedotteessa.

 

Demokraatti tilasi puoluekohtaiset tiedot Kuntaliitosta. Kun tarkastellaan tilannetta puolueittain, kuinka suuri osuus puheenjohtajapaikoista on naisilla ja miehillä, havaitaan suuria eroja puolueiden välillä. Suurista kuntapuolueista SDP:n naisilla on korkein osuus valtuuston puheenjohtajista. 65 valtuuston puheenjohtajasta lähes puolet, 48 %, on naisia. Osuus on kasvanut neljässä vuodessa peräti 16 prosenttiyksiköllä.

Keskustalla on peräti 141 valtuuston puheenjohtajaa ja heistä 38 % on naisia. Myös keskutalla naisten osuus on nousussa. Kokoomuksen 51 puheenjohtajasta 37 % on naisia, ja prosenttiosuus on kasvussa. SDP:tä korkeampaan naisten prosenttilukuun yltää vain vihreät, mutta sillä on valtuuston puheenjohtajia ainoastaan 5, joista 3 on naisia. Vasemmistoliiton erikoisuus on siinä, että sen yhdeksästä valtuuston puheenjohtajasta yksikään ei ole nainen.

 

Kunnanhallituksen puheenjohtajissa asetelma on samankaltainen. Suurista kuntapuolueista jälleen SDP:ssä naisten osuus on korkein. SDP:llä on tarjota 43 kaupunginhallituksen puheenjohtajaa, joista 42 % on naisia. Prosenttiosuus on noussut neljässä vuodessa 7 prosenttiyksiköllä.

Kokoomuksen 46 puheenjohtajasta tasan kolmannes on naisia, keskustan hulppeasta 173 kaupunginhallituksen puheenjohtajasta 27 % on naisia. Vasemmistoliiton kaikki kolme kaupunginhallituksen puheenjohtajaa ovat vuorostaan naisia, vihreiden ainoa puheenjohtaja on nainen.

Perussuomalaisilla ei ole yhtään naista kaupunginhallituksen tai -valtuuston johdossa. Kaikki kuusi paikkaa ovat miehillä.

Kaikkien valtuustojen puheenjohtajista 48 prosenttia on keskustapuolueella. Keskustan hallussa olevat puheenjohtajuudet ovat hieman vähentyneet kahdesta edellisestä valtuustokaudesta. Hallituksen puheenjohtajan paikoista puolueella on 59 prosenttia. Osuus on kasvanut kahdesta edellisestä valtuustokaudesta.

SDP:llä valtuuston puheenjohtajien osuus on 22 prosenttia ja kokoomuksella 17 prosenttia. SDP:llä osuus on hieman kasvanut, mutta kokoomuksella on pysynyt suhteellisen samana vuonna 2009 alkaneesta valtuustokaudesta.

Kokoomuksella hallituksen puheenjohtajapaikoista on 16 prosenttia ja SDP:llä 15 prosenttia. Molemmilla osuudet ovat vähentyneet vuodesta 2009.

”Tässä kokoonpanossa hallitus ei tule menemään seuraaviin vaaleihin” – Harkimo sivaltaa säälimättömästi: ”Heillä ei ole oikeastaan mitään”

Kuva: EHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimo arvioi tylyin sanankääntein kokoomuksen hallituskumppania. Hänen mukaansa ”Sininen vaihtoehto” on puolue, joka kyhättiin yhteen hätiköiden.

”Heiltä puuttuvat viesti, markkinarako ja suunnitelmallisuus. Heillä ei oikeastaan ole mitään. Heidän pääviestinsä oli alussa, että he eivät kannata Halla-ahon rasistista linjaa – jonka he olivat ennen hyväksyneet. Välillä he ovat macronilaisia ja välillä heillä on hallitusohjelma ja nyt viimeksi he ovat keksineet keskiluokan – varmaan siksi, että he olivat kuulleet jonkun analyysin, jonka mukaan Donald Trump valittiin presidentiksi keskiluokan avulla.”

Tämä näytelmä ei vielä ole loppu.

Harkimo avautuu aiheesta blogikirjoituksessaan.

”Jos olen jotain oppinut markkinoinnista ja saavutuksista ylipäänsä, niin tämän: et voi saavuttaa mitään vain vastustamalla jotakin tai jotakuta toista. Pitää olla jotain omaa. Sinisellä vaihtoehdolla omaa on tällä hetkellä vain 1,6 prosentin kannatus, joka sekin mahtuu virhemarginaaliin. Eli käytännössä heillä ei ole edes kannatusta.”

Myös Harkimo on huomannut, kuinka puolustusministeri Jussi Niinistö väläytti jo, että he voisivat mennään yhteen keskustan kanssa. Harkimon mukaan se tarkoittaisi uusia hallitusneuvotteluja.

”Yksi asia on selvä: jotain tuon uuden vaihtoehdon pitää tehdä. Tässä kokoonpanossa hallitus ei tule menemään seuraaviin vaaleihin. Tämä näytelmä ei vielä ole loppu. Ja veikkaan myös, että moni näyttelijä teki virhearvion suostuessaan rooliinsa.”

Naton laivasto-osasto vierailee Helsingissä

Naton laivasto-osasto vierailee Helsingissä kuluvan kuun lopulla. Laivasto-osasto koostuu neljästä aluksesta. Johtoaluksena toimii norjalainen fregatti Otto Sverdrup. Muut alukset ovat kanadalainen fregatti Charlottetown, portugalilainen fregatti Francisco de Almeida sekä saksalainen tankkeri Rhön.

Samalla myös Naton merikomponentin johtoesikunnan komentaja, vara-amiraali Clive Johnstone vierailee Suomessa.

Osa aluksista on avoinna yleisölle lauantaina ja sunnuntaina 26.–27. elokuuta.