Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Kyse on sellaisista ilmiöistä, joihin meillä ei vielä ole riittävästi vastauksia”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen.

Eduskunnassa hyväksyttiin tällä viikolla ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) nostaa selonteosta perinteisten turvallisuuskysymysten, kuten sotilaallisten uhkien ja yhteiskunnan huoltovarmuuden, rinnalle uudet, kyber- ja hybridiuhkien kaltaiset riskit.

– Kyse on sellaisista ilmiöistä, joihin meillä ei vielä ole riittävästi vastauksia, mutta joita meidän pitää tunnistaa, joihin meidän täytyy opetella varautumaan ja joita meidän ennen kaikkea täytyy kyetä nykyistä paremmin torjumaan. Se vaatii sitä, että etukenossa kehitämme sekä suomalaisten lainsäädäntöä, että etsimme EU:n yhteisiä ratkaisuja. Kansalaisten turvallisuus on kyettävä takaamaan myös sellaisissa uhissa, joiden realisoitumisesta meillä ei ole vielä kokemusta, Salonen toteaa tiedotteessaan.

Salonen painottaa, että Suomen ja koko maailman turvallisuusympäristö on ison murroksen edessä. Keskeinen osa sitä on teknologinen kehitys.

– Nykyteknologia mahdollistaa monenlaisen mielipidevaikuttamisen ja jopa suoranaisen manipulaation: esimerkiksi Yhdysvalloissa on jo nähty taitavasti toteutettuja videomanipulaatioita poliitikoista. Uhka ei kuitenkaan kosketa vain yhteiskunnallisia vaikuttajia, vaan ihan tavallisia kansalaisia.

– Meidän jokaisen kädestä löytyy kännykkä, jolla käytämme päivittäin isoa joukkoa erilaisia sovelluksia. Näiden sovellusten avulla meistä kerätään valtavat määrät dataa, mutta monikaan meistä ei tule ajatelleeksi, kuka tuon datan omistaa ja mihin sitä käytetään. Se on paitsi kauppa- myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen kysymys, Salonen pohtii.

Salonen jatkaa, että Somealustoilla tapahtuu mielipidevaikuttamista ilman, että sen kohteena välttämättä edes tajsaa olevansa: jo nyt tekoäly pystyy käymään keskusteluja suomen kielellä internetin keskustelupalstoilla.

–  Meidän on ymmärrettävä näitä mekanismeja huomattavasti nykyistä paremmin, sillä ne ovat helppo tapa vieraalle vallalle vaikuttaa Suomen sisäiseen eheyteen, joka selonteossakin nostetaan keskeiseksi turvallisuuden takeeksi. Pitkän etävuoden jälkeen haluan korostaa myös kasvokkain kohtaamisen merkitystä: meihin on vaikeampi vaikuttaa silloin kun kohtaamme ja tunnemme toisemme henkilökohtaisesti, Salonen painottaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE