Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

5.1.2022 07:17 ・ Päivitetty: 5.1.2022 07:17

”Kyse on varotoimesta” – Fortum myönsi Uniperille kahdeksan miljardin euron rahoituksen

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Energiayhtiö Fortum on myöntänyt saksalaiselle tytäryhtiölleen Uniperille enintään kahdeksan miljardin euron suuruisen konsernin sisäisen rahoituksen. Yhtiöt kertoivat asiasta tiistai-iltana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Fortumin mukaan kyse on varotoimesta, jolla Uniper varautuu heilunnan jatkumiseen hyödykemarkkinoilla ja merkittävään hintojen nousuun. Rahoitusjärjestelyllä Uniper turvaa itselleen lisää likviditeettiä ja taloudellista joustavuutta ensisijaisesti talvikaudelle.

Fortumin myöntämä rahoitusjärjestely koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Uniper on tähän mennessä hyödyntänyt osan rahoituksesta.

Fortumin myöntämän rahoituksen lisäksi Uniper on nostanut yhtiön nykyiset 1,8 miljardin euron valmiusluotot kokonaisuudessaan. Uniper on myös sopinut Saksan valtion omistaman KfW Bankin kanssa enintään kahden miljardin euron lyhytaikaisesta valmiusluotosta. Valmiusluottoa ei ole tähän mennessä käytetty.

Analyysiyhtiö Inderes luonnehtii Fortumin myöntämää rahoitusta merkittäväksi, mutta ei pidä sitä erityisen suurena yllätyksenä poikkeuksellisessa markkinaympäristössä.

Kaasun hinta nousi viime vuonna enimmillään 1  000 prosenttia.

-  Fortumin vahvan taseen ansiosta tilanne ei ole mielestämme huolestuttava, mutta merkittävä pääoman sitoutuminen heikentää mielestämme Uniperin liiketoiminnan tuottoprofiilia, Inderesin analyytikko Juha Kinnunen kirjoittaa kommentissaan.

Samalla täytyy Kinnusen mukaan muistaa, että markkinaolosuhteet ovat olleet viime vuosina ”täysin poikkeukselliset”. Fortumin mukaan kaasun hinta nousi viime vuonna enimmillään 1  000 prosenttia.

Fortum kertoo, että syksyn ja alkutalven voimakas hyödykemarkkinoiden heilunta ja ennätyskorkeat kaasun ja sähkön hinnat ovat kasvattaneet eurooppalaisten markkinatoimijoiden vakuusvaatimuksia.

Uniper suojaa omaisuuseriin liittyviä hyödykepositioitaan myyntitermiineillä eli johdannaisilla, joihin vastapuolet usein edellyttävät vakuuksia.

Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, termiinien markkina-arvo laskee, mikä kasvattaa Uniperilta vaadittuja vakuusmaksuja. Vakuudet palautuvat Uniperille, kun kaasun ja sähkön myyntisopimukset erääntyvät tai markkinahinnat laskevat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU