Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

21.5.2025 07:42 ・ Päivitetty: 21.5.2025 07:42

”Kyseessä on maailmanlaajuinen hälytystila” – trooppista metsää katosi viime vuonna nopeammin kuin koskaan

LEHTIKUVA / AFP / PABLO PORCIUNCULA
Metsäpalojen jälkiä Brevesin alueella Brasiliassa 9. joulukuuta 2024.

Maailmasta katosi trooppista metsää viime vuonna nopeammin kuin koskaan aiemmin, kertovat tutkijat Yhdysvalloissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

BBC:n mukaan Marylandin yliopiston tutkijat arvioivat satelliittikuvia analysoimalla, että viime vuoden aikana trooppista metsää menetettiin 67  000 neliökilometrin verran. Tämä vertautuu heidän mukaansa noin Irlannin kokoisen alueen katoamiseen tai 18 jalkapallokentän häviämiseen minuutissa.

Ajatushautomo Global Forest Watch arvioi AFP:lle, että uutiset ovat hälyttäviä. Ajatushautomon mukaan metsäkato oli viime vuonna jopa 80 prosenttia suurempi kuin vuonna 2023.

Viime vuonna trooppisen metsäkadon merkittävin syy olivat ennätyksellisestä kuivuudesta johtuneet maastopalot, jotka koettelivat erityisesti Amazonin metsiä.

Aiemmin suurin syy metsäkadolle olivat olleet metsien raivaamiset maatalouskäyttöön, mutta viime vuonna maastopalot aiheuttivat yli puolet kadosta.

Myös muut metsäkadon syyt, kuten avokadon, kahvin ja kaakaon viljelyn sekä kaivostoiminnan ja mineraalien louhimisen aiheuttamat vaikutukset, ovat alkaneet korostua enemmän, kertoi tutkija Rod Taylor BBC:lle.

TUTKIJOIDEN mukaan vanhat luonnonmetsät ovat ihmiskunnalle elintärkeitä, sillä ne tarjoavat suojaa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Trooppiset sademetsät toimivat hiilinieluina varastoimalla satoja miljardeja tonneja hiilidioksidia maaperään ja puiden runkoihin. Näin ne jarruttavat ilmaston maailmanlaajuista lämpenemistä.

Metsäpalot ovat sekä ilmastonmuutoksen osasyy että seuraus. Tulipaloista vapautuu ilmakehään miljardeja tonneja hiilidioksidia. Tämä puolestaan ​​kiihdyttää lämpenemistä ja kuivumista, mitkä johtavat taas vieläkin tuhoisampiin metsäpaloihin.

Trooppiset metsät, joissa on runsaasti eri eliölajeja, ovat maailman metsistä kaikkein uhanalaisimpia. Tutkijat pelkäävät, että erityisesti joissain osissa Amazonin metsiä voidaan olla tulossa pisteeseen, josta ei enää ole paluuta, ja metsäkato on peruuttamatonta.

-  Tällä nopeudella tapahtuva metsäkato on täysin ennennäkemätöntä yli 20 vuoden ajalta, jolta tietoja on kerätty, sanoi Global Forest Watch -ajatushautomon johtaja Elizabeth Goldman tiedotustilaisuudessa AFP:n mukaan.

-  Kyseessä on maailmanlaajuinen hälytystila, hän sanoi.

HYVIÄ uutisia saatiin sen sijaan Kaakkois-Aasian maista, kuten Indonesiasta ja Malesiasta, joissa metsäkatoa oli saatu vähennettyä hallitusten politiikan ansiosta, mediat kertoivat.

Kuivuudesta huolimatta tutkijoiden mukaan esimerkiksi Indonesian aarniometsien häviämisalue pieneni 11 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna.

Tämä oli Goldmanin mukaan seurausta hallitusten ja yhteisöjen yhteisistä ponnisteluista, joilla valvotaan metsien polttamisen kieltäviä lakeja.

-  Indonesia on valopilkku vuoden 2024 tiedoissa, hän sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU