Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kysely: kotikunnan talous tärkein vaaliteema – PS:n vaalima maahanmuutto ei pahemmin innosta valtuutettuja

LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Kunnanvaltuutetut pitävät tärkeimpänä kuntavaaliteemana kotikunnan taloutta ja velkaantumista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämä ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön valtuutettukyselystä. Myös terveyspalvelut ja vanhustenhuolto nousevat tärkeiksi teemoiksi.

Ylivoimaisesti vähiten tärkeimpänä asiana pidetään kuntaliitoksia. Myös maahanmuutto jää sivuosaan vaaliteemojen joukossa.

Valtuutettujen 25 kuntavaaliasian listan kärjessä lähes sadan prosentin kannatuksella ovat kotikunnan talous ja velkaantuneisuus sekä sen jälkeen terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, peruskoulut, yrityspalvelut ja elinkeinojen kehittäminen sekä lasten päivähoito.

Kaikkein vähiten merkitystä kuntavaaleissa nähtiin kuntaliitoksilla. Valtuutetuista reilut kaksi kolmesta ei pitänyt kuntaliitoksia tärkeinä. Puolet valtuutetuista ei pitänyt maahanmuuttoa tärkeänä teemana.

Vanhimmat korostavat virusepidemian torjuntaa.

Suurimmat erot valtuutettujen näkemyksissä ovat häntäpäähän sijoittuneissa kunnallisten palvelujen kilpailuttamisessa ja ulkoistamisessa sekä kulttuuripalveluissa. Näitä puolet pitää tärkeänä ja kolmannes ei.

Naisvaltuutetut korostavat miehiä selvästi enemmän ympäristö- ja luonnonsuojelua, kirjastopalveluita, joukkoliikennettä, kulttuuripalveluja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

Miehet puolestaan korostavat naisia enemmän velkaantumista ja taloutta, palvelujen kilpailuttamista ja ulkoistamista.

Vanhimmat valtuutetut korostavat muita enemmän koronavirusepidemian torjuntaa, vanhustenhuoltoa, terveyspalveluita ja taloutta.

Kunnallisalan kehittämissäätiö teki marraskuussa kaupunkien ja kuntien valtuutetuille kyselyn, johon vastasi 1 362 valtuutettua Suomen 8 999 valtuutetusta. Virhemarginaali on suuntaansa 2,7 prosenttiyksikköä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
6.3.2021
Rönnholm ihmettelee perussuomalaisten ”pelin politiikkaa” – kommentoi SDP:nkin ehdokkaiden vaikeutunutta tilannetta: ”Kaikki mahdollinen tehdään”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE