Politiikka

Kysely: SDP:n kannattajista yli 80 % vastustaa työttömiä patistelevaa ”aktiivimallia”

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista vastustaa työttömyysturvan aktiivimallia. Jo voimaan astunutta mallia vastustaa 56 prosenttia ja kannattaa 37 prosenttia.

Kiistelty malli näyttää jakavan ihmisiä puoluekannatuksen perusteella. Aktiivimallia puolustaa yli puolet keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajaksi ilmoittautuvista. Sen sijaan SDP:n ja vasemmistoliiton tukijoista yli 80 prosenttia ei hyväksy aktiivimallia.

Vihreiden tukijoiksi ilmoittautuneista lähes 70 prosenttia vastustaa aktiivimallia. Myös hallituspuolue sinisten kannattajista selvä enemmistö tyrmää aktiivimallin.

Aktiivimalli tuli voimaan vuoden alussa. Sen mukaan työttömyyskorvausta voidaan leikata 4,65 prosenttia, jos työtön ei täytä aktiivisuusvaatimusta esimerkiksi palkkatyötä tekemällä. Ehdon voi täyttää myös ansaitsemalla tietyn summan yritystoiminnalla tai osallistumalla viiden päivän ajan työllistymistä edistäviin palveluihin kolmen kuukauden aikana.

Ylen tutkimuksessa kävi myös ilmi, että aktiivimallin kannatus on suurinta niiden keskuudessa, jotka ilmoittivat tietävänsä asiasta vähiten. Puolet niistä, jotka kertoivat, etteivät tunne mallin pykäliä lainkaan, tukevat aktiivimallia. Sen sijaan asian erittäin hyvin tuntevista kolme neljäsosaa vastustaa aktiivimallia.

Nuoret tuppaavat myös suhtautumaan aktiivimalliin myönteisemmin kuin vanhemmat ikäluokat.

Kovin yllättävää ei Ylen kyselyn tuloksissa ole se, että työttömät suhtautuvat nuivemmin aktiivimalliin kuin työssä käyvät.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi tammikuun alkupuoliskolla 1 010 ihmistä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat