Politiikka

Kysely: Suomalaiset luottavat enemmän jopa EU:hun ja mediaan kuin hallitukseen ja työnantajajärjestöihin

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

T-Median ja Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) Kansan Arvot 2017 -tutkimus kertoo, että instituutioista kansalaisten luottamuksen perustan muodostavat edelleen poliisi, koulutus ja terveydenhuolto. Luottamus on pysynyt korkealla vuodesta toiseen. Samaan aikaan usko puolustusvoimiin on vahvistunut.

Sen sijaan luottamus poliittiseen päätöksentekoon on kriisissä. Luottamus hallitukseen oli 45 prosentissa vielä vuonna 2013, kun tänä vuonna hallitukseen luottaa enää 31 prosenttia kansalaisista. Tulos on tutkimuksen mittaussarjahistorian pohjalukemissa.

”Hallituksen luottamusta ovat mahdollisesti rapauttaneet useat peräkkäiset päätösten pyörtämiset ja sote-uudistuksen ympärillä vellova epävarmuus”, sanoo T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.

”Sama vaikutus lienee ollut leikkauksilla suomalaisten ylpeydenaiheeseen, koulutusjärjestelmään. Luottamus on laskenut erityisen paljon korkeasti koulutettujen keskuudessa.”

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Kuinka paljon luotat seuraaviin tahoihin? Erittäin/melko paljon yhteensä. Lähde: T-Media ja Taloudellinen tiedostustoimisto, Kansan arvot 2017 -tutkimus. N=1692 15–74-vuotiasta suomalaista.

 

Suomalaisten luottamus kotimaiseen yksityiseen sektoriin on sen sijaan ennätyslukemissa. Kansalaisista 75 prosenttia kertoo nyt luottavansa suomalaisiin yrityksiin. Arvostus yrityskenttää kohtaan on selvästi kasvanut vuoden aikana. Yrityselämä on parantanut asemiaan erityisesti vetovoimaisena työnantajana ja vastuullisena toimijana.

”Veroeuroja takovan yrityskentän merkitys korostuu entisestään”, sanoo TATin toimitusjohtaja Kari Väisänen.

”Kansalaiset ymmärtävät menestyvän ja vastuullisesti toimivan yrityselämän merkityksen koko yhteiskunnan kannalta. Työ syntyy yrityksissä. Ilman menestyviä yrityksiä olisimme pulassa, sekä yhteiskuntana että yksilöinä.”

Sekavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa suomalaiset näyttävät ymmärtäneen, että yhteistyössä on voimaa.

Yhä useampi on sitä mieltä, että Suomen tarvitsee tulevaisuudessa nykyistä enemmän ulkomaista työvoimaa.

”Mittarit osoittavat, että Suomi on entistä valmiimpi avautumaan maailmalle. Sekavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa suomalaiset näyttävät ymmärtäneen, että yhteistyössä on voimaa. Tämä heijastuu myös EU:n kasvavassa suosiossa”, Leinikka arvioi.

70 prosenttia sanoo, ettei halua Suomea irti EU:sta.

”EU on kriiseistään huolimatta onnistunut luomaan itsestään suomalaisille tärkeän ja merkityksellisen yhteisön.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat