Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Kysely: varhaiskasvatuksen lääkehoidossa on vakavia puutteita – lähihoitajat ja lastenohjaajat huolissaan lasten turvallisuudesta

iStock

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin kyselyn mukaan lääkehoito ei toteudu turvallisesti kaikkialla varhaiskasvatuksessa. Lääkehoitoa toteuttavat paikoin siihen kouluttamattomat työntekijät työnantajan vaatimuksesta eikä osaamista ole kaikilta varmistettu.

Demokraatti

Demokraatti

Superilaiset varhaiskasvatuksen lastenhoitajat ovat erittäin huolissaan tilanteesta ja siitä, etteivät varhaiskasvatuslain vaatimukset toteudu työpaikoilla.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että lähihoitajat ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisista ainoa ammattiryhmä, jolla on oikeus ja osaaminen toteuttaa lääkehoitoa.

– On työnantajan vastuulla huolehtia siitä, että kaikilla lääkehoitoa toteuttavilla työntekijöillä on tarvittava osaaminen, hän toteaa tiedotteessa.

Superin kyselyn mukaan yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista koki epävarmuutta ajoittain tai usein lääkehoidon toteutuksesta työpaikallaan ja miettivänsä turvallisuuden vaarantumista.

Vain noin 36 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että työpaikalla toimitaan Turvallinen lääkehoito -oppaan mukaisesti. Viidennes kyselyyn vastanneista ilmoitti, ettei työpaikalla ole lääkehoidon osaamisvaatimuksia ja käytännön toteutusta vastaavaa lääkehoitosuunnitelmaa.

Kyselyyn vastanneet superilaiset ovat huolissaan siitä, miten välinpitämättömästi turvallisen lääkehoidon toteuttamiseen sekä lääkehoidon osaamisen varmistamiseen suhtaudutaan työpaikoilla. He ihmettelevät, miten vähän varhaiskasvatuksessa tiedetään ja ymmärretään turvallisen lääkehoidon toteutumisen vaikutuksista lapsen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen sekä kuka saa toteuttaa lääkehoitoa ja millä edellytyksillä.

Käytännössä ymmärtämättömyys näkyy kyselyn mukaan työpaikoilla siten, että myös varhaiskasvatuksen opettajat sekä muut lääkehoitoon kouluttamattomat toteuttavat lääkehoitoa ilman riittävää lisäkoulutusta, perehdytystä, osaamisen varmistamista sekä ilman lapsi- ja lääkekohtaista lupaa.

Työntekijöillä on oikeus ilmoittaa epäkohdista ilman pelkoa.

Useissa kyselyn vastauksissa on kerrottu, ettei lääkehoitoa toteuttavia varhaiskasvatuksen lastenhoitajia päästetä osallistumaan lapsen lääkehoitosuunnitelman tekemiseen eikä lääkehoidon toteuttamista koskeviin palavereihin.

Superilaiset varhaiskasvatuksen lastenhoitajat vaativat, että varhaiskasvatuksessa toteutettavaan lääkehoitoon kiinnitetään jatkossa enemmän huomiota siten, että lääkehoitosuunnitelma liitetään osaksi paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa, kuten se ohjeen mukaan kuuluukin tehdä.

Lähihoitajatutkinnon suorittaneet varhaiskasvatuksen lastenhoitajat toivovat säännöllistä mahdollisuutta päivittää työajallaan lääkehoidon osaamistaan. He toivovat säännöllistä koulutusta työpaikallaan toteutettavaan lääkehoitoon ja mahdollisuutta ylläpitää lääkehoidon taitoaan.

Varhaiskasvatuksessa työskentelevät superilaiset lähihoitajat ja lastenohjaajat kertovat tuoneensa esihenkilöiden ja varhaiskasvatuksen opettajien tietoon huolensa lääkehoidon toteutumisesta yksiköissään, mutta kertovat ettei heitä kuunnella. Tämä aiheuttaa suurta huolta kyselyyn vastanneiden keskuudessa.

Super muistuttaa, että työntekijöillä on oikeus ilmoittaa epäkohdista ilman pelkoa kielteisistä vastatoimista. Työnantajalla on velvollisuus puuttua epäkohtiin välittömästi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE