Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kyselytunti sujui nuivissa merkeissä – ministeri Harakka: ”Jostakin syystä joudun toistamaan tämän jokaisessa istunnossa”

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Eduskunnan torstain kyselytunti kallistui jälleen perussuomalaisten johdolla vahvasti maahanmuuttokysymyksiin. Kansanedustaja Jenni Simula (ps.) väitti hallituksen työllisyyspolitiikan nojaavan ulkomaisen halpatyövoiman houkuttelemiseen.

Simo Alastalo

– Arvoisa hallitus, miksi te haluatte houkutella tänne halpaa työvoimaa ympäri maailman vaikka Suomessa on puoli miljoonaa työtöntä, Simula kysyi.

– Arvoisa puhemies, ei pidä paikkaansa, työministeri Timo Harakka (sd.) aloitti vastauksensa.

Ministeri totesi, että Suomessa vallitsee kiistatta työvoimapula monilla alueilla mutta vastuutti maahanmuuton vastustajia vastaamaan suomalaisille yrityksille, joilta puuttuu osaavaa työvoimaa.

– Ensisijaisesti pyrimme lisäämään koulutusta ja osaajien tarjontaa, mutta tarvitsemme myös työntekijöiden maahanmuuttoa siten, että saatavuusharkinta säilyy.

– Jostakin syystä joudun toistamaan tämän jokaisessa istunnossa. Saatavuusharkinta Suomessa säilyy, Harakka sanoi ja viittasi niin sanotuista kolmansista maista eli EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tulevan työvoiman työperäisiin oleskelulupiin.

”Minusta on väärin sotkea termejä keskenään.”

Simula väitti ulkomaisen halpatyövoiman kasvun johtavan palkkojen ja työehtojen heikennyksiin.

– Perussuomalaiset vastustaa jyrkästi suomalaisen työvoiman korvaamista ulkomaalaisella työvoimalla työehtoja polkemalla. Arvoisa ministeri Harakka, miksi te haluatte laittaa ulkomaisen duunarin suomalaisen edelle? Simula kysyi.

– Kysyjällä on jostakin syystä sellainen käsitys, että tämä on kolme kuukautta vanha ilmiö. Tämä hallitus on ensimmäinen, joka kriminalisoimassa alipalkkauksen, ministeri totesi.

Harakan mukaan ongelma on liian alhaisia palkkoja suurempi ja liittyy myös työsyrjintään ja ääritapauksessa ihmiskauppaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo huomautti, että Suomessa jäisi moni vanhus hoitamatta, joukkoliikenteen autot ajamatta ja Turun telakalla laivat rakentamatta ilman työperäistä maahanmuuttoa.

– Minusta on väärin sotkea termejä keskenään. Maahanmuutto pitää sisällään sekä työperäisen maahanmuuton että turvapaikkapolitiikan. Näitä ei saa sotkea keskenään, Orpo sanoi.

Harakka kysyi kansanedustajilta haluavatko he, että Suomessa olevat ulkomaalaiset pääsevät osaksi yhteiskuntaa.

– Tämä hallitus on satsannut kotouttamiseen ja kotouttamiskoulutukseen seuraavassa budjetissa 11 miljoonaa euroa. Haluamme, että kaikki, jotka tulevat Suomeen ovat osa tätä yhteiskuntaa ihonväriin, taustaan ja varallisuuteen katsomatta.

– Ylipäätään, kun ajatellaan maahanmuuttoa ja siihen liittyviä kysymyksiä, niin suhtautuminen jakautuu. On katsastusmiehiä ja on korjausmiehiä. Katsastusmiehet kyllä löytävät kaikki ongelmat, mutta korjausmiehet pystyvät ne ratkaisemaan, Harakka sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE