Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

La Palman lentokenttä Kanarialla on suljettu – tuhkan puhdistusoperaatio käynnissä

LEHTIKUVA / AFP Desiree Martin

Espanjan ilmailuviranomaiset kertoivat lauantaina sulkeneensa Kanarian La Palman saaren lentokentän tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tuhkapilven vuoksi. Jo perjantaina kaikki lentokentän seitsemän lentoa jouduttiin perumaan kiihtyneen tulivuorenpurkauksen vuoksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Lentokenttä on suljettu tuhkan kerääntymisen vuoksi. Puhdistusoperaatio on alkanut, mutta tilanne voi muuttua hetkenä minä hyvänsä, lentokentän valtio-omisteinen operaattori Aena ilmoitti.

Perjantaina paikallishallinto määräsi lisäksi evakuointeja El Pason kaupungissa, kun tulivuoresta kuului valtavia räjähdyksiä sekä uusia repeämiä vuoreen syntyi.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on ilmoittanut, että La Palma julistetaan katastrofialueeksi, mikä mahdollista taloudellisen avun asukkaille.

Purkaus alkoi viime sunnuntaina

Tulivuori Cumbre Vieja alkoi purkautua viime sunnuntaina ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Purkauksen vuoksi yli 6 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. EU:n Copernicus-ohjelman arvion mukaan tulivuoresta purkautunut laava on tuhonnut 420 rakennusta ja peittänyt yli 190 hehtaaria maata.

Tulivuoresta purkautuvan laavan virtausnopeus kraatterista on kuitenkin viime päivinä hidastunut. Asiantuntijat toivovat, ettei laava virtaa rannikolle ja mereen asti, sillä veteen virtaava sula laava voi aiheuttaa myrkyllisiä kaasupilviä.

Toistaiseksi tulivuorenpurkaus ei ole aiheuttanut ihmisuhreja, mutta ympäristö- ja omaisuusvahingot ovat Kanarian aluejohtaja Angel Victor Torresin mukaan valtavat. Torresin mukaan vahingot ovat reilusti yli 400 miljoonaa euroa.

Kanariansaaret on tunnettu matkailukohde, mutta La Palma ei ole saariryhmän keskeisiä turistikohteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE