tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Lähes 2 miljardin euron bisnes – vainotun rohingya-vähemmistön ahdinko lihottaa salakuljettajien tilipussia Kaakkois-Aasiassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Rohingya-muslimeja pakomatkalla toukokuussa 2015.

Vainottujen rohingya-muslimien ahdinko kasvattaa ihmissalakuljettajien synkkää liiketoimintaa Kaakkois-Aasiassa.

Epätoivolla rahastavan bisneksen tarkkaa arvoa on vaikea mitata, mutta pelkästään Bangladeshissa ihmissalakuljetuksessa arvioidaan liikkuvan miljoonia dollareita.

Sadattuhannet rohingyat ovat paenneet sortoa ja väkivaltaa Myanmarista naapurimaahan Bangladeshiin. Siinä, missä Myanmar ei tunnusta sukupolvien ajan maassa asunutta vähemmistöä kansalaisikseen, Bangladesh ei myönnä uusille tulokkaille oikeutta työntekoon tai pakolaisstatusta.

Myanmarista paenneista suuri osa elää köyhyydessä ja kurjissa oloissa pakolaisleireissä Bangladeshin kaakkoisosissa.

Cox’s Bazarin leireillä asui noin 300 000 rohingyaa jo ennen kuin levottomuudet Myanmarissa leimahtivat uudestaan viime lokakuussa. Tämän jälkeen rajan yli on paennut noin 70 000 ihmistä lisää.

Bangladesh suunnittelee noin 400 000 rohingyan siirtämistä täpötäysiltä leireiltä Bengalinlahdella sijaitsevalle hyttysten riivaamalle ja syrjäiselle saarelle, joka tulvii säännöllisesti.

Koska tulevaisuus Myanmarissa ja Bangladeshissa näyttää toivottomalta, moni kääntyy ihmissalakuljettajien puoleen toiveenaan päästä kolmanteen maahan.

Salakuljettajien tiedetään kuitenkin myyneen ”asiakkaitaan” eteenpäin pakkotyöhön ja prostituutioon sekä ottaneen heitä panttivangeiksi kiristääkseen lisää rahaa heidän perheiltään. Moni kuolee matkalla tai salakuljettajien käsissä.

Valvonnan tiukennuttua salakuljettajat ovat kehittäneet muita reittejä.

Vuosia salakuljettajat kuljettivat rohingyoja pääasiassa veneillä Malesiaan tai Thaimaahan. Reitti kuitenkin käytännössä tukittiin sen jälkeen, kun thaimaalaisviranomaiset löysivät vuonna 2015 merellä kuolleiden tai tapettujen joukkohaudan.

Löytö lisäsi kansainvälistä painostusta ihmissalakuljettajien toiminnan kitkemiseksi alueelta.

Valvonnan tiukennuttua merellä Bangladeshin salakuljettajat ovat kehittäneet muita reittejä. Ne, joilla on rahaa tai arvoesineitä, voivat maksaa salakuljetuksesta lentäen. Köyhempien on matkattava rankempia ja vaarallisempia maareittejä.

Bangladeshista pakenevat tyytyvät nykyisin myös vähemmän houkutteleviin päämääriin, kuten Nepaliin tai Pakistaniin Intian kautta. Rohingyoja on asettunut muun muassa levottomalle Kashmirin alueelle.

Korruptio on öljy, joka pitää salakuljetuksen pyörät pyörimässä.

YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC:n arvion mukaan Aasian ihmissalakuljetusbisnes on arvoltaan kaikkiaan noin 1,8 miljardia euroa. Kaakkois-Aasian toiminta muodostaa tästä summasta suuren osan.

Ihmissalakuljetus on Kaakkois-Aasiassa laajalle levinnyttä ja sitä pyörittävät rehottavasta korruptiosta voimistuneet rikollisjengit.

– Korruptio on öljy, joka pitää salakuljetuksen pyörät pyörimässä, sanoo Kaakkois-Aasian ihmissalakuljetukseen erikoistunut australialainen kriminologi Fiona David.

Työn ja elintason perässä liikkuvat ovat Kaakkois-Aasiassa selvä enemmistö salakuljettajien asiakaskunnasta, mutta rohingyojen kaltaisten konflikteja pakenevien ihmisten osuus on nousussa, David sanoo.

Hän arvioi, että konflikteja pakenevia, laittomasti maasta toiseen siirtyneitä on Kaakkois-Aasiassa noin 3–4 miljoonaa.

Keskustelua aiheesta

Britanniaan tulossa puolue, joka pyrkii estämään EU-eron

Kuva: DPA / LEHTIKUVA / BRITTA PEDERSEN

Britannian brexit-ministeriön entinen kansliapäällikkö aikoo perustaa maahan uuden puolueen, jonka tavoitteena on estää Britannian ero Euroopan unionista ilman toista kansanäänestystä.

James Chapman kertoi Independent-lehdessä, että Demokraatit-puolue perustetaan syyskuun alussa Kansan marssi -mielenosoituksen yhteydessä. Mielenosoituksen järjestävät Britannian EU-jäsenyyttä kannattavat aktivistit. Chapmanin mukaan marssi on avoin osanottajille kaikista puolueista.

Chapman on jo aiemmin suunnitellut keskustalaista puoluetta vastustamaan brexitiä.

Suunnitelmista ovat kertoneet ainakin Independent ja BBC.
Chapman erosi kansliapäällikön tehtävästään ennen kesäkuun parlamenttivaaleja. Hän kertoo yrittäneensä saada brexitin toimimaan, mutta totesi, ettei se onnistu.

– Tein parhaani vuoden ajan, jotta brexit toimisi, mutta ei se toimi. Siinä ei ole hyviä puolia ja on hyvin selvää, että taloutemme kaikki sektorit kärsivät siitä vuosikymmenien ajan, Chapman sanoi.

Chapmanin mukaan poliitikkojen tärkein velvollisuus on ajaa äänestäjiensä asiaa.
– Ja se tarkoittaa vakavaraisuutta ja työmahdollisuuksia kaikille. Kansanedustajat, jotka ovat johtaneet Britannian kohti pudotusta valtavalta jyrkänteeltä, ovat epäonnistuneet tuon velvollisuuden täyttämisessä ja ovat syyllistyneet julkisen viran väärinkäyttöön, Chapman sanoi.

Hyökkäsi rajusti entistä pomoaan vastaan

Aiemmin Chapman on väittänyt, että kaksi hallituksen nykyistä ministeriä, useita entisiä konservatiiviministereitä sekä varjohallituksen ministereitä olisi ilmaissut kiinnostuksensa uuteen brexitiä vastustavaan puolueeseen.

– He eivät sano eroavansa puolueistaan, mutta ymmärtävät, että Britannian poliittisessa kentässä on valtava aukko keskustassa, Chapman sanoi BBC:lle.

Mielenosoitusmarssin tiedottaja sanoi, että uusi puolue ottaisi todennäköisesti vaikutteita eri puolilta poliittista kenttää, eikä olisi pelkästään vasemmistolainen, oikeistolainen tai keskustalainen puolue. Puolueen muuta agendaa hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida.
Pari päivää sitten Chapman hyökkäsi rajusti Britannian brexit-ministeri David Davisia vastaan sanoen hänen muun muassa olevan ”humalainen, epäasiallinen kiusaaja”. Hän myös sanoi tämän tekevän töitä vain kolmena päivänä viikossa.

 

 

 

AVAINSANAT

Trump tviittasi Kim Jong-unille kiitokset, kun tämä ei iskenytkään Guamiin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiitos, Kim Jong-il!

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiittelee Pohjois-Korean päätöstä pidättäytyä ohjushyökkäyksestä. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kerrottiin aiemmin lykänneen ohjusiskua Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Trump kirjoittaa Twitterissä pitävänsä Kimin päätöstä hyvin viisaana. Hänen mukaansa vaihtoehto olisi ollut katastrofaalinen.

STT-AFP, Washington

Turkki: Irakin kurdien itsenäisyysäänestys voi johtaa jopa sisällissotaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Turkin mukaan Irakin kurdien kansanäänestys itsenäisyydestä voi johtaa jopa sisällissotaan.

Turkin ulkoministeri sanoo, että äänestys voi hankaloittaa tilannetta entisestään Irakissa, joka on muutenkin kokenut kovia.

Irakin Kurdistan aikoo järjestää ei-sitovan kansanäänestyksen itsenäisyydestä 25. syyskuuta. Myös Turkissa asuu merkittävä kurdivähemmistö.

AVAINSANAT

Reuters: Pohjois-Korean ohjukset evät ole riippuvaisia moottoreiden tuonnista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Pohjois-Korea pystyy todennäköisesti tuottamaan itse moottoreita ohjuksiinsa, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet.

– Meillä on tiedustelutietoa, joka antaa ymmärtää, ettei Pohjois-Korea ole riippuvainen moottoreiden tuonnista, kertoi yksi lähteistä.

– Sen sijaan arvioimme, että heillä on kyky tuottaa moottoreita itse.

Reutersin lähteet eivät kertoneet yksityiskohtia siitä, mihin arvio perustuu.

New York Times uutisoi maanantaina, että Pohjois-Korea onnistui mannertenvälisessä ohjuskokeessa, koska se oli hankkinut rakettimoottoreita laittomilta markkinoilta. Moottorien arveltiin olevan todennäköisesti peräisin ukrainalaiselta tehtaalta.

Ukrainan avaruusviraston edustaja vahvisti, että moottorit oli valmistettu Ukrainassa, mutta ne oli tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan Venäjälle toimitettavissa avaruusraketeissa. Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston edustaja puolestaan kiisti, että Ukraina olisi koskaan toimittanut Pohjois-Korealle ohjusteknologiaa tai rakettimoottoreita.

Yhdysvallat tukee Ukrainaa taistelussa Venäjän tukemia separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa. Reutersin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kiitteli Ukrainan pyrkimyksiä hillitä aseiden leviämistä, kun häneltä kysyttiin ukrainalaisvalmisteisten moottoreiden mahdollisesta päätymisestä Pohjois-Koreaan.

”Tämä ei ole minun presidenttini” – Trumpin lausunnot Charlottesvillestä herättivät ”yökötystä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusimmat kommentit Charlottesvillen tapahtumista ovat herättäneet laajaa kritiikkiä.

Trump muun muassa sanoi tiistaina New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että Charlottesvillen tapahtumat olivat molempien osapuolten syytä. Hänen mukaansa kaikissa tarinoissa on aina kaksi puolta.

– Ryhmä yhdellä puolella oli paha ja ryhmä toisella puolella oli myös hyvin väkivaltainen. Kukaan ei halua sanoa sitä, mutta minä sanon sen nyt, Trump totesi CNN:n mukaan.

32-vuotias nainen sai surmansa lauantaina, kun auto ajoi vastamielenosoittajien joukkoon äärioikeistolaisten ja heitä vastustaneiden mielenosoittajien välisten yhteenottojen aikana.

Trumpin lausuntoja on muun muassa kuvailtu ”yököttäväksi”.

Demokraattien edustajien kommentteja koonneen CNN:n mukaan Trumpin lausuntoja on muun muassa kuvailtu ”yököttäväksi”.

– Yhdysvaltain presidentti esiintyi juuri televisiossa ja puolusti ihmisiä, jotka osallistuivat valkoista ylivaltaa kannattavien kokoontumiseen. Yksinkertaisesti yököttävää, kirjoitti Twitterissä senaattori Bob Menendez.

– Trump ei taaskaan läpäissyt testiä. Tässä ei ole epäselvyyttä, herra presidentti. Uusnatsit, alt-right-liike ja valkoinen ylivalta ovat PAHOJA, tviittasi puolestaan demokraattien edustaja Gerry Connolly.

– On vain yksi osapuoli, joka toi brutaaliuden, natsiliput ja hakaristit Charlottesvilleen, kommentoi senaattori Dirk Durbin Twitterissä.

– Juutalaisena, amerikkalaisena, ihmisenä sanat eivät riitä kuvailemaan inhoani ja pettymystäni. Tämä ei ole minun presidenttini, kirjoitti senaattori Brian Schatz niin ikään Twitterissä.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kirjoittaa puolestaan Twitterissä, että valkoinen ylivalta on vastenmielistä. Hänen mukaansa fanaattisuus on vastoin kaikkea sitä, mitä Yhdysvallat edustaa. Hänen mukaansa siinä ei ole mitään monitulkintaista.

Trumpin kommentit tarkoittavat sitä, että presidentti hyväksyy fanaattisuuden ja kotimaisen terrorismin.

Lisäksi useat Yhdysvaltojen teollisuusneuvoston jäsenet ovat ilmoittaneet jättävänsä paikkansa neuvostossa Trumpin lausuntojen takia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan neuvoston jätti Yhdysvaltojen suurimman työntekijäjärjestön johtaja Richard Trumka, sillä hänen mukaansa Trumpin kommentit tarkoittavat sitä, että presidentti hyväksyy fanaattisuuden ja kotimaisen terrorismin.

Guardian kertoo, että myös lääketeollisuusyritys Merckin, urheiluvaateyhtiö Under Armourin ja tietokoneyhtiö Intelin toimitusjohtajat ovat ilmoittaneet jättävänsä neuvoston Trumpin kommenttien jälkeen.

Guardianin mukaan kesäkuussa neuvoston jättivät Disneyn hallituksen puheenjohtaja Bob Iger ja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk. Iger ja Musk hylkäsivät neuvoston sen jälkeen, kun Trump ilmoitti Yhdysvaltojen irrottautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta.

Ensimmäisenä neuvostosta lähti Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick. Hän jätti neuvoston jo helmikuussa Trumpin maahanmuuttopolitiikan takia.