Lähes 2 miljardin euron bisnes – vainotun rohingya-vähemmistön ahdinko lihottaa salakuljettajien tilipussia Kaakkois-Aasiassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Rohingya-muslimeja pakomatkalla toukokuussa 2015.

Vainottujen rohingya-muslimien ahdinko kasvattaa ihmissalakuljettajien synkkää liiketoimintaa Kaakkois-Aasiassa.

Epätoivolla rahastavan bisneksen tarkkaa arvoa on vaikea mitata, mutta pelkästään Bangladeshissa ihmissalakuljetuksessa arvioidaan liikkuvan miljoonia dollareita.

Sadattuhannet rohingyat ovat paenneet sortoa ja väkivaltaa Myanmarista naapurimaahan Bangladeshiin. Siinä, missä Myanmar ei tunnusta sukupolvien ajan maassa asunutta vähemmistöä kansalaisikseen, Bangladesh ei myönnä uusille tulokkaille oikeutta työntekoon tai pakolaisstatusta.

Myanmarista paenneista suuri osa elää köyhyydessä ja kurjissa oloissa pakolaisleireissä Bangladeshin kaakkoisosissa.

Cox’s Bazarin leireillä asui noin 300 000 rohingyaa jo ennen kuin levottomuudet Myanmarissa leimahtivat uudestaan viime lokakuussa. Tämän jälkeen rajan yli on paennut noin 70 000 ihmistä lisää.

Bangladesh suunnittelee noin 400 000 rohingyan siirtämistä täpötäysiltä leireiltä Bengalinlahdella sijaitsevalle hyttysten riivaamalle ja syrjäiselle saarelle, joka tulvii säännöllisesti.

Koska tulevaisuus Myanmarissa ja Bangladeshissa näyttää toivottomalta, moni kääntyy ihmissalakuljettajien puoleen toiveenaan päästä kolmanteen maahan.

Salakuljettajien tiedetään kuitenkin myyneen ”asiakkaitaan” eteenpäin pakkotyöhön ja prostituutioon sekä ottaneen heitä panttivangeiksi kiristääkseen lisää rahaa heidän perheiltään. Moni kuolee matkalla tai salakuljettajien käsissä.

Valvonnan tiukennuttua salakuljettajat ovat kehittäneet muita reittejä.

Vuosia salakuljettajat kuljettivat rohingyoja pääasiassa veneillä Malesiaan tai Thaimaahan. Reitti kuitenkin käytännössä tukittiin sen jälkeen, kun thaimaalaisviranomaiset löysivät vuonna 2015 merellä kuolleiden tai tapettujen joukkohaudan.

Löytö lisäsi kansainvälistä painostusta ihmissalakuljettajien toiminnan kitkemiseksi alueelta.

Valvonnan tiukennuttua merellä Bangladeshin salakuljettajat ovat kehittäneet muita reittejä. Ne, joilla on rahaa tai arvoesineitä, voivat maksaa salakuljetuksesta lentäen. Köyhempien on matkattava rankempia ja vaarallisempia maareittejä.

Bangladeshista pakenevat tyytyvät nykyisin myös vähemmän houkutteleviin päämääriin, kuten Nepaliin tai Pakistaniin Intian kautta. Rohingyoja on asettunut muun muassa levottomalle Kashmirin alueelle.

Korruptio on öljy, joka pitää salakuljetuksen pyörät pyörimässä.

YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC:n arvion mukaan Aasian ihmissalakuljetusbisnes on arvoltaan kaikkiaan noin 1,8 miljardia euroa. Kaakkois-Aasian toiminta muodostaa tästä summasta suuren osan.

Ihmissalakuljetus on Kaakkois-Aasiassa laajalle levinnyttä ja sitä pyörittävät rehottavasta korruptiosta voimistuneet rikollisjengit.

– Korruptio on öljy, joka pitää salakuljetuksen pyörät pyörimässä, sanoo Kaakkois-Aasian ihmissalakuljetukseen erikoistunut australialainen kriminologi Fiona David.

Työn ja elintason perässä liikkuvat ovat Kaakkois-Aasiassa selvä enemmistö salakuljettajien asiakaskunnasta, mutta rohingyojen kaltaisten konflikteja pakenevien ihmisten osuus on nousussa, David sanoo.

Hän arvioi, että konflikteja pakenevia, laittomasti maasta toiseen siirtyneitä on Kaakkois-Aasiassa noin 3–4 miljoonaa.

Keskustelua aiheesta

Italian vauraat alueet Lombardia ja Veneto äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta

Italian lippu.

Italiassa vauraat Lombardian ja Veneton alueet äänestivät ylivoimaisesti laajemman itsehallinnon puolesta sunnuntaina käydyissä kansanäänestyksissä. Äänestykset ovat neuvoa-antavia.

Venetossa äänestysaktiivisuus oli varhain maanantaina annetun arvion mukaan 57–61 prosenttia ja Lombardiassa 40.

Venetossa äänestysaktiivisuuden oli ylitettävä 50 prosenttia, jotta tulosta pidetään pätevänä.

Veneton sekä Lombardian aluejohtajien mukaan äänestäneistä yli 90 prosenttia tuki laajempaa itsehallintoa. Tulokset viivästyivät hieman hakkerihyökkäyksen takia.

Lombardian keskuspaikka on Milano ja Veneton Venetsia. Pohjois-Italian Lombardiassa ja Venetossa asuu noin neljännes Italian väestöstä.

Kumpikin alue on Italian valtiontalouden nettomaksajia.

Keskustelua aiheesta

Ravintolaisku Nigeriassa: turvallisuuslähteiden mukaan 13 kuollutta

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Nigeriassa 13 ihmistä on kuollut ja 16 haavoittunut kolmen naisen tekemissä itsemurhaiskuissa, kertovat turvallisuuslähteet uutistoimisto AFP:lle.

Kuolonuhrien määrästä kertoneen armeijalähteen mukaan ensimmäinen hyökkääjä räjäytti itsensä pienessä ravintolassa Bornon osavaltiossa. Toisen asiaa kommentoineen turvallisuuslähteen mukaan kaksi muuta räjähdystä seurasi pian ensimmäistä ja niissä loukkaantui useita ihmisiä.

Mikään ryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittanut olevansa iskujen takana. Jihadistiryhmä Boko Haram on kuitenkin terrorisoinut vuosia Nigerian koillisosaa, jossa Bornon osavaltio sijaitsee. Väkivaltaisuuksien takia ainakin 2,6 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa sitten vuoden 2009 ja ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Julian Assange haukkuu ”manipulatiiviset feministimiehet” lyttyyn: ”Petomaisia limanuljaskoita”

Kuva: afp/steffi loos

Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa piileskelevä vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange hämmentää kirjoituksellaan pikaviestipalvelu Twitterissä.

Assange vetäytyi viisi vuotta Ecuadorin suurlähetystöön Lontoossa välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa häntä epäillään seksuaalirikoksista. Vaikka Ruotsin viranomaiset luopuivat tutkinnasta viime keväänä, Assange ei ole uskaltanut lähteä suurlähetystöstä.

Assange pelkää luovutusta Yhdysvaltoihin, missä häntä vastaan saatettaisiin nostaa raskaat syytteet tietovuotojen julkaisemisesta WikiLeaksin kautta.

Assange kirjoittaa naisille suunnatun viestinsä aluksi päästävänsä heidät miehisen salaisuuden sisään.

”Miehet tietävät, että jatkuvasti itsensä miesfeministeiksi julistavat ovat usein petomaisia limanuljaskoita. Muut miehet eivät inhoa heitä valtavasti yleensä siksi, että he ovat pettäneet sukupuolensa vaan heidän manipulatiivisten piirteidensä vuoksi.”

Mielipiteitä jakavan Assangen twiittiä on ajettu eteenpäin yli 14 000 kertaa ja sitä on kommentoitu lähes 5000 vastauksen verran.

46-vuotias Assange on syntyjään australialainen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Donald Trump: Ilman tätä en olisi noussut presidentiksi – ”Bing, bing, bing”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentiksi noussut Donald Trump ei olisi mielestään noussut nykyiseen asemaansa ilman pikaviestipalvelu Twitteriä.

”Kun joku sanoo minusta jotain, voin tehdä ”bing, bing, bing” ja hoitaa sen. Muuten en saisi sanaa leviämään.”

Trumpin kommenteista kirjoittaa brittilehti The Independent.

Trumpin mukaan twiittaaminen on kuin kirjoituskone.

”Kun kirjoitan jotain, te panette sen showhunne”, Foxille puhunut Trump sanoi.

Trumpin twiiteistä on tullut omanlaisensa paradoksi. Asemansakin vuoksi Trump saa niille runsaasti huomiota olivat ne kuinka päättömiä tahansa.

Viime aikoina otsikoissa ovat olleet muun muassa Trumpin kirjoitukset Pohjois-Koreasta ja sen johtajasta Kim Jong-unista. Trump on nimennyt diktaattorin ”Rakettimieheksi”.

AVAINSANAT

Japanin hallitus saamassa suuren vaalivoiton

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Shinzo Abe näytti sunnuntaina ottavan selvän voiton Japanin parlamenttivaaleissa.

Ennusteen mukaan Aben hallituskoalitio oli saamassa parlamenttiin 311 paikkaa 465:stä. Aben tähtäimessä on ollut kahden kolmasosan määräenemmistö, joka tarkoittaisi 310:tä paikkaa. Sen turvin hän pystyisi ajamaan läpi muun muassa armeijauudistuksen. Perustuslain 9. artikla kieltää Japanilta varsinaisen armeijan ja sotatoimet ulkomailla.

Abe ilmoitti syyskuun lopulla ennenaikaisista vaaleista ja hajotti parlamentin alahuoneen. Vaalien ajankohtaa pidettiin poliittisena taktikointina, sillä liberaalidemokraattipuolue LDP:tä luotsaavan Aben suosio on ollut nousussa ja Japanin oppositio hajaannuksessa.

Vaalivoiton myötä Abesta on tulossa Japanin pitkäaikaisin johtaja.