Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

11.9.2023 04:12 ・ Päivitetty: 11.9.2023 04:44

Lähes 3 000 kuoli 22 vuotta sitten koko maailmaa järkyttäneissä terrori-iskuissa Yhdysvaltoihin

LEHTIKUVA / AFP / YUKI IWAMURA

Tänään tulee kuluneeksi 22 vuotta Yhdysvaltoihin tehdyistä syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Lähes 3 000 ihmistä kuoli, kun äärijärjestö al-Qaida iski New Yorkiin ja Washingtoniin 11. syyskuuta 2001.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Osama bin Ladenin suunnittelemassa itsemurhaiskussa kaksi kaapattua lentokonetta lensi New Yorkissa World Trade Centerin kaksoistorneja päin, minkä seurauksena pilvenpiirtäjät romahtivat. Kolmas kaapattu kone osui Yhdysvaltain puolustusministeriön rakennukseen Pentagoniin Virginiassa lähellä Washingtonia.

Neljäs kone syöksyi maahan Pennsylvanian maaseudulla matkustajien yritettyä taltuttaa kaappaajat. Tuo kone oli matkalla Washingtonia kohti.

Iskut järkyttivät yhdysvaltalaisia ja maailmaa syvästi. Kuvat World Trade Centerin savuavista tornitaloista ja niiden romahtaminen suorassa tv-lähetyksessä jäivät lähtemättömästi tapahtumia todistaneiden ihmisten mieleen.

Iskujen seurauksena turvatarkastukset lentokentillä ympäri maailman kiristyivät pysyvästi.

Iskut toteuttaneesta 19 terroristista 15 oli Saudi-Arabian kansalaisia.

YHDYSVALLOISSA päivämäärän mukaan nimellä 9/11 tunnetuista terrori-iskuista tuli myös merkittävä historian käännekohta. George W. Bush oli ollut siinä vaiheessa Yhdysvaltain presidenttinä alle kahdeksan kuukautta, ja iskujen seurauksena ulkopolitiikka dominoi hänen presidenttikauttaan.

LEHTIKUVA / AFP / STAN HONDA

Vielä samana syksynä 2001 Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja kaatoi Osama bin Ladenia piilotelleen Taleban-hallinnon. Afganistanin sodalla oli kansainvälisen yhteisön laaja tuki, mutta paljon kiistanalaisempi oli Yhdysvaltain julistama terrorismin vastainen sota. Sen varjolla Yhdysvaltain hallinto sai 2000-luvun aikana muun muassa laajoja valtuuksia kansalaisten tarkkailemiseen. Yhdysvallat myös esimerkiksi kidutti terrorismista epäiltyjä vankeja Guantanamon vankileirillä.

Toinen merkittävä seuraus oli Irakin sota, joka alkoi maaliskuussa 2003 Yhdysvaltain hyökätessä Irakiin ja kaataessa Saddam Husseinin hallinnon. Vaikka Irakilla ei ollut varsinaista yhteyttä bin Ladeniin ja syyskuun 2001 terrori-iskuihin, Bushin hallinto käytti hyväkseen Yhdysvalloissa vallinnutta pelon ilmapiiriä ja väitti että Saddamin hallinnolla on joukkotuhoaseita.

Bin Laden onnistui pakoilemaan Yhdysvaltoja toukokuuhun 2011 asti. Tuolloin Yhdysvaltain tiedustelu yhytti hänet Pakistanista, ja hänet surmattiin Bushia presidenttinä seuranneen Barack Obaman hyväksymässä operaatiossa.

WTC:n kaksoistornien paikalle rakennettiin uusi pilvenpiirtäjä One World Trade Center, joka avattiin vuonna 2014.

Terrori-iskut synnyttivät myös joukon salaliittoteorioita. Jotkut esimerkiksi uskovat, että Yhdysvaltain hallinto joko tiesi iskuista etukäteen ja antoi niiden tapahtua tai jopa oli iskujen takana.

Korjattu 11.9. klo 7.32 otsikosta ”tasan 20 vuotta”. Iskuista on 22 vuotta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU