Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Lähi-idän tutkija: Israelin iskut oli suunniteltu niin, ettei Iranin ole pakko kostaa niitä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Suomen Lähi-idän instituutin johtaja ja tutkija Susanne Dahlgren MTS:n ulko- ja turvallisuuspoliittisessa journalistiseminaarissa Helsingissä 12. joulukuuta 2023.

Israelin viime yönä Suomen aikaa Iraniin tekemät ilmaiskut oli suunniteltu niin, että Iranin ei ole välttämätöntä kostaa niitä, kertoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja ja tutkija Susanne Dahlgren.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Israelin pyrkimyksenä oli tehdä isku, jota Iranin ei välttämättä tarvitsisi lähteä kostamaan. Tässä on tämmöinen peli näiden kahden suhteellisen vastenmielisen valtiojohdon välillä, jossa leikitään tulella, Dahlgren sanoo STT:lle.

Dahlgrenin mukaan iskut olivat odotettuja ja niitä oli valmisteltu. Israelin asevoimat on kertonut iskujen olevan vastaus Iranin kuukausia jatkuneisiin hyökkäyksiin Israelia vastaan.

Israel harkitsi Dahlgrenin mukaan iskuja ydinkohteisiin, öljyteollisuuden kohteisiin sekä sotilaskohteisiin. Yhdysvallat pyrki vaikuttamaan voimakkaasti siihen, että Israel ei iskisi näistä kahteen ensimmäiseen. Iranin liittolaiset puolestaan ilmoittivat, että jos iskut kohdistuvat Iranin öljyteollisuuteen, ne iskevät Yhdysvaltain liittolaisvaltioiden eli muun muassa Saudi-Arabian öljyteollisuuteen.

-  Sitä riskiä Israel ei voi ottaa, koska Israel edelleenkin elättelee toiveita, että se parantaa suhteitaan näihin Persianlahden monarkioihin.

Dahlgren kertoo, että Israelin tarkoituksena on elvyttää Gazan sodan jälkeen suhteet muun muassa Arabiemiraatteihin ja Bahrainiin, joiden kanssa se solmi diplomaattisuhteet muutama vuosi sitten. Kaikkein tärkeintä maalle olisi kuitenkin suhteiden solmiminen Saudi-Arabian kanssa.

Iran vahvisti lauantaina, että Israelin hyökkäys kohdistui useisiin sotilastukikohtiin Teheranin, Khuzestanin ja Ilamin maakunnissa.

ISRAELISSA oppositio on Dahlgrenin mukaan kritisoinut iskuja liian pieniksi ja kohteita väärin valituiksi. Oppositio kannatti iskuja, jotka olisivat heikentäneet Irania taloudellisesti. Dahlgren kuitenkin sanoo, että koska Iraniin kohdistuu sanktioita sen ydinohjelman vuoksi, sitä on vaikea vahingoittaa taloudellisesti kovin paljoa enempää.

Dahlgrenin mukaan Iran ja sen liittolaiset ovat keskittyneet raketti-iskuissaan sotilaskohteisiin, kuten aseteollisuuteen, ohjuslaukaisualustoihin tai sotilastukikohtiin. Israel taas on pommittanut usein asuinalueita, mutta tällä kertaa sotilaskohteissa pidättäytyminen kertoo Dahlgrenin mukaan siitä, että Israel varoo “räjäyttämästä tilannetta”, sillä Israelin ja Iranin välinen sota voisi laajentua koko Lähi-itään.

Dahlgren arvioi, että Iran voi jättää iskut huomiotta. Hyökkäykset aiheuttivat Iranin mukaan vain rajallisesti vahinkoja

Hän sanoo, että osapuolille on tärkeää vakuuttaa kotiyleisönsä siitä, että homma on hallussa ja maanpuolustus toimii.

-  Tämä on koston kierre, jossa aina se, johon on isketty, miettii sitä, että pitääkö kostaa, millä tavalla pitää kostaa ja niin edelleen.

“Yksi syy, miksi vaalit hävittiin”

YHDYSVALTOJA informoitiin iskuista ja niiden kohteista etukäteen.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema korkea Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi, että demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinto on viime viikkojen aikana kannustanut Israelia antamaan kohdennetun ja rajatun vastauksen Iranin lokakuun 1. päivänä Israeliin tekemälle ohjushyökkäykselle. Irania Yhdysvallat varoittaa vastaiskusta.

Yhdysvalloissa eletään jännittäviä hetkiä, sillä 5. marraskuuta järjestettävät presidentinvaalit ovat aivan ovella. Jos tilanne Lähi-idässä pahenisi entisestään, olisi se Dahlgrenin mukaan suuri tappio demokraateille.

-  Voisi jo sanoa, että se olisi yksi syy, minkä takia vaalit hävittiin.

Dahlgrenin mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu olisi hyvin tyytyväinen, jos Donald Trump voittaisi vaalit. Trump olisi Netanjahulle läheinen liittolainen, joka tukisi Israelin sotapyrkimyksiä ja jopa laajentumispyrkimyksiä.

Millä tavalla demokraattien Kamala Harrisin valinta voisi vaikuttaa tilanteeseen?

-  Harris toki tukee Israelin näitä niin kutsuttuja puolustuspyrkimyksiä, mutta hän tukisi mahdollisesti vähemmän Israelin hyökkäyssotaa, sillä Harris on vedonnut tulitauon aikaan saamiseen. Siinä hänellä on ehkä lievempi linja kuin Trumpilla.

Heli Laakkonen / STT

Jutusta päivitetty pitempi versio klo 16.14.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE