Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Laki ja oikeus -puolueen taival Puolan johdossa päättyy – valta vaihtuu

AFP / LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI
Laki ja oikeus -puolueen pääministeriehdokas Mateusz Morawiecki.

Puolassa valta vaihtuu ja samalla Laki ja oikeus -puolueen monivuotinen taival maan johdossa päättyy. Puolan parlamentin alahuone hylkäsi tänään odotetusti oikeistopopulistisen Laki ja oikeus -puolueen pääministeriehdokkaan Mateusz Morawieckin uuden hallituksen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maanantaina järjestetyssä äänestyksessä konservatiivihallitus sai epäluottamuslauseen äänin 266-190. Tulos ei ollut yllätys, sillä syksyn vaaleissa EU-mielinen oppositio sai enemmistön Puolan parlamenttiin.

Uudeksi hallituksen muodostajaksi nimitettiin oppositiota johtava Donald Tusk. Hän on Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja ja Puolan entinen pääministeri.

Puolaa vuodesta 2015 lähtien hallinnut Laki ja oikeus sai eniten ääniä tämän syksyn vaaleissa, muttei onnistunut liittolaisineen muodostamaan enemmistöhallitusta. Tuskin puolue kansalaisfoorumi sai toiseksi eniten ääniä vaaleissa ja varmisti enemmistön liittoutumalla kahden pienemmän EU-myönteisen puolueen kanssa.

Puolan presidentti Andrzej Duda nimitti ensimmäiseksi hallitustunnustelijaksi Morawieckin, vaikka tämän ei uskottu onnistuvan tehtävässä. Valinta oli kuitenkin odotettu, sillä Duda on Morawieckin liittolainen. Tusk on syyttänyt Dudaa ajan pelaamisesta ja vallanvaihdon viivyttämisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE