Kotimaa
28.8.2018 14:36 ・ Päivitetty: 28.8.2018 14:36
Lakkautustaan vastustava uusnatsijärjestö hakee turvaa perus- ja ihmisoikeuksista
Missä kulkee raja, millaista yhteiskunnan muuttamista yhdistys tai järjestö saa laillisesti ajaa? Muun muassa tähän kysymykseen etsitään vastausta Turun hovioikeudessa, joka puntaroi perusteita uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamiselle.
Vastarintaliike vetosi tiistaina oikeudessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin, joissa rima perusoikeuksien rajoittamiseen on korkea. Myös Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista. Viimeksi lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistyksiä vuonna 1977.
Vastarintaliikkeen avustaja Tommi Koivistoinen toi esiin, että myös kannabiksen laillistamista ajava kannabisyhdistys saa toimia laillisesti.
PVL:n lakkauttamista ajavan Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredman katsoi, ettei järjestöjä voi verrata toisiinsa.
– Jos jonkin järjestön tavoitteena on murtaa ihmisoikeusjärjestelmä, he eivät voi vedota tähän järjestelmään. Siinä mielessä tämä (PVL) eroaa kannabisyhdistyksestä, joka pyrkii muuttamaan jonkin lain pykälän, sanoi Fredman.
Fredmanin mukaan PVL eroaa myös liivijengeistä. Liivijengit pyrkivät julkisesti pitäytymään erossa jäsentensä tekemistä rikoksista, kun taas vastarintaliike on Fredmanin mukaan suorastaan palkinnut väkivaltaisuudesta.
Pahoinpitelijä palkittiin seisaallaan suosiota osoittaen
Oikeudessa käytiin läpi vastarintaliikkeen jäsenten rikoksia, joiden joukossa mainittiin Helsingin asema-aukion uhrin kuolemaan johtanut törkeä pahoinpitely, kaasuhyökkäys Pride-tapahtumaan Oulussa sekä kirjastoisku ja mellakka Jyväskylässä.
Fredmanin mukaan vastarintaliike ei ole muuttanut suhtautumistaan väkivaltaisuuksiin edes käräjätuomion jälkeen. Esimerkiksi asema-aukion pahoinpitelystä tuomitun Jesse Torniaisen tueksi järjestettiin keräys ja hänet palkittiin ”rohkeudesta ja uskollisuudesta” tilaisuudessa, jossa yleisö osoitti seisaallaan suosiota.
PVL on saanut jatkaa toimintaansa käräjätuomion jälkeen, koska lakkauttamispäätös ei ole vielä lainvoimainen.
”Afrikkalainenkin voi olla kansallissosialisti”
Vastarintaliike on julistautunut kansallissosialistiseksi liikkeeksi. Oikeudessa se pyrkii todistamaan, ettei sen kansallissosialismi ole sama aate kuin natsi-Saksassa.
PVL:n jäsenten oikeudessa esitellyissä kirjoituksissa kansallissosialismin katsotaan tarkoittavan muun muassa rakkautta omia kohtaan ja arvioidaan, että myös afrikkalainen tai aasialainen voi olla kansallissosialisti. Järjestö pyrki myös osoittamaan, että sillä on monenlaista, esimerkiksi luonnonsuojeluun liittyvää toimintaa.
Vastarintaliikkeen oppaasta löytyi oikeudessa myös kohta, jonka mukaan väkivaltaisten tekojen suunnittelu ja suorittaminen johtaisi erottamiseen järjestöstä ja väkivaltaa saisi käyttää vain hätävarjelussa. Fredman katsoi hätävarjelun olevan järjestössä häilyvä käsite ja piti tällaisia tekstejä hämäystarkoituksessa tehtyinä.
Oikeuskäsittely veti tiistaina Turun tuomiokirkon liepeillä sijaitsevalle oikeustalolle runsaasti mediaa ja jonkin verran muuta yleisöä. Paikalla oli kaksi valittajista ja heidän avustajansa. Uusnatsien joukkoja ei oikeustalolla näkynyt.
Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona henkilötodistelulla.
STT–PIIA LEINO
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.