Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Länsi-Euroopan tulvien uhrimäärä nousee yhä – Merkel: ”Voin melkein sanoa, ettei saksan kielessä ole sanoja kuvaamaan aiheutunutta tuhoa”

LEHTIKUVA / AFP Christof Stache
Pelastustyöntekijöitä Schuldissa lähellä Bad Neuenahr-Ahrweileria Saksan länsiosassa.

Länsi-Euroopan tuhoisien tulvien kuolonuhrien määrä on noussut edelleen, tiedottaa poliisi. Saksasta on nyt löydetty yhteensä 159 tulvissa henkensä menettänyttä, mikä nostaa Euroopan tulvauhrien yhteisluvun jo 190:een.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Saksan länsiosassa Rheinland-Pfalzin osavaltion uhriluku on kivunnut poliisin mukaan 110:een aiemmasta 98:sta. Tässä osavaltiossa lisäksi ainakin 670 on saanut erilaisia vammoja tulvissa.

–  Pelkona on, että osavaltion kuolonuhrien määrä yhä nousee, varoitti poliisi sunnuntaina aamulla.

Myös Saksan eteläosassa kuoli lauantaina yksi ihminen, kun kaatosateet nostivat vedenpintoja Baijerin ja Itävallan rajalla.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili sunnuntaina tulvan tuhoamilla alueilla Saksassa perehtymässä vahinkoihin ja tapaamassa ihmisiä.

–  Meidän on kiirehdittävä. Meidän on oltava nopeampia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, Merkel sanoi kierrettyään pahoin kärsinyttä Schuldin kylää Rheinland-Pfalzissa.

Merkel kuvaili tuhoalueiden tilannetta ”epätodelliseksi ja aavemaiseksi” ja lupasi jälleenrakennukseen nopeaa apua.

–  Voin melkein sanoa, ettei saksan kielessä ole sanoja kuvaamaan aiheutunutta tuhoa, Merkel sanoi.

Itävallassa vakavia vahinkoja

Saksan lisäksi Euroopan tulvat ja rankkasateet ovat osuneet pahimmin Belgiaan. Belgiassa on menettänyt henkensä tulvissa ainakin 31 ihmistä. Luku on noussut sunnuntaina neljällä.

Belgian kriisiviranomaiset kertoivat sunnuntai-iltana lopettavansa pelastusoperaatiot. Viranomaisten mukaan tuhoalueilla ei ole enää välitöntä vaaraa. Etsintäoperaatiot kuitenkin jatkuvat joillain alueilla.

Belgiassa on luonnonmullistusten jäljiltä tavoittamattomissa 163 ihmistä. Monella ei ole toimivaa puhelinyhteyttä, ja joitain on viety sairaalaan ilman henkilöllisyystodistusta.

Yli 37 000 kotitaloutta oli Belgiassa vielä sunnuntaina ilman sähköä ja 3 600 ilman kaasua, viranomaiset kertoivat.

Läntisen Euroopan ohella tulvat ovat osuneet myös Euroopan keskiosiin. Itävallassa palomiehet hälytettiin töihin Salzburgin ja Tirolin alueilla, ja esimerkiksi historiallinen Halleinin kaupunki oli veden valtaama.

–  Voimakkaat sateet ja myrskyt aiheuttavat valitettavasti vakavia vahinkoja monissa paikoissa Itävallassa, kirjoitti liittokansleri Sebastian Kurz Twitterissä.

Myös Saksan ja Tshekin rajalla sijaitsevalla Saksin alueella joet nousivat lauantai-iltana aiheuttaen vahinkoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE