Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Lapissa on vielä jännät paikat: ”Ei tämä tulva ole vielä ollenkaan ohi”

LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
Ounasjoki tulvii Kittilässä.

Tärkeimmät tulvavarautumistoimet on saatu tehtyä esimerkiksi Rovaniemellä ja Kittilässä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio kertoo STT:lle, että tulvatilanne vaikuttaa kohtuullisen hyvältä.

– Tulvan nousu on pysähtynyt ja kaupungin omat suojaustoimenpiteet ovat onnistuneet oikein hyvin, samoin kuin yhteistyö muiden viranomaisten kanssa, Vainio sanoo.

– Oikeastaan ainoa tähän tulvaan liittyvä erikoinen asia on se, että tämän pituus tulee olemaan melkoisen pitkä. Arvioidaan, että huippukorkeudet kestäisivät noin viikon verran.

Koska vahinkoraja on ylitetty, yksityishenkilöille on Vainion mukaan varmasti aiheutunut haittoja rakennusten kastuessa. Hankalin tilanne on ollut Saarenkylän alueella, kuten ennakkoon ounasteltiin.

Kaupungin seuraavat merkittävät tulvatoimet keskittyvät Vainion tiestön kunnossapitoon ja tulvatilanteen tarkkailuun, jotta mahdollisiin yllätyksiin voidaan reagoida.

Myös Kittilässä tarvittavia tulvapenkereitä on pystytetty, kunnan kiinteistöjen viemäreitä on tulpattu ja pumppuja asennettu, kunnanjohtaja Antti Jämsén kertoo.

Torstaina tulvan uhkaamalta Pääskylänniemen alueelta evakuoitiin yhteensä 70 ihmistä kahdesta palvelutalosta ja kunnan omistamista rivitaloista.

– Ei tämä tulva ole vielä ollenkaan ohi, vaan sen kehittymistä pitää seurata tarkkaan ja tehdä edelleen tarvittavia varautumistoimia, kuten varata pumppuja, hän kertoo.

Pahin tulvatilanne tulee Jämsénin mukaan olemaan Kittilän kirkonkylän taajamassa ja Könkään kylässä. Paljon riippuu siitä, missä tahdissa lumi sulaa: Kittilässä lunta on paikoin vielä 40 senttimetriä.

– Jos tämän lämpöjakson jälkeen tulee sateita, se voi aiheuttaa yllätyksiä ja nopeuttaa vedenpinnan nousua. Toivomme, että tämä roudaton maa imee tavallista enemmän tätä vettä, mutta sen varaan ei voi paljon laskea.

STT–Tapio Pellinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE