Lapsen voi lähettää turvallisesti kouluun, vesijohtovettä voi juoda – Vapaavuori kävi lobbaamassa Brysselissä

Kuva: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esittelivät Brysselissä EU-edustustolle hakemusta lääkeviraston saamiseksi.

Suomen toiveille saada EU:n lääkevirasto Helsinkiin odotetaan lisävalaistusta tulevana lauantaina, kun Euroopan komissio julkaisee arvionsa kaikista hakemuksista.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoo, että myös Helsingin kampanjaa varaudutaan muuttamaan, jos näyttää siltä, että komissio on painottanut Suomen kanssa eri kriteereitä.

– Jos komission arvioinnissa sijoittuu kärkipäähän, mahdollisuudet paranevat olennaisesti, mutta se ei takaa mitään. Jos taas sijoittuu ihan loppupäähän, mahdollisuudet olennaisesti heikkenevät, Vapaavuori arvioi STT:lle Brysselissä, jossa hän esitteli torstaina Helsingin hakemusta yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) kanssa.

Komissio on luvannut antaa lauantaina arvionsa hakemuksista, mutta ei laita niitä järjestykseen.

EU-maat äänestävät lääkeviraston uudesta kotikaupungista 20. marraskuuta. Pelisäännöt päätöksen tekemiseen ovat tällä kertaa poikkeuksellisen selvät, ja voikin olla, että päätös todella syntyy jo tuolloin.

Nyt tehdään omaa kampanjaa ja katsotaan sitten.

Ratkaisu tehdään enimmillään kolmella äänestyskierroksella. Ensimmäisellä kierroksella jokaisella maalla on annettavanaan kolme ääntä, joista ensimmäinen on kolmen, toinen kahden ja kolmas yhden pisteen arvoinen.

Vapaavuori uskoo, että Suomella on hyvä mahdollisuus saada paljon kahden tai yhden äänen saaliita. Ensimmäisellä kierroksella kaikki hakijat äänestävät itseään, joten erityisen lobbauksen kohteena ovat ne maat, jotka eivät hae koko virastoa tai joiden mahdollisuuksia pidetään kehnoina.

– Totta kai toivomme, että Baltian maat sijoittaisivat Suomen korkealle, mutta niin kokevat tietysti muutkin Pohjoismaat.

Helsingin lisäksi virastoa hakevat Amsterdam, Ateena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Kööpenhamina, Dublin, Lille, Milano, Porto, Sofia, Tukholma, Malta, Wien, Varsova ja Zagreb.

Mattila kertoo käyneensä virastosta paljon kahdenvälisiä keskusteluita, mutta ei halua arvioida, ketä Suomi lobbaa nyt voimakkaimmin.

– Kun esiin on tullut erilaisia äänestyskarttoja, emme ole lähteneet mukaan spekulaatioihin. Nyt tehdään omaa kampanjaa ja katsotaan sitten.

Mutta onko talvi jopa pahempi kuin Brysselissä?

Noin 50-henkinen yleisö sai ensin nähdä mainosvideon, jossa listattiin 10 syytä, miksi Helsinki on hyvä kaupunki elää. Luonto, meri, hyvät kulkuyhteydet ja asioiden toimivuus, kuului lista perusteluita.

Vapaavuori ja Mattila kauppasivat Helsinkiä nimenomaan hyvän elämänlaadun kaupunkina.

– Epävakaassa maailmassa se, että lapsen voi lähettää turvallisesti kouluun tai että vesijohtovettä voi juoda, muuttuu luksukseksi. Se on jotakin, mitä Suomi ja Helsinki voi tarjota, Vapaavuori markkinoi.

Suomi yrittää vedota muihin EU-maihin synergiaeduilla, joita syntyisi, jos kemikaali- ja lääkevirastot saataisiin samaan kaupunkiin. Suomalaiset uskovat, että nykyisen viraston olemassa olevat toiminnot voisivat auttaa siinä, että lääkevirasto saadaan siirrettyä ongelmitta Lontoosta Helsinkiin tai ”ilman hikkoja” kuten yhdessä mainosvideoista luvataan. Juuri lääketurvallisuuden säilyminen on yksi ratkaisevista kriteereistä, kun uutta sijaintipaikkaa arvioidaan.

EU-kirjeenvaihtajat ja edustustojen asiantuntijat ovat kiertäneet viime viikkoina tiuhaan ehdokasmaiden tilaisuuksissa. Lääkevirastoa havittelee 19 jäsenmaata, joista monet markkinoivat omaa kaupunkiaan samalla kaavalla, järjestämällä tilaisuuksia ja julkaisemalla mainosvideoita.
– Olen nähnyt jo niin monta esittelyä, jotka kaikki muistuttavat toisiaan. Lopullinen äänestys voi olla myös poliittinen, enkä siksi usko, että tilaisuuksia kiertämällä voisi päätellä, kuka kisan voittaa, eräs EU-toimittaja summasi Suomen tilaisuuden jälkeen.

Paikalla olleet toimittajat ja eri maiden edustustojen työntekijät kehuivat tilaisuutta jälkikäteen kohteliaasti. Italialainen toimittaja piti hyvänä, että Suomi korostaa hyviä liikenneyhteyksiä, vaikka halpalentojen vähyys ainakin joistain Euroopan kaupungeista mietitytti häntä. Muutamakin kiitteli itsekriittistä huumoria sekä tapaa, jolla Milttonin tuottamalla mainosvideolla vitsailtiin Suomen talvesta.

– Mutta onko talvi jopa pahempi kuin Brysselissä, EU-toimittaja jäi miettimään.

Jo tulevana lauantaina saadaan suuntaa siitä, kuinka suurella voimalla Suomen kannattaa jatkaa kampanjointia.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Kiinteistöpalvelualan sovittelussa ei ratkaisua – lakko uhkaa ensi viikon torstaina

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kiinteistöpalvelualan sovittelu ei tuottanut tulosta tänään, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle tviitissään. Sovittelu jatkuu perjantaina.

Jos sopua ei synny, on ensi viikon torstaina aamukuudelta alkamassa työnseisaus.

Kiistaa on sekä palkankorotuksista että useista tekstikysymyksistä.

Valtakunnansovittelijan toimistossa on meneillään kuuden työriidan sovittelu. Keskiviikkona sovitteluvuorossa ovat yksityinen sosiaalipalveluala sekä yksityinen opetusala ja ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset.

Keskustelua aiheesta

Suvi Lindénin Ugandan matka poikii pelisääntökeskustelun – Ministeri: ”Se varmastikin käydään”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) odottaa, että hallitus käy pelisääntökeskustelun siitä, minkälaista vienninedistämistyötä entiset ministerit voivat tehdä.

Nykyisellä hallituksella on tällä hetkellä hyvin vähän jos ollenkaan mahdollisuuksia pysyä kärryillä siitä, miten ja minkälaisten yritysten asiaa entiset ministerit ajavat.

– Luulen, että minun ei tarvitse sanoa, että käytäisiinkö pelisääntökeskustelu, vaan tämän tapahtuman johdosta se varmastikin käydään, Virolainen kertoi Brysselissä. Hän osallistui kaupungissa tiistaina ensimmäiseen kehitysministerikokoukseensa.

Ex-ministerien toimet ovat nousseet uudessa valossa esiin entisen viestintäministerin Suvi Lindénin Ugandan matkan yhteydessä. Lindén kertoo olleensa edistämässä maassa tietoyhteiskunta-asioita. Hänen seurassaan oli epäselvissä olosuhteissa kuollut suomalainen liikemies, joka markkinoi Ugandassa Patrian tuotteita.

Virolainen pitää erittäin ongelmallisena myös sitä, jos sopeutumiseläkettä nostetaan palkan ja muiden tulojen lisänä.

Eläkejärjestelmän kohtaloa pohditaan nyt puhemies Paula Risikon (kok.) johdolla.
STT–ANNIINA LUOTONEN

Keskustelua aiheesta

Sosiaalipalvelualan lakko laajenemassa suuriin hoivayrityksiin

Suurissa hoiva-alan yrityksissä järjestetään ensi kuussa kolme lakkoa, jos yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa ei synny neuvottelutulosta. Lakkovaroituksen jättivät tiistaina Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, TSN, Jyty-Pardia-STHL ja Talentia.

Talentia ilmoitti, että lakon uhka laajenee satoihin toimipisteisiin yksityisellä sosiaalipalvelualalla.

Työntekijäliittojen mukaan lakkovaroitusta laajennettiin, koska työnantaja ei ole ollut valmis neuvottelemaan työehtojen kohtuullisesta parantamisesta. Työnantajapuolen Hyvinvointialan liitto on toista mieltä: sen mukaan työnantaja tuli vastaan monessa asiassa.

Hyvinvointialan liitto niin ikään tyrmää väitteet, joiden mukaan työnantaja olisi painottanut työsuhteen ehtojen heikennyksiä.

– Pyrimme koeajan keston päivittämiseen nykylain tasolle, sanoi liiton työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

JHL korosti, että alan suuret toimijat ovat antaneet julkisuuteen tietoja erinomaisista liiketuloksista, jopa kymmenien miljoonien oikaistusta liikevoitosta vuodessa. Samaan aikaan yritykset JHL:n mukaan sanovat, että niillä ei ole varaa maksaa yleisen tason mukaista palkkaa.

– Hoivayritykset maksavat perusteettomasti heikompia palkkoja kuin esimerkiksi sosiaalialan työpaikat julkisella puolella, vertaavat JHL:n sopimustoimitsijat Veikko Lehtonen ja Kalle Honkanen.

JHL hakee parannusta myös nollasopimusten ja osa-aikatyön ongelmiin.

Päiväkotilakko luvassa ensin

Ensimmäinen yksityistä sosiaalipalvelualaa koskeva lakkovaroitus jätettiin perjantaina: yksityisissä päiväkodeissa järjestetään kahden päivän työnseisaus 7. maaliskuuta alkaen, jos sopua ei saavuteta sitä ennen.

Ensimmäinen suuria hoivayrityksiä koskeva lakko alkaisi 12. maaliskuuta.

Vajaat kaksi vuorokautta kestäviä lakkoja järjestettäisiin yhteensä kolme siten, että kukin lakko kohdistuisi kerrallaan kahteen tai useampaan sosiaalialan yritykseen ja yritysryhmään.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut osapuolet sovitteluun keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta

Ristiriita kummastuttaa: Alkoholilakia höllennetään, päihdepalveluja heikennetään – ”Tilanne on jo nyt katastrofaalinen”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Uusi alkoholilaki astuu voimaan kokonaisuudessaan maaliskuussa. Osa muutoksista on jo kuitenkin käytännössä. Muun muassa kaupat saivat vuodenvaihteen jälkeen myydä alkoholijuomia, joiden enimmäisvahvuus on 5,5 prosenttia.

Ravintoloiden anniskeluaikoja koskevat muutokset tulevat voimaan vasta maaliskuun alussa.

Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmä varoittaa alkoholipoliittisista uudistuksista, joista ei aiemminkaan ole koitunut hyvää.

– Uudistuksia on seurannut alkoholin kulutuksen kasvu. Tämä on lisännyt erityisesti kroonisia terveyshaittoja, kuten alkoholiriippuvuutta. Ei ole syytä epäillä, etteikö niin tapahtuisi nytkin, ryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa.

Hänen mukaansa alkoholiriippuvuus on neurobiologinen sairaus, joka hoitamattomana johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Perinnöllinen alttius vaikuttaa merkittävästi alkoholiriippuvuuden kehittymiseen.

– Eikä sairastuminen vaadi välttämättä pitkäaikaista tai runsasta alkoholin käyttöä.

Ryhmä jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen päihdepalveluiden tilasta. Se vaatii niitä lakien edellytämäle tasolle.

– Tilanne on useissa kunnissa jo nyt katastrofaalinen, eikä palveluja ole saatavilla tasapuolisesti. Tästä huolimatta päihdepalvelujen laatua jatkuvasti heikennetään ja niiden määrää vähennetään, Mäkisalo-Ropponen ihmettelee.

Keskustelua aiheesta

”Ei tiedusteluviranomaisia kiinnosta kotirouvien ja talonmiesten salaiset suhteet” – eduskunta keskusteli tiedustelulaista ja supon valvonnasta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Sisäministeri Kai Mykkänen (vas.), oikeusministeri Antti Häkkänen ja puolustusministeri Jussi Niinistö eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 20. helmikuuta 2018. Istunnossa käytiin lähetekeskustelu tiedustelulakipaketista.

SDP:n eduskuntaryhmä piti tiedustelulaeista eduskunnassa käytävässä keskustelussa esillä kysymystä suojelupoliisin parlamentaarisesta valvonnasta. SDP:n ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Mika Kari kiinnitti huomiota supon luonteen muuttumiseen poliisiorganisaatiosta tiedusteluorganisaatioksi.

– Yli 10 vuotta kestänyt keskustelu supon parlamentaarisesta valvonnasta on saatava päätökseen. Valvojilla pitää olla omat valvojansa. Valvojien toimintavaltuuksien ja resurssien pitää myös olla riittäviä, Kari sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaati eduskuntaa ratkaisemaan parlamentaarista valvontaa koskeva kysymyksen ennen kuin tiedustelulakien suhteen voidaan edetä.

”Ilman supon valvontaa ei tule uusia tiedusteluoikeuksia.”

– Ilman supon valvontaa ei tule uusia tiedusteluoikeuksia. Tässä yhteydessä on ratkaistava kysymys koko supon parlamentaarisesta valvonnasta, Lindtman totesi.

Lakiesityksessä laajennettuja tiedusteluoikeuksia valvottaisiin sekä oikeudellisesti, perustettavan tiedusteluvaltuutetun toimiston avulla, että parlamentaarisesti eduskuntaan perustettavan tiedusteluvalvontavaliokunnan kautta. SDP:n mukaan on kuitenkin epäselvää koskisiko parlamentaarinen valvonta vain supon laajennettuja oikeuksia vai viranomaisen koko toimintaa.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi sisäministeri Kai Mykkäseltä (kok.) ja oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok.) supon parlamentaarisesta valvonnasta.

Mykkänen tyytyi toteamaan, että tiedusteluvaliokunnan täsmällinen tehtävä tarkentuu eduskuntakäsittelyssä. Häkkäsen mukaan supon valvontaa koskevan kysymyksen ratkaisee varmasti eduskunta mikäli SDP:n huoli osoittautuu todelliseksi.

”Valvonta on ollut hyvin köykäistä.”

Kysymys supon valvonnasta sai ymmärrystä myös hallituspuolueiden riveissä. Kokoomuksen Pertti Salolainen piti oppositiosta esiin nostettua huolta perusteltuna. Salolaisen mukaan supoa valvoo eduskunnassa nyt puolenkymmentä valiokuntaa.

– Valvonta on ollut hyvin köykäistä. Nyt valvonta siirtyy tiedusteluvalvontavaliokunnalle, joka pystyy paneutumaan siihen syvällisesti mutta myös salaisesti. Millä tavalla taataan jatkossa se, että tähän saakka tietoa saaneille valiokunnille tulee jatkossakin tietoa ja millä salaisuusasteella, Salolainen kysyi.

Myös sinisten Kimmo Kivelä kehotti ottamaan tosissaan huolen supon asemasta. Kivelä myös torppasi julkisuudessa esillä olleita puheita, joiden mukaan uudet tiedustelulait mahdollistaisivat kansalaisten massavalvonnan.

– Ei tiedusteluviranomaisia missään olosuhteissa kiinnosta kotirouvien ja talonmiesten salaiset suhteet, Kivelä totesi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti, että päinvastaisista puheista huolimatta myös tavallisten kansalaisten viestejä voisi joutua uusien lakien myötä tiedustelun piiriin.

AVAINSANAT