Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Lapsia lähetetään vanhempien synnyinmaihin ”ojentautumaan” – lapsiasiavaltuutettu huolestui ilmiöstä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää välttämättömänä puuttua ilmiöön, jossa vanhemmat lähettävät murrosiässä olevia maahanmuuttajataustaisia lapsiaan vanhempien synnyinmaihin ”ojentautumaan”.

Hänen mukaansa taustalla on usein vanhempien huoli lastensa länsimaistumisesta tai maallistumisesta.

Kurttila vaatii, että Suomessa on vahvistettava viranomaisten ja järjestön työtä ilmiön ehkäisemiseksi. Hän varoittaa, että lapsen lähettäminen oppimaan vanhempien synnyinmaan kulttuurin tavoille voi rikkoa lapsen etua ja oikeuksia.

– Olen tutustunut tapauksiin, joissa Suomessa syntyneitä nuoria on ollut useita vuosia Suomesta pois lähetettyinä. Jos emme tunnista ilmiötä ja ryhdy toimiin sen pysäyttämiseksi, maahanmuuttajataustaisten lasten ja heidän vanhempiensa suhteet heikkenevät sekä lasten hyvinvointi vaarantuu, Kurttila kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila korostaa, että vanhempien huoleen lapsen kasvamisesta ja kehittymisestä on vastattava.

– Maahanmuuttajataustaisille vanhemmille on annettava kasvatus- ja perheneuvontaa, joka käsittelee vaiettuja ja tunnistamattomia tabuja. Näitä ovat esimerkiksi päihde- ja seksuaalikasvatus sekä ”valkoisen miehen sairaudet” eli muun muassa mielenterveysongelmat.

Yli kaksi vuotta Suomesta pois lähetettynä ollut kertoi, ettei hänen tilanteestaan ollut kukaan kysellyt.

Hän pitää tärkeänä, että samalla lapsille kerrotaan enemmän perus- ja ihmisoikeuksista, jotta he tietävät paremmin oikeutensa ja tunnistavat niiden loukkaukset.

Perusopetuksen järjestäjien eli kuntien on Kurttilan mielestä pidettävä huolta, että lapsen kadotessa käynnistetään toimet lapsen tilanteen selvittämiseksi.

– Yli kaksi vuotta Suomesta pois lähetettynä ollut nuori kertoi, ettei hänen tilanteestaan ollut kukaan kysellyt.

Kurttila arvioi, että vanhempien kykyyn huolehtia lapsen edusta suhtaudutaan yliarvioiden.

– Silti nämä vanhemmat kokevat ja kipuilevat tekevänsä parhaansa.

Lapsiasiavaltuutettu listaa monia toimia, joilla tilanteeseen pitäisi herätä: Tarvitaan tutkimusta ilmiöstä, maahanmuuttajien kasvatus- ja perheneuvonnan vahvistamista, toimia koulutuksen järjestäjiltä lasten katoamisten huomaamiseksi, osaamista lasten jäljittämiseksi ja palauttamiseksi takaisin kotimaahan Suomeen.

– Suomalaisen yhteiskunnan on myös herättävä ymmärtämään, miten vakavia ongelmia maahanmuuttajataustaiset lapset kertovat omasta hyvinvoinnistaan muun muassa kouluterveyskyselyssä, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu järjestää asiasta pyöreän pöydän keskustelun, jossa aihetta tullaan käsittelemään lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin takaamiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE