Las Vegasin murhaajan hotellihuoneesta ja asunnoista löytynyt  50 asetta – Ampuja asensi kameroita hotelliin

Kuva: AFP PHOTO/Mandel Ngan
Donald Trump vieraili Maria myrskyn runtelemassa Puerto Ricossa. Hän matkaa seuraavaksi Las Vegasiin.

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat löytäneet yhteensä 47 asetta Las Vegasin joukkoammuntatutkinnan yhteydessä, kerrottiin suorana lähetetyssä tiedostustilaisuudessa. Aseita on löydetty sekä ampujan Stephen Craig Paddockin hotellihuoneesta että kahdesta eri asunnosta Nevadassa.

Löydetyistä aseista tiedotustilaisuudessa kertoneen agentin mukaan yksikään aseista ei vaikuta kotitekoiselta. Aseet oli ostettu Nevadasta, Utahista, Kaliforniasta ja Texasista.
Paikallista aikaa tiistai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa myös tarkennettiin aiempia tietoja ampujan hotelliin asentamista kameroista: viranomaisten mukaan Paddock asensi kaksi kameraa hotellin käytävään ja yhden huoneensa ovireikään.

Sheriffi Joe Lombardo kertoi aiemmin tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa uskovansa, että tekijä halusi kameroiden avulla tarkkailla, ketkä lähestyvät hänen huonettaan.

Lombardo myös kertoi tutkinnan jatkuvan siten, että poliisi katsoo läpi videomateriaalia tapahtumapaikalta. Hänen mukaansa videomateriaalin läpikäynti vie valtavasti aikaa. Myös epäillyn tekijän filippiiniläistä naisystävää kuullaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Manilassa ollut nainen on lähtenyt kohti Yhdysvaltoja. Asian on vahvistanut Filippiinien maahanmuuttoviraston tiedottaja.

Mediat ovat myös raportoineet, että Paddock siirsi 100 000 Yhdysvaltain dollaria filippiiniläiselle tilille viikkoa ennen ampumista. Asiasta ovat kertoneet viranomaislähteet muun muassa NBC Newsille.

Kuolemansyyntutkija tarkentaa: Ampumisessa kuollut ampujan lisäksi 58 ihmistä

Joukkoampumisen viimeisin kuolonuhriluku sisältää ampujan, tarkensi kuolemansyyntutkija viimeisimmässä tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvaltain lähihistorian verisimmässä joukkoampumisessa on kerrottu kuolleen 59 ihmistä. Lisäksi yli 500 haavoittui.

Kaikkia kuolonuhreja ei ole vielä tunnistettu.

Viranomaiset ovat aiemmin sanoneet, että Paddock oli valmistautunut iskuun hyvin. CNN:n mukaan Paddock asui Mandalay Bay -hotellissa kaksiossa, josta oli esteetön näkymä alle 400 metrin päässä järjestettävälle kolmipäiväiselle kantrifestivaalille.

Paddock kirjautui hotelliin torstaina paikallista aikaa, ja hänen kerrotaan kuljettaneen sunnuntaihin mennessä hotellihuoneeseensa useita aseita sisältäneitä matkalaukkuja. Poliisi on kertonut, että aseet oli piilotettu hyvin, eivätkä esimerkiksi hotellin siivoojat nähneet merkkejä mistään epäilyttävästä.

Veriteon motiivi on edelleen hämärän peitossa.

Trump matkustaa Vegasiin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump matkustaa keskiviikkona Las Vegasiin. Trump kertoo Twitterissä saapuvansa joukkoampumisen järkyttämään kaupunkiin paikallista aikaa varhain keskiviikkoaamuna.

Trump kertoi suunnitelmistaan matkustaa Vegasiin jo aiemmin tällä viikolla. Tiistaina presidentti vieraili hurrikaani Marian runnomassa Puerto Ricossa.

Trump myös kommentoi tiistaina Las Vegasin tapahtumia sanomalla, ettei hänellä ole tietoa, oliko joukkoampujalla yhteyksiä äärijärjestö Isisiin. Trump kommentoi asiaa Air Force One -lentokoneessa toimittajan kysyessä häneltä, uskooko hän äärijärjestön väitettä.

Isis on nyt kahdesti sanonut propagandakanavansa välityksellä, että Las Vegasin ampuja oli äärijärjestön ”taistelija”. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on sanonut, ettei ampujan ja kansainvälisten terroristiryhmien välillä ole toistaiseksi löydetty yhteyttä.
CNN:n mukaan Trump kommentoi toimittajille koneessa myös aselakeja. Presidentiltä kysyttiin, aikooko hän avata keskustelun asevalvonnasta.

– Ehkä jossain vaiheessa se tulee eteen. Se päivä ei ole tänään, Trump vastasi.

Presidentiltä myös kysyttiin, olisiko Las Vegasin ampujan pitänyt saada pitää hallussaan kaikkia hänellä olleita aseita

– Puhumme siitä myöhäisempänä ajankohtana, Trump vastasi.

STT, Las Vegas

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Liittovaltion tuomari puuttui Trumpin ehkäisypäätökseen

Yhdysvaltojen liittovaltion tuomari on estänyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon päätöksen, joka vapauttaa osan työantajista tarjoamasta ilmaista ehkäisyä työntekijöilleen.

Niin kutsutun Obamacaren myötä työantajien on pitänyt tarjota työntekijöilleen ilmainen ehkäisy osana sairausvakuutusta. Ainoastaan uskonnolliset yhteisöt oli vapautettu ehkäisyn tarjoamisesta.

Trumpin hallinto päätti lokakuussa, että kaikki organisaatiot voivat kieltäytyä ilmaisun ehkäisyn tarjoamisesta uskonnollisesta ja moraalisesta syystä.

Demokraatit, naisten oikeuksia ajavat järjestöt, perhesuunnittelujärjestöt, synnytyslääkärit ja gynekologit vastustivat voimakkaasti Trumpin hallinnon päätöstä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

USA:n puolustusministerin tyly viesti Pohjois-Korealle: Ette pysty iskemään manner-Yhdysvaltoihin

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ei usko, että Pohjois-Korean tämänhetkiset ballistiset mannertenväliset ohjukset pystyisivät iskemään Manner-Yhdysvaltoihin. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Mattisin sanomiset ovat linjassa asiantuntijoiden kanssa, joiden mukaan Pohjois-Korean viimeisin ohjustesti ei osoita, että Pohjois-Korea voisi iskeä Yhdysvaltoihin.

Pohjois-Korea testasi marraskuun lopussa ohjuksia, jotka lensivät korkeammalla ja pidemmälle kuin mitkään aiemmat ohjukset. Pohjois-Korea lisäksi väitti, että sen Hwasong-15-ohjukset voivat kuljettaa ydinkärkiä minne tahansa Yhdysvaltoihin.

Trumpin ex-kampanjapäällikkö vapaaksi 10 000 000 dollarin takuita vastaan

Kuva: AFP - LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on vapauttanut presidentti Donald Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin kotiarestista 10 miljoonan dollarin takuita vastaan. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Manafortin on kuitenkin pysyttävä kahden piirikunnan alueella Floridassa. Hänellä on lisäksi kotiintuloajat ja hänen liikkeitään tarkkaillaan gps-paikantimen avulla. Manafort voi matkustaa Washingtoniin oikeusjuttunsa käsittelyyn.

Manafort ei saa kuitenkaan mennä edes lähelle lentokenttiä, juna-asemia tai linja-autoasemia ilman tuomarin lupaa.

Manafort määrättiin lokakuussa kotiarestiin sen jälkeen, kun häntä vastaan nostettiin syytteet muun muassa rahanpesusta. Manafort on kiistänyt syytteet.

Keskustelua aiheesta

Hyppäisitkö kattoon, jos kuulisit, että avaruudessa on elämää? – Älä tee niin, eivät muutkaan tee

Kuva: Nasa
Eksoplaneetta aurinkonsa elonkehällä taiteilijan näkemyksenä.

Kautta aikojen on kuviteltu, mitä Maapallolla tapahtuisi, jos kuulisimme yhtäkkiä, että avaruudesta on löytynyt elämää. Kuuluisin fantasia lienee Orson Wellesin radiokuunnelma marsilaisista, joka aiheutti valtavan paniikin, koska ihmiset ottivat sen todesta. Sydämellisin fantasia lienee Steven Spielbergin vuonna 1982 ohjaama E.T., jossa maan ulkopuolinen olio ja pikkupoika kohtaavat. Kukaan ei panikoinut.

Jälkimmäisin kuvaelma lienee lähimpänä totuutta, jos fiktio muuttuisi fantasiaksi ainakin, jos on uskominen tähtieteellisen yhdistyksen URSA:n verkkojulkaisua Tähdet ja Avaruus.

– Ihmiskunta suhtautuisi positiivisesti avaruudesta löytyvään elämään, otsikoi T&A.

–  Jos maapallon ulkopuolelta löytyisi elämää, ihmiskunta olisi innoissaan eikä asiasta syntyisi paniikkia. Tähän tulokseen päätyi hiljattain tehty yhdysvaltalainen tutkimus, lehti kertoo..

– Käytännössä niin kauan kuin maapallon on tiedetty olevan vain yksi planeetta muiden joukossa, filosofit ja tutkijat ovat pohtineet Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuutta, lehti kirjoittaa.

– Olemme aina myös spekuloineet sitä, millainen vaikutus vieraan elämän löytymisellä olisi yhteiskuntaamme. Varsinaisia tieteellisiä tutkimuksia ihmisten reaktioista on kuitenkin yllättävän vähän.

– Arizonan yliopistossa työskentelevä psykologi Michael Varnum kertoo löytäneensä vain yhden aiemman tieteellisen tutkimuksen, jossa ihmisiltä on kysytty miten he reagoisivat vieraan elämän löytymiseen.

Kaiken lisäksi kyseinen tutkimus oli tehty vuosikymmen sitten.

– On todella paljon todennäköisempää, että törmäämme outoihin itiöihin kuin alieneihin, Varnum näkee. Tästä syystä hän halusi teettää uusia tutkimuksia, joissa selvitetään ihmisten reaktioita mikrobitason elämän paljastumiseen.

Varnumin tutkimusten perusteella ihmiset suhtautuvat lehden mukaan vieraan elämän löytymiseen enemmän positiivisesti kuin negatiivisesti. Ihmiset myös keskittyvät enemmän mahdollisiin hyötyihin kuin riskeihin.

– Uskon, että on lohduttavaa tietää, ettei elämä ole vahinko joka sattui tapahtumaan vain täällä kerran, Varnum näkee.

– Ehkä sen ansiosta tuntisimme olevamme hieman vähemmän hauraita tai hieman vähemmän yksinäisiä laajassa avaruudessa.

Uusi teknologia on tuonut elämän mahdollisuuden lähemmäs kuin koskaan. Uudet menetelmät löytävät elinkelpoisiksi luokiteltavia planeettoja tuon tuostakin. Jollakin niistä on pakko olla elämää. Parhaillaankin kääntyy maasta teleskooppisilmiä kohti uutta.

Viime yö oli jälleen uskollisille odottelijoille herkkää aikaa, koska Nasa ilmoitti merkittävästä löydöstä. No, kovinkaan merkittävänä sitä ei voi pitää elämän löytymisen kannalta, koska kyse oli ”vain” tulikuumasta planeettalöydöstä, jossa ei voi olla ainakaan tuntemiamme elämänmuotoja.

Löytö oli kuitenkin merkittävä kahdella tapaa: Sen teki ensi kertaa Keppler-luotaimen jättiläismäistä datavuorta rouhinut Googlen insinöörien kehittämä tekoäly, jonka avulla epäinhimillisen suuri urakka oli mahdollinen. Löydöksiä tullee lisää, sillä teköäly kykenee ihmiseen verrattuna väsymättä läpikäymään uskomattomia datamääriä, jota avaruusluotain sille jatkuvasti lähettää louhittavaksi.

Venäjän liittoneuvosto vahvisti presidentinvaalien ajankohdaksi maaliskuun 18. päivän

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Toisen näistä miehistä jatko on varma. Vai onko molempien? Ainakin vaalipäivät ovat tiedossa.

Venäjän liittoneuvosto on vahvistanut, että presidentinvaalit järjestetään maaliskuun 18. päivänä, kertoi muun muassa uutistoimisto Tass perjantaina. Liittoneuvosto hyväksyi yksimielisesti ehdotuksen maaliskuun vaalipäivästä.
Presidentti Vladimir Putin ilmoitti viime viikolla aikovansa osallistua vaaleihin itsenäisenä ehdokkaana, ei valtapuolue Itsenäisen Venäjän ehdokkaana. Hän kuitenkin toivoi tukea poliittiselta kentältä uudelleen valinnalleen.

Tämän viikon torstaina pitämässään vuotuisessa lehdistötilaisuudessa Putin kertoi haluavansa jatkokaudelle parantaakseen venäläisten elämänlaatua.

Tassin mukaan yhteensä 23 ihmistä on ilmaissut halukkuutensa osallistua presidentinvaaleihin.

STT, Moskova

 

 

AVAINSANAT