Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Lasikatto murrettu – Maria Löfgren nousee Akavan johtoon

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Akavan liittokokous on valinnut työmarkkinakeskusjärjestön uudeksi puheenjohtajaksi Maria Löfgrenin äänin 514-383.

Marja Luumi

Demokraatti

54-vuotias Löfgren on toiminut Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtajana.

Hänen vastaehdokkaanaan oli Tekniikan akateemisten toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Oikeustieteiden kandidaatti Löfgren on toiminut aiemmin Akavassa juristina ja työelämäasioiden johtajana, työ- ja virkasuhdejuristina Suomen Ekonomiliitto SEFEssä, juristin sekä henkilöstöhallinnon tehtävissä perheyrityksissä Vihdin Hiekka Oy:ssä ja VHL-Huolto Oy:ssä.

Yhdelläkään nykymuotoisista työmarkkinakeskusjärjestöistä ei ole ollut naispuheenjohtajaa. Löfgren kertoi Demokraatin haastattelussa 17. lokakuuta haluavansa murtaa tämän lasikaton, mutta ei ”naiskorttia” heilutellen vaan osoittamalla pätevyytensä ja osaamisensa.

– Mutta en näe niin, että naisena minulla olisi etusija tähän tehtävään. Kyllä sen täytyy lähteä pätevyydestä ja osaamisesta, Löfgren painotti.

Hän kehotti kuitenkin huomioimaan akavalaisen jäsenkunnan koostumuksen – naisia alkaa olla korkeakoulutetuissa jo enemmän kuin puolet.

LÖFGREN sanoi haastattelussa, että juristina hänelle on tärkeää toimia sääntöjen mukaan järjestön sisällä, ettei tule tarvetta julkiselle nokittelulle ja ”rönsyilylle”. Hän arvioi, että juristi-taustasta on hyötyä myös Akavan sisäisen yhtenäisyyden lisäämiseksi.

Maria Löfgren kertoi Demokraatille miettineensä, mihin tarttuisi ensimmäiseksi, jos hänet valittaisiin Akavan puheenjohtajaksi:

– Akavan hallitusohjelmatavoitteiden eteenpäin vieminen on tietenkin erittäin ajankohtaista ja tärkeää. Sisäinen keskustelu pitää saada ripeästi käyntiin, miten voimme saada mukaan muut keskusjärjestöt aktivoitumaan yhdessä työmarkkinajärjestelmän korjaamiseen ja työelämän uudistamiseen. Ja kolmas välittömästi käynnistettävä asia liittyy sisäiseen dynamiikkaamme: lisätä Akava-yhteisön keskinäistä luottamusta ja yhteenkuuluvuutta.

UUDEN puheenjohtajan toimikausi jatkuu kevääseen 2024. Kausi on tavanomaista lyhyempi, sillä puheenjohtajana vuodesta 2011 Akavaa johtanut Sture Fjäder jätti paikkansa kesken kauden. Fjäder luopui valtaosasta puheenjohtajatehtäviä jo elokuussa, jolloin hän ilmoitti pyrkivänsä eduskuntaan kokoomuksen listoilta ensi kevään vaaleissa. Fjäder vetäytyi tuolloin keskusjärjestön edunvalvonnan ja vaikuttamistyön johtamisesta eikä ole enää toiminut Akavan edustajana julkisuudessa eikä johtanut puhetta Akavan hallituksen kokouksessa.

Kulisseissa muhinut Akavan puheenjohtajapeli rävähti julkisuuteen viime kesäkuussa. Helsingin Sanomat ja MTV uutisoivat tuolloin, että Fjäder on jättämässä tehtävänsä kesken kauden. HS julkaisi niin sanotun kassakaappisopimuksen, jonka mukaan Fjäder ei istu kauttaan loppuun asti. Syyskuulle 2020 päivätyn sopimuksen olivat Fjäderin lisäksi allekirjoittaneet Jari Jokinen, OAJ:n silloinen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Suomen Ekonomiliiton puheenjohtaja Timo Saranpää.

Akavan mukaan sen jäsenliitoilla oli tämän vuoden alussa yhteensä noin 615  000 jäsentä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE