Kultur

Läsning i coronatider – fem FSD:are tipsar

Befinner du dig också i karantän? Läsning är ett effektivt sätt att fördriva tiden. ABL bad fem FSD:are att dela med sig av ett boktips. Resultatet blev både fack- och skönlitteratur, dikt- och novellsamlingar, finlandssvenskt och internationellt. 

 

Anette Karlsson – ordförande för FSD

 

Michelle Obama – Min historia (2018)

 

“Även om biblioteken är stängda kan vi njuta av flera böcker tack vare biblioteken, som lånar ut e-böcker. Helle-biblioteken har Michelle Obamas Min historia i sitt e-utval på både finska och svenska. Boken är en personlig berättelse om en inspirerande kvinna som inte stannade i kulisserna av sin man, utan jobbade aktivt för att göra världen bättre. Hon berättar på ett intressant och engagerande sätt om sin barndom och sitt liv – om hur hon blev den person hon är idag. Boken är lättläst, men kan även lyssnas på, eftersom den också finns som ljudbok – i alla fall på BookBeat. BookBeat kan laddas på mobilen och företaget erbjuder en gratis prövotid på 2 veckor”.

 

Foto: Bonnier

 

Johan Kvarnström – riksdagsledamot, chefredaktör

 

Naomi Klein – I lågor, ett brandtal för en Green New Deal (2019)

 

“Att hoppa från en kris till en annan låter inte så trösterikt. Men att i coronatider ta fram Naomi Kleins I lågor ger ett nyttigt perspektiv på vårt liv här på jorden just nu. Coronaviruset är allvarligt och fyller helt förståeligt vår tankevärld, men i ett längre perspektiv, då vi lyfter blicken förblir klimatkrisen den stora ödesfrågan för mänskligheten. Och som många läsare konstaterat mildrar denna kanadensiska journalist och aktivistförfattare en känsla av förtvivlan trots att hon skildrar klimatkrisens tidsålder utan att försköna det minsta, tvärtom. Hon fokuserar på motstånd och lösningar, hållbarhet och möjligheter, precis som hon gjort sedan No logo, Chockdoktrinen och ‘klimatbibeln’ Det här förändrar allt. Rättvisan står i fokus då hon diskuterar en nödvändig omställning. En rättvis omställning måste helt klart ha socialdemokratiska förtecken. Boken utkom i höstas på engelska och i år i svensk översättning”.

 

Rebecca Åkers – studerande, styrelsemedlem i Socialdemokratisk ungdom

 

Axel Åhman – Klein (2020)

 

“Boken jag har läst under karantänen är Axel Åhmans debutbok Klein, som kommit ut i vår. Boken är en novellsamling där alla noveller på något sätt behandlar mansnormer, makt och toxisk maskulinitet. Trots att novellerna beskriver enkla vardagssituationer som att gå i bastun, att gå hem till en vän efter skolan eller att få besök av släktingar lyckas Åhman plocka upp detaljer som fängslar en och stundvis får en att skratta högt eller utropa triumferande. Särskilt gillade jag novellerna ‘Kommunfadern’ som låter oss se in i en dag för en österbottnisk kommundirektör med storhetsvansinne, ‘Verktygsbacken’ som nostalgiskt behandlar relationen mellan en far och en son med olika intressen, och ‘Stora vägen’ som nästan smärtsamt uppriktigt skildrar vardagen för Sven, en man med intellektuell funktionsnedsättning. Boken känns personlig och miljöerna beskrivs med stor kärlek, men den är ändå väldigt politisk i den genomgående kritiken av en sådan maskulinitet som förtrycker de som är svagare. Novellformatet fungerar särskilt bra för att läsa i kortare stunder mellan distansjobb för att minska skärmtid”.

 

Foto: Sets

 

Topi Lappalainen – litteraturvetare, ABL-medarbetare

 

Sonja Åkesson – Vara vit mans slav och helt andra dikter (2006)

 

“Som läsning i dessa coronavirustider rekommenderar jag Sonja Åkessons Vara Vit Mans slav och helt andra dikter i urval av Jenny Tunedal. Urvalet är både representativt och imponerande. Antologin från 2006 består alltså av den betydande svenska sextiotalspoeten Åkessons dikter från debuten 1957 till hennes död 1977. Kanske den mest kända av hennes dikter är feministdikten ‘Äktenskapsfrågan’ från 1963, varifrån antologins titel Vara Vit Mans slav kommer. En annan klassiker är den konsumtionskritiska kollagedikten “Fantasifylld korv” från 1968. Åkesson var en betydande poet i vars produktion det syns att det personliga blev politiskt och det politiska blev poetiskt. Samtidigt som hon var samhällskritisk hade hon också lusta att experimentera med poesin och det är faktiskt en stark och tydlig röst som hörs i dikterna”

 

Foto: Topi Lappalainen

 

Lukas Lundin – tf. chefredaktör på ABL

Karina Sainz Borgo – Natt i Caracas (2019)

“Den venezuelanska journalisten Karina Sainz Borgos debutroman är en lika nervig som känslig berättelse om saknad, mänsklighet och överlevnad i ett kollapsande samhälle. Den omtalades med rätta världen över efter publiceringen förra året och gavs i januari ut på svenska. Boken lär ha stora självbiografiska drag och skildrar livet i Hugo Chávez Venezuela, ett land som författaren själv lämnade samtidigt som yttrandefriheten. Romanen är ett viktigt tidsdokument över landet som var, i en tid då Venezuela allt mer förvandlats till ett slagträ för kepsprydda skrivbordskrigare på högerkanten. Framför allt handlar den ändå om människor”.

Foto: Lukas Lundin

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE